QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2946|回復: 3

[問音問字] [求助]“揾人( )爛佢”中間個字點打?

頭先睇咗tvb嘅《百分百感覺》 裏面 劉以達 講咗一句臺詞:“我有計,揾人( )爛佢。” 不過顯示的字幕系“我有計,找人殺掉他。” 我聽咗覺得幾搞笑下, 有冇邊人知中間個字點打,唔該

Re:[求助]“揾人( )爛佢”中間個字點打?

懟——殺 冧——死 黑社會話

多謝樓上..! ps.喺劇集裏講時好搞笑, 聽到往往在按摩时禁不住引吭高歌 歌王怪客 要來, 所以主角們要唸計应付佢,唔比佢來 這陣時, 劉以達 就講咗哩句。。

呢句說話好常見,好似蠱惑仔啲黑社會戲都有架。 開片:打群架 劈友:用刀斬人 撇:撤退 問候你:f*** you 只抽:單挑 群抽:集體打架 點相: 認人 點錯相:認錯人 雷氣:義氣 天文臺:哨崗 拆家/帶家:分銷/運送白粉的人 大耳隆:放高利貸的人 著草:逃跑 僆(靚1):馬仔、手下 架梁:中間人 出嚟行:出來混 25仔:內奸,臥底 叔父:(黑社會集團)大佬的兄弟 姑爺仔:專管拉皮條的,操縱女人賣淫的。如果姑爺子把自己的女也自己享用,則叫“老公” 放蛇:不是警方的放蛇,而是黑道的放蛇,就是晚上把蛇放你臥室,客廳 淋油:晚上在你家裏淋汽油,還把你門反鎖 冧友:殺人,與“劈友”相似 大圈:就是大陸過去的黑道 架部:場所。色情架部--色情場所 大檔:賭博的地方 粉檔:賣白粉的地方 魚蛋檔: 千其唔好以為系賣魚蛋嘅地方啊。真正意思應該系賣淫嘅地方 撈邊飯:做什麼行業,主要選擇有看場,販毒,操縱賣淫、軍火、賭場 蠱惑仔: 出來混的人 環頭: 地區 架撐:工具,指開片等時的工具,如槍,刀等 社團:梗唔系社會團體啦,而系黑社會團夥 駝地:保護費 班馬:唔系動物園嘅斑馬,而系請救兵. 堂口: 黑社會的“辦事處” 入杉: 坐牢 拋浪頭:嚇唬人,也就是“大”人 講數:談判 蒲頭:出現 收山:退休 安家費:贍養費,撫恤金 摣fit人:負責人 皇氣:員警 起底:查清背景 有底:有案底 砌佢:打他 隊冧佢:幹掉他 啪丸:吃軟性毒品(膠囊狀) 啪粉:吸白粉 打針:注射毒品 針:線人 檔口:黑社會看的場,黑社會的經營場所 四四六六:清清楚楚