QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7040|回復: 5

粵語翻唱歌?

呢個要求可能無聊D。。。

有冇識翻譯D外國流行歌去廣東白話嘎?

譬如好似話攞 Taeyang - Wedding Dress http://v.youku.com/v_show/id_XMTMxNjk4Njg0.html
翻譯成粵語白話黎翻唱~~

反語
平凡會中意聼各D歌啦!

我唔識作歌曲又唔識作歌詞,但係我靜係想有D野可以畀人地學粵語學得容易D同埋好玩D。~~
係畀我 Canton168 (廣東一路發) 網站嘎! =]
多啦!許冠傑翻唱英文歌,譚詠麟翻唱日本歌......
舊時大把,粵語長片常用外國流行歌改廣東歌仔(飛哥跌落坑渠)

一身蟻

http://v.youku.com/v_show/id_XMTAxOTE2Mjky.html
舊時大把,粵語長片常用外國流行歌改廣東歌仔(飛哥跌落坑渠)

一身蟻
游人 發表於 2010-9-18 13:02

咪係咯!而家唔啦。有各D有冇甘多好聽~

我靜係有D朋友想唱D外國流行歌曲。但係同時向唱一個月與白話版。~~~ 有冇人有興趣幫我起詞啊?
譬如話,畀 Taeyang - Wedding Dress 甘樣?粵語白話版?

難聽D就靠流行文化黎吸引人黎學粵語!
多啦!許冠傑翻唱英文歌,譚詠麟翻唱日本歌......
外外星人 發表於 2010-9-18 09:38

係啊!但係而家冇以前甘好!
翻唱好就得