QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5149|回復: 18

[閒話雜談] 想講得好省城話?同老人家打多啲牙骹、學多啲四鄉話先!

都費鬼事如何如何長江黃河,長篇大論噏咁多冇閪用,同要寫好中文,要睇多啲古文、學多幾門外語先嘅道理一鳩式!

評分

查看全部評分

舊底你哋都有做嘅,而家冇做嚹咩?
講開又講,家陣啲老嘢買少見少,想搵人傾偈都唔到你搵。若果屋企重有老人嘅(六十一歲打上),快啲同佢哋做個專訪,錄埋音嚹!
其实睇多D香港既粤语长片都得架!
其实睇多D香港既粤语长片都得架!
台山靚仔 發表於 2010-9-12 16:45

得唔係唔得,好過冇囉! 學問、學問,齋聽冇得問,好被動啫!有人傾梗係搵人傾啦!有問有答,幾好呀!
我好中意睇以前D粤语长片,中意睇吴楚凡、张活游、白燕、张瑛、胡峰,呢两年睇得多,有时讲野都学左佢地D老式粤语,搞到我D friend 问我做乜讲野咁老套。
  都get唔到我個point,嘥鳩氣。
你係想講話講得好省城話定抑或係講得好省城粗口?你噉講法令我一頭霧水......
  開口一講,聽者會生耳枕;落手一打,看官會生眼挑針,噉嘅所謂祖宗言掉嘵都唔使恨。
其實有樣能學好舊時省城話嘅好野嚮呢處好耐,只不過無乜人發覺得倒呮(我亦係用個樣野打低至學好舊時省城話)
  實情係「粵東羊城白話」,「廣州話」係共產中文。
我覺得起碼要 65打上嘅人  講啲話先 原汁原味啲

50到尾 60頭 啲人  求學期間 正值文革 字裡行間 充滿 「革命」味
  實情係「粵東羊城白話」,「廣州話」係共產中文。
余OK 發表於 2010-9-12 22:36

「廣府話」又乜頭路呀?

所以我咪话睇香港D粤语长片最好罗!
一来系香港,语言无被污染
二来果D名星如果而家未死都近百岁,够晒原汁原味
三来DVD/光碟中意几时罗出黎练习,反覆练习几多次都得,依家科技先进真系帮左好多
所以我咪话睇香港D粤语长片最好罗!
一来系香港,语言无被污染
二来果D名星如果而家未死都近百岁,够晒原汁 ...
台山靚仔 發表於 2010-9-13 00:41

粵語長片我亦覺至好

除嘵買貴價粵語長片,嚮香港嘅老友亦可以漏夜睇(無線耐唔耐有做)與及上網睇

粵語長片我較之歡喜有歌仔唱個啲
粵語長片我亦覺至好

除嘵買貴價粵語長片,嚮香港嘅老友亦可以漏夜睇(無線耐唔耐有做)與及上網睇

粵語長 ...
游人 發表於 2010-9-13 19:36

咁系邊D歌仔JEK!大戲丫?定系時代曲?
咁系邊D歌仔JEK!大戲丫?定系時代曲?
台山靚仔 發表於 2010-9-13 22:23

唔知點樣講過你知……總之係鄧寄塵新馬仔個啲
唔知點樣講過你知……總之係鄧寄塵新馬仔個啲
游人 發表於 2010-9-13 23:04

我都好中意,好盞鬼,半新半舊,鄧寄塵簡直系一個喜劇天才。
推荐几部?