QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4613|回復: 16

[語音研習] ip 同 it 有咩唔同?

jip6 葉 (leaf)
jit6 熱 (hot)

就系呢兩個音,點聽都聽唔出有么區別,唔通同英文一樣要發出 dip 同 sit 呢兩個輕化的 p t 音
咁大唔同都話聽唔出區別?
淨係嘴型就經已有根本性嘅唔同喇
難道樓主一直都分唔清呢兩個字嘅讀音嘅?
假如嘴型冇錯冇偷懶嘅話
「葉」同「熱」嘅音色係有明顯嘅區別
斷估樓主閣下唔會將「發洩(sit3)」讀成「發攝(sip3)」
或者將「攝(sip3)影」讀成「洩(sit3)影」卦
回覆 2# 何生

分唔清,我一直以為呢兩個字系同音。。嘴型上呢兩個音有咩唔同?
回覆 3# 何生

我是東莞人,你所說的詞我都讀了一邊,怎麼聽都是同音的。。可能嘴形上錯了,是裂開嘴說出 i 這樣嗎?就像普通話 yi(一、衣)那種感覺
回覆  何生

分唔清,我一直以為呢兩個字系同音。。嘴型上呢兩個音有咩唔同? ...
ledled 發表於 2010-9-7 13:36

當韻尾係「T」嘅時候,雙唇唔閉合,脷尖頂住上門牙嘅背部
    當韻尾係「P」嘅時候,雙唇要閉合,條脷冇特殊動作,自然平放。
我唔知自己形容得帖唔貼切但係大概就係噉樣喇

其實你搵啲比較明顯嘅發音嚟感覺就感覺到咖喇
用「實(sat6)」同「十(sap6)」嚟感覺應該會比較更加明顯一啲

評分

查看全部評分

回覆 6# 何生

原來要脷尖頂住上門牙嘅背部,我平時講粵語条脷都系自然平放嘅所以唔知。。好唔習慣睇來需要一段時間適應
回覆  何生

原來要脷尖頂住上門牙嘅背部,我平時講粵語条脷都系自然平放嘅所以唔知。。好唔習慣睇來 ...
ledled 發表於 2010-9-7 14:03

唔急嘅哥記,慢慢適應
順便問下 n 同 ng 呢兩個音噶區別,ng系咪要發出鼻音先至得?
另外,如果學多D外語,例如英文,都會明白。
順便問下 n 同 ng 呢兩個音噶區別,ng系咪要發出鼻音先至得?
ledled 發表於 2010-9-7 14:24

兩個到係鼻音嚟咖,不過呢個我真係唔識形容喇
雙唇塞音韵尾p、舌尖塞音韵尾t、舌根塞音韵尾k
回覆 9# ledled

n 同 ng 都係鼻音
當韻尾係「n」嘅時候,發鼻音,同時脷尖放喺兩棚牙中間
當韻尾係「ng」嘅時候,發鼻音,兩棚牙合埋,脷尖自然平放。

你試下
回覆  ledled

n 同 ng 都係鼻音
當韻尾係「n」嘅時候,發鼻音,同時脷尖放喺兩棚牙中間
當韻尾係「 ...
Vncantonese 發表於 2010-9-7 22:29

「ng」嘅重點唔係雙唇自然張開唔閉合咩~
恨/恒,應該系呢兩個音啦

發 n (Nasal alveolar) 嘅時候,脷尖黐住上齒齦,小舌下垂,氣流由鼻腔送出。
發 ng (Velar nasal) 嘅時候,口微開,條脷平放,小舌下垂,氣流由鼻腔送出。

正如樓上話齋,可以用「恨」同埋「恒」嚟區分,如果冇懶音嘅話,應該好易分到。
如果有懶音,ng音仲可以用「行」嚟區分。