QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2988|回復: 4

[正字本字] 關於「粤」字嘅問題

發現一個嚴重得嚟但係又好容易忽略嘅問題,就係將「粤」錯用成「粵」

論壇右上角圖片入邊嘅「最大粤語網站」都用錯咗寫成「最大粵語網站」

呢一點廣東車牌嘅製造就顯示出一種「規範」嘅姿態,大家可以留意下,廣東車牌全部都係用「粤」字咖。

希望可以更正喇,正字由身邊做起。
發現一個嚴重得嚟但係又好容易忽略嘅問題,就係將「粤」錯用成「粵」。

論壇右上角圖片入邊嘅「最大粤語網 ...
何生 發表於 2010-9-3 11:36

問題係,台灣繁體字電腦,五大碼(Big Five,又名大五碼或Big5)「粵」字,
裡便有撇。如果你有個「快(陰平)佬」<fâilóu>,佢個名<máeng>有冇撇嘅
「粤」字,恁(音:咁)有尐(音:啲)軟體會處理唔倒。

多謝!
問題係,台灣繁體字電腦,五大碼(Big Five,又名大五碼或Big5)「粵」字,
裡便有撇。如果你有個「快( ...
lotus7174 發表於 2010-9-6 13:42

盡量用下囉,閣下都係喇,寧願註釋都要用「恁」字(乜你句中嘅「恁」唔係應該發「噉」音咩,貌似詹學士覺得「噉」同「咁」都同出於「恁」字),恁我哋係咪應該能夠用嘅時候都盡量用先。
回覆 1# 何生

「」字係繁體,「」字係簡體,你可以去http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/查吓,呢個網祇能查繁體字,簡體字查唔到。
咁即系无错啦!