QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2446|回復: 6

[語義解譯] [求助]隔離同側根邊根,方言同俚語?

如題,望答覆!多謝!

Re:[求助]隔離同側根邊根,方言同俚語?

“隔籬”是粵語, “側根”應該是受客家話影響所致,梅縣話中稱隔壁爲“側角”,可資證明。如果你能舉出使用“側根”一詞的具體地區的話,則更容易理清源流。

順德話三種講法都有人講,而且表達“旁邊”呢個意思嘅詞語不下呢三個,等我有時間整理吓。。。

三種講法都有,意思上有稍微唔同: 隔籬 地位上平等 側根邊根 一般講a喺b邊根或a喺b側根,意思上有 a比b細小,作爲主角嘅係b,a係配角。 以上係我自己嘅感覺。

夢星羽在2006-6-27 10:40:08說道:[br]“隔籬”是粵語, “側根”應該是受客家話影響所致,梅縣話中稱隔壁爲“側角”,可資證明。如果你能舉出使用“側根”一詞的具體地區的話,則更容易理清源流。
“側根”一词出于beyond某年演唱会,亚paul[黄贯中]说讲!非某地区语言!至于边根就 係听顺德话听番嚟嘅! 多谢!

因为“亚paul[黄贯中]说讲”,所以就“非某地区语言”。 咩逻辑? 我喺广州方言词典揾到: 侧边:旁边,也说“侧近” 隔篱:旁边;隔壁

superjill在2006-6-30 22:37:38說道:[br]因为“亚paul[黄贯中]说讲”,所以就“非某地区语言”。 咩逻辑? 我喺广州方言词典揾到: 侧边:旁边,也说“侧近” 隔篱:旁边;隔壁
终于返到屋企喇!好开心! em2: 早几日唔係唔想复,而係因为键盘shot shot哋!打某几个字会死机!所以冇回到!见谅! 因为记忆中除咗亚paul外,其他人係讲隔离嘅! 寻日返嚟嗰时问咗个顺德人,佢话一般讲边根多,侧根少讲! jill少讲嘅"侧近","左近"都讲得通~