QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3718|回復: 16

[趣事趣物] 廣州某地鐵站F出口通道的廣告牌

下圖為某網友響某地鐵站拍得,該網友稱:今日我搭地铁去宜家,正行紧F出口通道既时候,无意中睇到一个「迎亚运,创文明」既地铁广告。SORRY!我承认,我当时的确系企左系原地度笑左成分钟···

同 "劉定堅 " , " 徐副(主席)",  "習總(輸記)" , "趙完松" 差唔多,
冇㞗用
想問姖識唔識講粵語
不妨尊重私隱,做啲處理
起到咁樣名, 好麻煩 (如果出生於鄉下, 有D名,可能必需包括家族某一輪字, 以表示輩分),  
  派出所 基本 100%唔俾改名, 仲麻煩,
  即使畀你改得名, 所有證件都要改, 更加之麻煩: 檔案\身份證\身份證冧巴\戶口簿\銀行\紅簿仔\保險\養老五金\結婚證\街道檔案\房產證\細個畢業證\駕駛證\護照..... 換曬呢D名嘅話, 唔知要花費幾多精力時間, 簡直生不如死,
想問姖識唔識講粵語
-----
我估佢 兩三分似粵人,  七八分似北人, (指出生地)
    其依據: 笑容牽強 , 國字口臉, 眉毛紋得過粗, 髮型少見,
突然间成咗名人先
我丢,711个中文名居然改做「赛壹」咁捞。。。

Bangladeshi Aboriginal Tribes

估佢 兩三分似粵人,  七八分似北人, (指出生地)
TsuNT(♂) 發表於 2010-8-30 20:16

哩种样,喺东南亚土著部落度(滇缅印度交界山区)最常见,喺北人区都比较常见。因为全亚洲人类都由东南亚向北扩散,不过唔同种族既分布地域有唔同。姖哩种样,确实系北人区常见啲。不过又唔敢肯定包系北人。

事实上,711好少请北人,都系请本地落岗女工多。
哩两个女仔,系孟加拉同缅甸交界既黄种人土著民族,好典型既南方黄种人,鼻梁一啲都唔凹,姖地两个后面个男又系:

哩种样,喺东南亚土著部落度(滇缅印度交界山区)最常见,喺北人区都比较常见。因为全亚洲人类都由东南 ...
使君子 發表於 2010-8-30 22:15

非也、非也,我岭南广东从嚟冇巫姓,又点会同我哋同种呢?巫姓主要分布喺四川、重庆长江三峡一带,人数甚少,就算识粤语都只系一个同化咗嘅捞人
非也、非也,我岭南广东从嚟冇巫姓,又点会同我哋同种呢?巫姓主要分布喺四川、重庆长江三峡一带,人数甚 ...
紮那魯剛多 發表於 2010-8-31 18:16

广东有姓巫嘅。以前有位同事就系巫姓,系潮汕人。
我岭南从嚟冇巫姓 ...
紮那魯剛多 發表於 2010-8-31 18:16

巫启贤,祖籍东莞,马拉霹雳州怡保出世
你5讲都5知赛壹系711 。。。巨捞阿!!

距个名,我以为系无贵容添,点知大家觉得系无鬼用。
都話埋畀你地聽呢啲志願者就系無鳩用的啦,敢你地就話頭醒尾啦
巫蘭蓉
巫七蓉
巫蘭蓉
巫七蓉
penkyamp 發表於 2010-9-8 12:52

仲有  巫西蓉