QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 20261|回復: 17

[純水無大礙] 假如,被挾持嘅係一班大陸遊客......

假如,被挾持嘅係一班大陸遊客,一樣出現呢種不幸嘅人質遇害情況。
噉唔知又會唔會引起同今次港人遇害一樣嘅外交風波呢?
會唔會出現中央三番四次譴責、抗議菲律賓、敦促菲政府徹查事件,拒菲高官訪華、副總理無限期推遲訪菲行程等等諸多嘅「強硬」外交舉動呢?

睇怕會模糊處理:      "本報訊: 上星期(上個月) 菲律賓發生 挾持事件\挾持華人事件,  事件造成 X死Y傷, 輪咬部表示密切關注, 正在核查有冇大陸人員,",
     或者   "經查明, 死傷人仕涉嫌偷渡", 跟住冇咗下文,

呢種做法 大把前科,

你話有冇可能咁樣亞娜:  " 據 半島電視台報道, 胡天胡帝 \ 溫影帝 在 菲境\朝境 出席XX會議期間 畀人挾持, 並提出 XX赎金,  呢個係謠言, 純屬謠言, 磚家都論證過一萬次, 呢種情況冇中生有, 億年一遇 ..."
回覆 2# TsuNT(♂)

冇錯,特別係發簡短通稿嗰道,真係極有可能,而且用詞可能同TsuNT你模擬嘅差唔多。大家睇睇最近嘅朝鮮軍機事件、伊春空難事件等等事故發生嘅初期,新華社發嘅嗰啲簡短通稿就知道啦
咁真係不幸之中嘅不幸喇!因為事後冇港府噉人性化嘅處理(包括專機,賠償,關懷等)
咁真係不幸之中嘅不幸喇!因為事後冇港府噉人性化嘅處理(包括專機,賠償,關懷等) ...
felling1 發表於 2010-8-28 21:34

贊同!!而且重有內地嘅新聞監控

我發呢張帖嘅目的,其實就係想講:如果換著係內地遊客,由於內地政府嘅原因,將會係一件更令人悲痛嘅事

根據以往一貫表現離睇   答案顯然易見
如果 (境外事件)畀槍殺人員有 中高級(非頂級) 官府人員, 仲好可能會:
   隱藏其身份... 對家屬講"勿聲張\唔好唱出去\大局為重\唔好揚開去", 到時畀個烈士身份過你"...若干個月後, 如果佢係都有少少成就嘅, 報紙會喺其他文章度順便提及"XX工作認真,為XX事業奮鬥終身, 於X年月因公殉职."

睇果個外地乜乜政法委官員, 其老婆喺 (省府門前 ? ) 畀警察暴打, 上級都要佢"大局為重,唔好鬧事"
因為內地人多吖嘛..
可能對佢地來講,多8個唔多,少8個唔少...
至少唔會系電視臺連續直播一日咯...

金二世前幾個月搭火車訪北平 亦都係啦,  已經到咗北平幾日, 人地已經擺咗幅相上網, 佢(發言人)都仲話"冇",

至於 sex4, 好彩仲有 外媒\外網 保存相片及視頻, 如果衹交畀大陸保存, (通過 封鎖 + delete + 編輯 + 通稿 等處理手段後) 睇怕又會畀描繪成 "十惡不赦嘅 反革命 + 彊毒 + 顛覆", 如果當其時, 咁啱想 打低 劉小奇\汪羊 之類 , 九成九又會 栽贓到呢D黑仔身上,  話佢策劃嘅,  反正睇 邊個唔順眼, 亦都可以擺佢上枱, 屈得就屈
果個 乜乜 割德鋼, 好彩有 窿路搵到 全視頻, (亦都可能係其他人放上去嘅), 如果唔係, 真係 口同鼻ao, 水洗都唔清,

我同个住响香港嘎北佬讲伊件事,距话,同时期,国内边到边到有机难,国内边到边到有地铁爆炸,点解香港要将件事搞到甘大。
我净系可以讲,北佬嘎思维方式同我地真系5一样嘎。人对于距地黎讲可能真系一个数目字。1.4亿减8=1.4亿。

人对于距地黎讲可能真系一个数目字。1.4(14)亿减8=1.4(14)亿。
------
人地 劉小奇\老捨\... 都可以死無葬身之地,  幾多人一畀打低, 終身都冇運行, 甚至連名譽上反正都冇機會, 呢8個人算乜東東啊,

早幾個月前睇嘅某網文, 話 衙門某官員對某人(有級別嘅上訪人仕)講: (大意) 而家隔咗幾多年 (先)同你反正番, 你仲唔謝主隆恩, 仲咁多嘢講...
距话,同时期,国内边到边到有机难,国内边到边到有地铁爆炸,点解香港要将件事搞到甘大。
------
所以佢地好難明白 粵人 7.25 / 8.1 件事搞得咁大  (廣州近年歷史嚟講 都唔算細嘅喇) ,
所謂 "針'骨'唔到肉唔知痛",
喺已經畀洗腦嘅佢地認為, 只有"集體"一樣嘢,    而不斷播完又播嘅 ' 清宮劇 \ 帝皇劇 \ 青天劇 \ 主旋律劇 ' 亦都加深呢種效果,
回覆 10# claracy

北佬由於受到長久嘅壓抑,已經完全不知道何為人權、何為生命價值,人性尊嚴呢啲嘢對於佢哋嚟講,根本就係不可思議嘅。
所以佢哋會講出一啲「死8個人而已,有什麽大驚小怪的?」呢類冷血說話。其實佢哋唔係冷血,而係佢哋個腦已經奴化曬,根本唔知道有人性尊嚴人生價值此類概念,所以佢哋覺得「死人沒所謂」呢啲係再正常不過嘅認識。

亦正正係因為死北佬無法意識到何謂人性尊重人生價值,所以佢哋嘅人格亦都唔算得上係一個完整意義上嘅人,因為佢哋嘅人格上體現唔出人本價值,進而導致外人亦都感覺到佢哋人格嘅卑賤,亦因此而反過嚟影衰曬全體華人,令到外國人以為全體華人嘅人格都係好似死北佬噉毫無人性尊嚴可言、卑賤得可憐。

進而導致咗華人生命唔值錢呢個可怕印象喺外國人腦中形成,進一步就導致咗一宗宗華人生命海外受到侵犯嘅不幸事件。

由此可見,死北佬以及內地CCP嘅所作所為,對海外華人遭到傷害等不幸事件負有不可推卸嘅責任。
唔使如果……之前同之後都好似出现咗是有大陆游客嘅……但是钟正虎要维持同其他人嘅友好关系,所以唔俾报道啲「负面新闻」……所以按啲北佬嘅谂法是:「我地之前都死咗咁多人了,你先死8个,简直就小巫见大巫啦」……
假如,被挾持嘅係一班大陸官员。。。。。。公费嗰只
假如,被挾持嘅係一班大陸官员。。。。。。公费嗰只
不关云和月 發表於 2010-8-31 00:00

會出現如下聲明:
廣大內地人民一致高度讚揚菲律賓政府及警方果斷而又細緻嘅進攻行動,警方匍匐前進步步為營嘅強攻,雖然耗費咗多達一個鐘頭時間,但係就成功製造咗緊張氣氛,成功給予劫匪足夠嘅心理震懾。
網民同時衷心感謝菲律賓特警喺冒住個人生命危險嘅情形下,依然以救出人質為考慮目標,成功救下部份被困人質。雖然部份人質被槍殺,但係佢哋不聽警方安排,又不及時採取自救措施,純粹係咎由自取,與菲律賓特警完全無關。反而徒增菲律賓政府當局嘅善後難度,就此亦向菲律賓當局致歉。
同時對於槍手嘅死亡深表遺憾,並對其家屬致以最誠摯嘅慰問。感謝佢喺警方強攻嘅危難關頭,依然不失人性手下留情,放過部份人質。此舉充分體現了菲律賓人民熱愛和平和珍惜生靈嘅美好品質。
相反地,內地人民強烈譴責中國政府當局反應過度,多次做出向菲律賓當局交涉嘅不當行徑。壞國際禮儀,損中華形象,顯得饑腸小肚,令人不屑。係極少數敵對分子借機鬧事,企圖離間中菲人民來之不易嘅深厚友誼。

總之,全體中華民族一致認為:菲律賓警方嘅行動係迅速嘅、恰當嘅、果斷嘅,係令人佩服嘅,係足以震懾犯罪分子嘅,係令到全世界人民嘖嘖稱讚嘅。
中國當局等極少數敵對分子嘅陰謀企圖,係唔會對中菲人民間嘅友誼造成任何影響嘅。相反,少數敵對分子,必將受到全世界熱愛和平嘅廣大人民嘅一致唾棄,必將受到人民嘅審判,釘在歷史的恥辱柱上。

回覆 16# xiss

讲得太好啦。
充分体现我国政府热爱人民,主持公义,维护和平的高尚情操。非常赞!
回覆  xiss

讲得太好啦。
充分体现我国政府热爱人民,主持公义,维护和平的高尚情操。非常赞! ...
claracy 發表於 2010-8-31 05:20