QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3429|回復: 16

[感情人生] 我想出力噉喊返場!

睇到咁多香港人死咗,真係越睇越想喊!
20100824191800.jpg 20100824191752.jpg 回覆 1# 外外星人

星爷,节哀顺变吖,粤语救亡支大旗仲靠你担嘎。喊就无谓啦,动员啲香港人将啲菲佣革扯晒啦。
回覆  外外星人
喊就无谓啦,动员啲香港人将啲菲佣革扯晒啦。
砖拍后尾枕 發表於 2010-8-25 13:44

革扯晒D菲佣?
阿使君子唔肯过你哋啊。
佢条友平日猛话乜请菲佣好过请北捞,又话乜菲佣英文好啊,又话乜东南亚自己友啊。
而家大家有眼睇嘎啦,知死无?
阿叔,喊咪喊囉 唔使專燈發張帖講啩? 好真情流露啊你~~~
啱先睇咗遺體運返香港,唐唐佢哋好似配角噉款,甘為遇難者家屬做綠葉,呢啲鏡頭,講咗好多嘢...
唔系掛,D菲律賓警察仲要肯架旅遊巴笑住影相留念????不過菲律賓總統發言果陣都系面帶笑容,一D歉意都無,真系想打拒一窩!
唔系掛,D菲律賓警察仲要肯架旅遊巴笑住影相留念????不過菲律賓總統發言果陣都系面帶笑容,一D歉意都無 ...
glowwormray 發表於 2010-8-26 11:28

唔止噉,重有話燒煙花添:(詳情請睇呢張帖:http://bbs.cantonese.asia/thread-26461-1-1.html

Barbecue5354 引用了您曾經在主題 我想出力噉喊返場! 發表的帖子 1 小時前
您的帖子:Barbecue5354 說:屌7你 唔好咁HI黑心喇你
回覆|查看

呢隻撲街!
回覆 7# 外外星人

班人真系唔止有病!希望梁太個仔救得翻啦~
回覆  外外星人

班人真系唔止有病!希望梁太個仔救得翻啦~
glowwormray 發表於 2010-8-27 10:37

生死有命,聽天啦!查實,有啲民族對個死字好睇得好通,唔係講永登極樂嗰種,佢哋覺得係大自然一個循環再造嘅過程,幾環保咖!我哋重未到呢個境界啩?故此就多咗啲眼淚...

悲從中來(盧峯)

悲從中來2010年08月27日

每次聽到梁太說話都想哭,好幾回實在按捺不住,嗚咽嚎哭起來。
梁太說,在車上被脅持時跟丈夫都有一個心願,希望至少有一人保住性命照顧孩子。可是,丈夫犧牲了,兩個女兒也被冷血槍手殺害,剩下兒子頭部受重創躺在 ICU。說到這裏,原本平靜的她禁不住哭叫起來,痛呼無人救援。坐在電視機前的我毫無先兆的就嗚咽起來,眼淚汩汩流下。
是的,孩子是父母的寄望,是父母生活的支柱。有這根支柱,生活份外有味道,甜的更甜,酸的更酸,苦的更苦。沒有了這根支柱,生活登時失去了興味、意義,再多的錢,再多的華衣美食都不管用。想到梁太可能要面對像荒漠的生活,實在禁不住傷痛鼻酸。
有的人說,人有很大的彈性應付各種逆境考驗,再困難的情況,再沉重的負擔都能扛下來。我不知道這樣的說法有多真確,或有誰驗證過;只知道梁太面前的重擔、傷痛實在太巨大了,任何人都不應該、不可能承受。
更何況纖弱的梁太連分甘共苦的伴兒都沒有,身邊的至親不是死了就是重危在病房內,沒有人可以訴苦,沒有肩膊可以借靠,只剩她孤伶伶的在 ICU外,祈求剩下的孩子能逃過大難。一想到她要孤身熬過在病房門外的日與夜就禁不住悲從中來,斷絕不了。
梁太、 Jason,真的對不起。除了在家中飲泣嚎哭外,甚麼也做不了,甚麼也做不來,實在窩囊得很,實在沒用得很!

(盧峯)
斋体报道都体到眼湿湿。
希望死者安息,生还者坚强快乐生活。

曾蔭權昨在《香港家書》中表示,已去信菲律賓總統要求全面、專業地調查脅持慘劇。圖為他昨日在遮打花園舉行的追思會上,為死難者傷心落淚。 黎樹雄攝
「與哭泣的一同哭泣」
曾蔭權又呼籲市民特別關心在屯門醫院接受治療,仍然昏迷未醒的梁頌學 Jason的情況。他是梁太唯一生還的孩子,衷心祝願他早日康復。他承諾,政府各方面的支援工作會加緊落實,密切跟進家屬和傷者在生活及心理上的各種需要,盡力給予幫助。
曾蔭權引述《聖經》表示,面對今次慘劇,我們應該「與哭泣的一同哭泣」,意思是與哀傷的人同行,陪伴他們走過一段艱難的日子,盡力幫助和支持他們。這次事件亦再次提醒我們生命無常。我們實在應該好好關心家人、朋友,珍惜眼前人。而慘劇雖帶來了許多哀痛,但我們社會要不分種族、不分國籍,互助互愛、彼此支持、團結一致,這樣,才是最有力的回應。
特首喊到眼都腫!
之有啲棺員就笑到有牙冇眼:
回覆 11# 外外星人

講真吖,T見過D咩地震、泥石流發生既天災,死幾多人我都唔會有想喊既衝動,最多都系同情下,因為系天災,好難阻止,但今次呢單野明明系可以阻止到,結果都系死咁多人,而且好多都系一家幾口本來開開心心去旅行,點知臨回程果一日先發生咁既悲劇,真系令人好痛心。
回覆  外外星人

講真吖,T見過D咩地震、泥石流發生既天災,死幾多人我都唔會有想喊既衝動,最多都系 ...
glowwormray 發表於 2010-8-30 23:01

你好!識得寫深筆字,抵讚! 港人係我哋嘅親人,兼夾係無罔之災,睇見佢哋咁淒涼,個心好痛...