QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6221|回復: 22

[八卦時聞籮] 深圳考察特區 30年發展 溫家寶:政改倒退只有死路一條

溫家寶昨在皇崗一個小區與居民一同做柔力球運動。新華社

深圳市慶祝特區成立 30年紀念活動全面拉開。國務院總理溫家寶近日到深圳考察,強調深圳不僅要繼續推進經濟改革,更要推進政治體制改革,不能停滯倒退,否則就是違背人民意志,只能是「死路一條」。

倒退違背人民意志

內地官方昨日對溫家寶深圳之行作報道,指溫家寶在CCP廣東省委書記汪洋陪同下,前日及昨日到深圳考察,參觀了深圳博物館、向Dang Siu-Ping塑像獻花,還到多間互聯網、生物、軟件企業參觀,與香港、美國等員工交談。
昨日上午,溫家寶到訪皇崗社區,同村民玩柔力球,與樹下乘凉的老人聊天。對當地官員訓話時,溫家寶要求深圳要推行政治體制改革,指改革「不能停滯,更不能倒退」,否則就是違背人民的意志,最終只會是死路一條。溫家寶還到訪深圳西部口岸。
本周四( 26日)深圳將隆重紀念特區成立 30周年,有傳CCP總書記、國家主席Wu Gam-Tou屆時將親臨祝賀。總理溫家寶也提前到賀,顯示北京對這個紀念活動的高度重視。這也是溫家寶出任國務院總理以來,第八次到深圳考察。
新華社

可惜溫家寶為首嘅改革派喺CCP黨內勢力單薄
可惜溫家寶為首嘅改革派喺CCP黨內勢力單薄
xiss 發表於 2010-8-22 12:45

人地喺度「首富屙尿」,你就感慨到长吁短叹。
搵假宝
人地喺度「首富屙尿」,你就感慨到长吁短叹。
砖拍后尾枕 發表於 2010-8-22 15:09

噉人哋確實係改革派吖嘛。你咪咁草根「逢官必反」啦
回覆 4# 丹尼王子@HK

噉人哋確實係改革派吖嘛。你咪咁草根「逢官必反」啦
xiss 發表於 2010-8-22 15:52

改佢老母~!
「揾假宝」同「糊囵涂」只不过系「和谐保守派」,只希望在任期间,安安稳稳罢了!
呢届领导,在位,杀过几多个贪官?
近代真正改革的只有我地敬爱的「朱青天」朱镕基总理!

我地百姓唔系「逢官必反」,但系,系「宗国」大陆,却系「凡官必贪」!
我地老百姓只有:屌那妈,顶硬上啦!

反对深圳继续作为「改革先锋」,深圳是我粤耻辱沦陷殖民地。要搞「先锋」、「榜样」,唔该去环渤海搞,只要佢地搞得掂,就可以充分证明以及彰显佢地北人「人种更先进」。

深圳必须铲除 华为、万科 为首的 官二代、军二代 霸权企业。
改佢老母~!
「揾假宝」同「糊囵涂」只不过系「和谐保守派」,只希望在任期间,安安稳稳罢了!
呢届领导 ...
yittgjm 發表於 2010-8-22 17:15

朱鎔基不過是正派保守官僚。佢就好似能臣一樣,但一樣支持現行體制,反對政改
關鍵睇下點政改,而且如果一政改,必定會觸動好多人嘅利益,屆時恐怕佢未行政改,就經已先畀人整低。

至於「無官不貪」,重點問題係官場迎來送往,套關係等,官場規矩歷來如此,謂之曰「官場陋習」,即明知佢唔啱,但又冇辦法推翻。康熙晚年開始整頓,至雍正終於有個比較廉潔嘅環境,但係到乾隆,弘曆又恢復返。
就算畀你讲掂嗰皇帝肯畀你改革,但系仲有个比皇帝更大权力嘅皇太后唔应承未一样扑街!~
政治從來都係咁黑暗。
繼續努力呀.
朱鎔基不過是正派保守官僚。佢就好似能臣一樣,但一樣支持現行體制,反對政改 ...
xiss 發表於 2010-8-22 18:22

你话哩位朱,是否正派、清廉代考。越系谀辞滔滔、马屁滚滚咁歌功颂德越系要严重存疑。

你话佢保守,似乎搞笑过佐头。在位两届,举其大端:税制改革、国企改革、金融改革、粮食改革、教育改革、医疗改革、住房制度改革、强烈打压民企恭迎外资等林林总总,咁仲话保守!你数下手指睇下我共立国以来历任总理边位「保守」过佢?

至于「能臣」唔知你系从利民抑或殃民嘅讲。。佢嘅教育改革,就系消减教育投资,鼓吹「教育产业化」攞教育当盘生意嚟做,将学校当公司嚟经营。品学兼优嘅学生冇钱一样被拒之门外,断咗无数想通过受教育改变命运青年的希望;医疗改革与前者如出一辙,大量削减国民医疗保健投资,逼医院自谋生路,搞到啲中下阶层敢死不敢病;税制改革,分地税国税,中央攞七成嘅钱,办四成的事,地方财政攞三成的钱办六成嘅事。家下各地之所以疯狂卖地,血腥逼迁,并非地方官人性败坏,主因系地方财政入不敷出、左支右绌、寅吃卯粮之故。追根索源种种流弊皆拜佢所赐。

佢退咗休唔出嚟露面,啲无知者赞曰:高风亮节不干政。殊不知系其心虚,毕竟作孽自知,有何面目见嗰啲失学少年、能医冇钱医而在等死嘅患者、失去家园嘅被逼迁者。
官有官難當,民有民難為,想無難為事,不如等下世。
你话哩位朱,是否正派、清廉代考。越系谀辞滔滔、马屁滚滚咁歌功颂德越系要严重存疑。

你话佢保守,似乎搞笑过佐头。在位两届,举其大端:税制改革、国企改革、金融改革、粮食改革、教育改革、医疗改革、住房制度改革、强烈打压民企恭迎外资等林林总总,咁仲话保守!你数下手指睇下我共立国以来历任总理边位「保守」过佢?

至于「能臣」唔知你系从利民抑或殃民嘅讲。。佢嘅教育改革,就系消减教育投资,鼓吹「教育产业化」攞教育当盘生意嚟做,将学校当公司嚟经营。品学兼优嘅学生冇钱一样被拒之门外,断咗无数想通过受教育改变命运青年的希望;医疗改革与前者如出一辙,大量削减国民医疗保健投资,逼医院自谋生路,搞到啲中下阶层敢死不敢病;税制改革,分地税国税,中央攞七成嘅钱,办四成的事,地方财政攞三成的钱办六成嘅事。家下各地之所以疯狂卖地,血腥逼迁,并非地方官人性败坏,主因系地方财政入不敷出、左支右绌、寅吃卯粮之故。追根索源种种流弊皆拜佢所赐。

佢退咗休唔出嚟露面,啲无知者赞曰:高风亮节不干政。殊不知系其心虚,毕竟作孽自知,有何面目见嗰啲失学少年、能医冇钱医而在等死嘅患者、失去家园嘅被逼迁者。砖拍后尾枕 發表於 2010-8-23 12:58

阁下搞清楚先讲啦!唔清楚可以去百度搜索一下!
《教育产业化》唔系朱总提出的!
朱总搞改革,最主要系在金融体制、官僚吏治、打击贪污方面的改革!
你呢位兄台唔好误读了!

以下引用百度搜索:

何宗海

何宗海,宁夏中卫人。1974年毕业于中卫县宣和中学,1987年毕业于西北第二民族学院(现北方民族大学)汉语言文学系,1996年毕业中央党校经济管理(函授)专业,1998年毕业于南京大学哲学系研究生班。现为江苏连云港经济技术开发区管委会公务员,无职称。他没有从事过教育,也没有对教育做过深入的研究,却在中国大力鼓吹教育产业化,撰写的《教育产业化》、《教育产业化之我见》等文章引起了很大的争议,对中国的教育制度有一定的影响。

「教育产业化是谁最先提出的??」 答案

汤敏----------最早提出了教育产业化!!!现在改口说从来没有说过!!!
薛兆丰---------鼓吹教育产业化对任何人都有好处!!!
茅于轼-----------任何高收费和错误都是合理的
阁下搞清楚先讲啦!唔清楚可以去百度搜索一下!
《教育产业化》唔系朱总提出的!
朱总搞改革,最主要系 ...
yittgjm 發表於 2010-8-23 19:20

口头叫嚣杀人同有能力并真正实施杀人系唔同嘅。
    你去翻查党史,喺邓之前提出改革开放嘅大有人在,但真正将其当为国策实施嘅系邓,所以总设计师嘅桂冠就非佢莫属。
磚兄心水好清!多幾個好似磚兄噉嘅人,滿大人就冇咁得敕喇!
中國政權在粵地行先進式同化政策的根據地深圳,可能是需要這麼一個影帝。

但是,我們粵人在我們粵地粵民族的經濟文化中心廣州,也要求 獨立地進行 政治改革,而且要做得比中國政權在粵地的「租界」深圳要好。

如果深圳還是「經濟特區」,廣州粵族要趕在他們前頭爭取做政治特區。

如果深圳幹先成為了政治改革 特區,則廣州粵族要趕在他們前頭做「一國兩制行政特區」。

我對 影帝其實系無乜好感嘅。 但係我認識到呢點,佢呢種人有其歷史進步性,亦就係講,佢同 清末洋務運動嘅張之洞呢類人一樣,唔屬於 官僚資產階級嘅最核心(亦就係講,如果嗰條船沉,呢啲官僚資產階級系要抱住船頭沉落去嘅),呢種洋務派相對於「最核心」,系一個「旁觀者」。作為旁觀者,佢哋或者意識到呢條船嘅將沉。而佢哋嘅所作所為,唔同「最核心」意圖維持呢條船唔沉,而系在一定程度上順應歷史規律嘅情況下,做一啲加速呢條船沉嘅措施。

我想,洋務派所作所為,當時一定程度上加速咗大清帝國呢條船嘅沉沒。而洋務運動同後來北洋勢力嘅飛速成長,迫使滿族總社黨建立小團隊,企圖與龐大嘅北洋勢力拗手瓜,最終失敗。

我覺得呢個事情系將要發生嘅。

佢會唔會 造福粵民族,取決於粵民族是否 有實力,有頭腦,是否能捉住歷史規律嘅 衣襟。
溫總咁西鍾意做運動,我記得上次去日本又係,又同人晨運