QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9584|回復: 2

[正字本字] 屌[gau1]?㞗?尻?鸠?

我覺得,粵語粗口中嘅「gau1」應該係「㞗」吧。

「鳩」係指一種鳥,或者係「糾集」嘅意思,佢同粗口「gau1」唯一嘅聯繫,就係同音,應該冇可能寫成「鳩」啦

「尻」,指嘅係有尾動物條尾嘅嗰條骨,或者脊骨尾端,唔通將男性嘅性器官當作骨?冇可能啦。而且呢個字嘅粵語讀音應該係「haau1」或者「hou1」

,毫無疑問係香港人按照造「閪」字嘅原理造出嚟嘅為gau1而設嘅「粗口專用新造字」,但我覺得,如果重有本字正字,就無謂新造漢字啦。而且呢個字論壇嘅系統都唔支援,根本無法錄入此字,唯有用圖片代替。

「㞗」,《字彙》渠尤切,音裘。男子隂異名。 粵音「kau1」,俗讀為「gau1」。形音義全吻合。

總結:「gau1」字正確寫法係「㞗」。組詞舉例:屌㞗、戇㞗、㞗噏......

(圖片:
粵音:kau1(俗讀gau1)
普語:qiu2

注:本文裏所提到嘅「㞗」字,都係CJK擴展字元集裏收錄嘅漢字,如果你嘅電腦系統是中文VISTA、WIN 7或者係已經安裝咗超大字元集補丁包嘅XP,應能正常顯示。(或者如果你部機有裝雅黑體嘅話,用雅黑體亦都可以顯示)
粵語維基都有收錄:
http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E3%9E%97

不過我用倉頡打唔到, 所以一直都係用「鳩」算㞗數
粵語維基都有收錄:

不過我用倉頡打唔到, 所以一直都係用「鳩」算㞗數
a_qi 發表於 2010-8-21 15:36

倉頡唔知道嘞,不過聽講海峰五筆就可以輸入到嘞。重有紫光拼音都得