QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5384|回復: 21

[八卦時聞籮] 大喊「掉那媽,乜都加」 網民反對電車狂加價

網民借用廣州民眾挺粵語用的明將袁崇煥名句「掉那媽」,抗議電車申請加價。
黎樹雄攝

【本報訊】「咚!咚!咚!咚!」 20多名不滿電車加價的網民,昨日由北角乘電車到石塘咀抗議,下車時把硬幣一個一個投進車資箱內表達不滿,網民在上層大喊「掉那媽,乜都加,人工又唔見佢加!」,沿途吹 vuvuzela;下層巿民亦力撐他們的行動。

長毛指政府監督不力

網民的行動獲乘客一致支持。

發起人鍾碩殷指,雖然電車公司只計劃加價 5角,但加幅達兩成半,「好憂慮會引起加價潮,電車公司話已經諗過好多方法拓展業務但係都行唔通,但係民間發現,車廂向天一面嘅車身仲可以放得落廣告,咁點解唔用呢個方法開財源?要向巿民開刀?」
住九龍區的許小姐亦加入示威隊伍,「我以前喺港島區返工,所以知道電車係好重要。」立法會議員梁國雄亦參與當中,他批評法國財團未改善電車設施,卻先加價,反映政府監督不力。
警車沿途緊貼電車,其間一度要求示威者收回放在車身外的橫額,但遭拒絕。

隔牆有耳--電車公司:唔准加價要示威

電車公司想加價五毛,前日引嚟一班網民走上電車抗議「乜都加」。不過電車公司董事總經理、老外夏睿德仲頭痕,法國資金入主咗電車公司 18個月,佢諗咗一系列改革措施,想透過減少噪音、加強班次、提高安全系統咁,但係估計未來五年要花五億元去做改善工程。
好似翻新舊車廂,下個月就會向公眾公佈初步設計。不過如果今次加價唔成,資金唔夠,好多改革措施都要拖慢去做。夏睿德噚日仲講笑咁話,如果今次政府唔批准電車加價,好可能佢自己都要走去政府總部示威。法國人生性浪漫,怒火街頭亦好驚人,示威唔似香港咁「和平理性」,面對法式抗爭,真係唔知會有乜後果。

其實各個人都有難處,有難言之隱,如果版網民能夠換位思考一下,恐怕佢哋嘅火氣就少啲。
其實各個人都有難處,有難言之隱,如果版網民能夠換位思考一下,恐怕佢哋嘅火氣就少啲。 ...
紫凤凰 發表於 2010-8-21 20:20

政府、大集團何不換位為市民思考一下?
五毫,對港人來講少意思啦係咪啊。
知5知咩叫 小數怕長計啊

有錢人  大財團一餐飯 分分鐘分千銀 唔覺得有問題

但系對於 星斗小市民 一個月 小幾百  可能會減低佢地嘅生活質量噶啦
屌哪媽!加五毫紙阿支阿咗!

當初廣州一文加到兩文 我哋都未 屌哪媽!

屌哪媽!五毫紙. 發張帖就返嚟喇!

人逢此心  HK都有大把窮人

佢地同大陸一樣 好多人每個月都系喺都可能最低生活線度掙扎;   

佢地抗通脹嘅能力系可以好弱噶

啲人枉稱 左派   要公平  連最基層嘅市井生活都唔瞭解!!!

佢地抗通 ...
vincent10 發表於 2010-8-21 23:02

hello!無見一排文采好咗!
回覆 9# Barbecue5354

最主要 系E排 見到啲人講嘢 好7過分 忍唔住!
五毫,對港人來講少意思啦係咪啊。
紫凤凰 發表於 2010-8-21 21:55

唔係幾多錢嘅問題,而係加唔加嘅問題。之前,QQ試過收一文年費,好多人都話唔畀佢賺呢一文,故此,等都要等到唔使錢嘅QQ號先註冊。佢哋嘅理由好簡單,就係唔好畀騰訊開咗個收費嘅先例,畀得一文,佢就會收夠兩文,係噉加上去,第日就冇咗免費呢枝歌仔唱,兼且佢話收幾多就幾多,縱壞咗騰訊,網民就冇得反抗喇!時下,香港乜都加,若果諗住加少少就唔出聲,噉就縱壞咗好多想加價嘅公司,到時個個申請加價,就唔係一文幾毫嘅問題囉!呢啲就係公民意識,唔合理嘅,就要出聲。
屌哪媽!加五毫紙阿支阿咗!

當初廣州一文加到兩文 我哋都未 屌哪媽!

屌哪媽!五毫紙. 發張帖就返嚟喇! ...
Barbecue5354 發表於 2010-8-21 22:58

唔好意思,係啫!唔係我哋幾時代表咗我哋先?! 唔出聲係你戇實居、冇膽匪類、冇公民意識。 你就抵啦!寫兩隻字就收五毫,錯字都唔扣錢,又難怪嘅,你事頭都係嗰種教壞「細露」嘅神棍,你跟班啫!有樣學樣,錯都要錯成佢噉款。

佢地抗通 ...
vincent10 發表於 2010-8-21 23:02

你又見到幾多?抗通脹能力弱,唔好意思,覺得佢哋好強啵。

回覆 13# 紫凤凰

HK系發達城市裏面 貧富懸殊 最緊要嘅地方  ; 月入 7000以下嘅 人 大有人在

ED嘢 稍為小小 腦嘅人 都分析得出啦  

本來小小升幅就可以令佢地 百上加斤  你maark大眼 講大話  話 feel 唔到

冇常識噶你
噉你直頭話月入6000以下嘅都大把添啦。更何況一直以來都係如此。一直都加緊,之前唔見你哋屌。
噉你直頭話月入6000以下嘅都大把添啦。更何況一直以來都係如此。一直都加緊,之前唔見你哋屌。

你睇你啲咩邏辑  以前唔出聲 就等於E+ 都唔出得聲噶啦?

以前經濟好 謀生相對穩定 唔會咁易俾人裁員; 嗰時加價叫合理升幅

E+ 經濟差 搵朝唔得宴  時時擔心失業 仲要周圍加價 為之百上加斤 明5明

人地幾時出離 發表意見系人地嘅事  人地有自己嘅公民責任  

使乜你咁憂心  系咪幾時出離 都要問下 中聯辦
咩邏輯,唔係你嘅邏輯囉,就係咁簡單。

另外冇人憂心,每個人都有說話評論嘅權利。我有我評論嘅權利。你理得我。
唔好意思,係啫!唔係我哋幾時代表咗我哋先?! 唔出聲係你戇實居、冇膽匪類、冇公民意識。 你就抵啦!寫兩隻字就收五毫,錯字都唔扣錢,又難怪嘅,你事頭都係嗰種教壞「細露」嘅神棍,你跟班啫!有樣學樣,錯都要錯成佢噉款。
外外星人 發表於 2010-8-22 01:20

你行開啦 邊個代表到你啊?
道不同不相為謀, U KNOW?
我打錯字真係唔扣錢架.  原來你打錯字扣錢嘅!!!哦~~~~~~~~~!!!

有人理過你  咩~~

我剩系見到有人    紅眼病~~!