QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5896|回復: 13

[正字本字] "唔zai3"(不愿意)是否写"唔劧"???

如题,请高人解释,有没有根据?

Re:"唔zai3"(不愿意)是否写"唔劧"???

《四聲篇海》﹕「劧﹐音只﹐功堅也。」冇願意嘅意思。粵語字典一般用「制」。

我唔䎺(耳制)! u+43ba

有字典淨話「䎺」係聞﹐有字典話係入意或聞。 http://www.unicode.org/cgi-bin/getunihandata.pl?codepoint=43ba ﹕䎺﹐to learn; to hear; (cant.) to work; to be willing. 《康熙字典》﹕「䎺﹐《集韻》征例切,音制。《玉篇》入意也。《集韻》聞也。或作𦕶。」不過http://140.111.1.40/yitic/frc/frc10780.htm裏面淨見﹕「《玉篇》聞也﹐亦作𦕶」。 另外﹕ 《集韻》、《類篇》、《字彙》﹕聞。 《廣韻》、《四聲篇海》、《重訂直音篇》﹕入意或聞。 《正字通》:「䎺﹐俗字。舊註同𦕶﹐非。」

dada在2006-6-20 3:32:03說道:[br]有字典淨話「䎺」係聞﹐有字典話係入意或聞。 http://www.unicode.org/cgi-bin/getunihandata.pl?codepoint=43ba ﹕䎺﹐to learn; to hear; (cant.) to work; to be willing. 《康熙字典》﹕「䎺﹐《集韻》征例切,音制。《玉篇》入意也。《集韻》聞也。或作𦕶。」不過http://140.111.1.40/yitic/frc/frc10780.htm裏面淨見﹕「《玉篇》聞也﹐亦作𦕶」。 另外﹕ 《集韻》、《類篇》、《字彙》﹕聞。 《廣韻》、《四聲篇海》、《重訂直音篇》﹕入意或聞。 《正字通》:「䎺﹐俗字。舊註同𦕶﹐非。」
䎺(耳制): 愿意,肯,合算。见《广州方言词典》第122页。此字有《广韵》同unicode嘅证实,应为正字。

dada在2006-6-19 4:21:45說道:[br]粵語字典一般用「制」。
唔知边本字典话用“制”,唔该告之。 事关“制”可以显示而“䎺”就唔得。若考得“制”为正字,倒愿意用佢。

用「制」嘅有﹕ ①《現代標準漢語與粵語對照資料庫》http://hanyu.chi.cuhk.edu.hk/ ②《廣州話方言詞典》 佢哋當然考查過先用﹐不過亦都唔證明一定係正字。 我唔知「䎺[耳制]」係咪正字。有啲字典認為係「入意」﹐但「聞」就冇異議。我覺得﹐願唔願意﹐好似同耳冇乜關係。 無論係咪正字﹐我都覺得﹐太生僻、太難顯示嘅字﹐係正字都冇用。

唔该dada得闲查下《广韵》,睇“制”系乜嘢意思。

《廣韻》﹕「禁制﹐又斷也﹐止也﹐勝也。說文作制裁也。從刀從未﹐物有滋味可裁斷也。」 其實「制」都唔係好啱﹐除非同「決斷、裁決」呢個意思拉上關係。 我見過有人話係由「志」變嚟嘅。

dada在2006-6-21 15:18:33說道:[br] 我唔知「䎺[耳制]」係咪正字。有啲字典認為係「入意」﹐但「聞」就冇異議。我覺得﹐願唔願意﹐好似同耳冇乜關係。
我谂,䎺与耳有关,有一定嘅道理。 闻就系听,而家讲 “我唔听”相当于古时讲“我唔䎺(我唔闻)”。而“我唔听” 有拒绝嘅意思。讲多咗流传落嚟,”唔䎺”就代表拒绝、唔愿意、唔肯。

你噉解釋﹐就明白得多﹐我而家都支持呢個「䎺[耳制]」字。問題在一般電腦好難顯示。

唔系难唔难显示嘅问题,而系,究竟呢个字点打?

倉頡碼sjhbn。 我唔用倉頡﹐所以我都唔識打﹐唯有複製備用。

我觉得呢个字好啱喔,有冇人帮手将佢放去字典度啊?