QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3437|回復: 13

[語義解譯] 风筝——ngaa 鹰?

ngaa 鹰?应该点写啊?!多谢。

Re:风筝——ngaa

牙鷹?牙鷹捉鷄仔就聽過。 風筝是紙鷕?

麻鹰捉鸡仔。 纸鷂

Re:风筝——ngaa 鹰?

以前我哋的確有講ngaa4鷹嘅。

吴广德在2006-6-19 22:43:12說道:[br]麻鹰捉鸡仔。 纸鷂
我覺得紙"鷂"唔係用呢個... 紙鳶先啱啩?

殺人王在2006-6-20 21:16:11說道:[br] 我覺得紙"鷂"唔係用呢個... 紙鳶先啱啩?
纸鹞,见《广州方言词典》第57页。

《國語辭典》﹕ 「風箏﹐以竹骨糊紙,引線乘風而飛升,以為遊戲的玩具。或稱為『風槎』﹑『風鳶』﹑『紙鳶』、『鷂子』。」佢唔記得自己有收入「紙鷂」﹗ 「鷂﹐動物名。鳥綱鷲鷹目。似鷹而小,背部青灰色,腹部白色帶赤,捕食小魚。亦稱為雀鷹、鷂鷹。」 「鳶﹐動物名。鷲鷹目猛禽類。嘴鉤曲,趾有鉤爪,強勁有力。全身呈褐色,尾形似魚尾。眼睛非常銳利,翼大擅長飛翔。捕食魚類、青蛙、鳥類等。俗稱為『老鷹』。」 牙鷹應該就係老鷹。 粵語用「紙鷂」﹐因為「鳶」個音唔對。

牙鷹呢個寫法係咪正確?呢種講法就係源自只鷹有牙?

我喺一個網頁睇到﹕「廣東話稱老鷹為牙鷹」。不過我相信唔係淨廣東人噉叫﹐因為我又睇到﹕ 蒼鷹(accipiter gentilis;goshawk) 鳥綱隼形目鷹科鷹屬的一種。又稱雞鷹,兔鷹,黃鷹,鷂鷹,牙鷹。中國國家二級保護動物。

噉牙鷹應該係啱嘅...

麻鹰,又叫崖鹰。见《广州方言词典》第2页。 山崖边有上升气流,麻鹰经常会喺崖上飞翔, 故此得名。

白話嘅"牙"字睇嚟好多都寫"崖" 牙煙都係咁

好有可能係崖鷹,因爲當連讀時, ngaa jing 同ngaai jing 係一樣發音嘅。

厂鷹或崖鷹。 反正“厂”字與“崖”字的分别不大。都是指山邊的巖石凸出處。 祇是“厂”的面積尚可住人,而“崖”即幾無容身之處。