QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1966|回復: 5

[八卦時聞籮] 隔牆有耳:港台變人民電台 駐港特派員任佢點

訪問駐港京官,港台台長黃華麒(左)親自出馬,送咗本《一起廣播的日子》畀呂新華留念。
香港電台提供圖片

被部份人謔稱為「香港人民電台」嘅香港電台,果然名不虛傳,節目《中國點點點》訪問咗外交部駐香港特派員呂新華,係呂新華首次接受香港電子傳媒訪問,同時仲透露公署暫未有換班嘅安排。

開聲話想做到退休

06年上任嘅呂新華話,駐港特派員任期一般都係三至四年,但由於佢今年都未夠 60歲,因此估計任期會較前任特派員長一啲時間,佢話願意喺香港呢個崗位做到退休。既然呂新華開到聲,八方相信國家都會好尊重佢意願。
外交部駐港首任特派員係馬毓真,第二位係吉佩定,第三任係楊文昌,如果呂新華唔調職,就係至今任期最長嘅特派員。呂新華來港前係外交部副部長,做過駐芬蘭全權大使,做外交工作多年,去過 150幾個國家,佢話其實外交官夫人都係外交人員,佢太太張靜婭就經常出席唔同宴會,同其他領事夫人打交道。《中國點點點》訪問呂新華今日下午 3時 45分喺香港電台第一台播出。

香港回归50年之后,就会被「温水煮青蛙」,言论、民主慢慢被阉割!唔信就放长双眼睇住!
有噉嘅事?
香港回归50年之后,就会被「水煮青蛙」,言论、民主慢慢被阉割!唔信就放长双眼睇住! ...
yittgjm 發表於 2010-8-17 10:47

係水煮田雞
係暖水煮田雞!
外外星人 發表於 2010-8-17 21:30

多谢提点~!多谢多谢~!
多谢提点~!多谢多谢~!
yittgjm 發表於 2010-8-17 23:56

順便啫!唔使客氣