QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10536|回復: 26

[其它] 南航空姐識唔識廣東話架?

就嚟坐南航去廣州,所以想知呢個問題。
識又點,唔識又點?你想溝人呀?
你係華僑,有權要佢哋提供粵語服務!
無論係海關、安檢、機場、飛機內,請合法使用粵語,若果佢哋唔識講粵語,你就要佢哋搵個識粵語嘅人嚟做翻譯,撐粵語,唔係得過講字,要做啲嘢先得嘅。噉做可能會阻你少少時間,故此,你要預鬆少少時間出嚟,同佢哋磨牙。
將你嘅所見所聞,講畀其他華僑知,等大家有樣學樣,用合法使用粵語嘅方式,撐粵語!
回覆 3# 外外星人

好,就係噉做喇。不過緊急時都係講普通話好啲,萬一佢唔識廣東話就弊。
有咩手信帶嚟先?
不過,記住千祈唔好帶啲玫瑰嚟啊!
回覆 5# 광동왕국-08
點解唔好帶得玫瑰?
因為喺越南帶嚟嘅就所以就叫【越南玫瑰】
"越南玫瑰",聞虎色變!
如果你機會碰到嗰啲打過越戰嘅美軍提下呢個名"VIETNAM ROSE"
包嚇到佢哋敖骨縙然!

越南玫瑰 / VIETNAM ROSE

所謂越南玫瑰並非係一種花草樹本嘅植物,而係一種生物。

佢係由專門研究生化武器嘅蘇俄人,研發出嚟嘅人工病毒(Artificial Virus).      

越戦期間佢哋就將呢啲越南玫瑰,人工植入趆南嘅女人私處,呢啲女人包括Viet Cong嘅女同志又有,

喺酒吧做嘅吧女又有,被逼接受植入嘅村女又有,佢哋呢啲女人專門向啲年青而入世未深嘅美軍色誘                                         

與其上床做其性事,於是就將啲病毒經過性接觸而愛感染,尤其喺啲村河,啲村女半躶喺條河度冲凉,                                    

係人見到都頂唔順啦!況且係血氣方剛嘅美軍,唔中招就假啦!                     

好多士兵一一患上越南玫瑰性病毒,呢種病毒感染喺當時係冇藥醫嘅,死硬!                           

呢一招就係蘇聯佬喺越戦要嚟對付美國佬嘅。

以,講起【越南玫瑰】一詞,真係聞虎色變,亦成日後佳話。

我係越南人都係第一次聽到呢個【越南玫瑰】
回覆  外外星人

好,就係噉做喇。不過緊急時都係講普通話好啲,萬一佢唔識廣東話就弊。 ...
Vncantonese 發表於 2010-8-16 13:11

係預咗佢唔識嘅,睇下呢張帖先:http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=26012
我係越南人都係第一次聽到呢個【越南玫瑰】
Vncantonese 發表於 2010-8-16 19:01

咁就眞係奇噃?呢句【越南玫瑰】喺香港頗為流行,亦都週時提及呢樣野個嶓!
尚有一首喺香港流行過嘅越南歌唔知你聽過未呢?
就係以以下呢首SAIGON
請登入以下YOUTUBELINK囘一味吓:
http://www.youtube.com/watch?v=LcnaqvZupPw
當時西貢歌舞昇平,繁榮昌旺,亦都係香港人喜歡投資嘅地方,粵劇紅伶新馬仔也曾投資當地酒樓事業,
因當時,北越尚未長駒直進,勢如破竹殺入南越,後來就不堪切想囉,一切都玩完。

回覆 11# 광동왕국-08

你都識話係喺香港流行,又唔係喺越南流行我就點知啫!
你link畀我嗰首歌,的確係越南歌,不過唱嗰個唔係越南人,好多字都唱唔正。廣東話以前喺西貢(SÀI GÒN)幾普遍吓架,而家冇以前噉輝煌囉。
回覆 10# 外外星人

都係嗰句,首先要安全同埋搞掂碗飯先。呢係事實,我哋唔鍾意都要接受。係中國重可以話堅持用粵語,係越南點可以呢?入鄉隨俗,唔講越南話就冇工做,即係唔搵到錢會餓死,點仲有氣力堅持用/保護粵語添呢,你話係咪?
回覆  外外星人

都係嗰句,首先要安全同埋搞掂碗飯先。呢係事實,我哋唔鍾意都要接受。係中國重可以話堅 ...
Vncantonese 發表於 2010-8-17 00:41

邊個叫你喺越南「堅持」喎?! 係講你返大陸嗰陣呀! 僑返嚟唔講語唔通重煲冬瓜咩?!
回覆 14# 外外星人

噉喺越南都好少有機會煲冬瓜,過到中國煲吓都無妨吖吓。我畢竟都嘥咗好多時間學煲冬瓜架,學到掙少少掉埋廣東話添。好彩粵協提醒我。就好似你講嗰個乜野暖水煲田雞噉囉。
回覆  外外星人

噉喺越南都好少有機會煲冬瓜,過到中國煲吓都無妨吖吓。我畢竟都嘥咗好多時間學煲冬 ...
Vncantonese 發表於 2010-8-17 00:57

我哋要盡量對公職人員講粵語,唔煲冬瓜,就算去到北京機場都係噉,迫佢哋請粵語翻譯。
回覆 16# 外外星人

話畀你知,我打電話去廣州訂房個陣時,服務員都開聲同我煲冬瓜架,我都幫佢煲番一句,然後我要求佢講廣東話佢先講廣東話。你睇我夠同你合作喇啩。我都發現雖然佢係廣州人不過一開口就煲冬瓜架喇。
回覆  外外星人

話畀你知,我打電話去廣州訂房個陣時,服務員都開聲同我煲冬瓜架,我都幫佢煲番一句 ...
Vncantonese 發表於 2010-8-17 01:16

乜搞到同我「合作」呀?! 一開口同佢煲冬瓜係錯嘅, 無論慣唔慣,開口第一句就要講母語! 講母語,係同你媽媽「合作」,同你嘅祖先「合作」, 唔係同我「合作」!
「推普廢粵」之勢強勁,恐怕唔係咁易有粵語服務
雖然全國都勁力推普,我系浙江寧波、四川南充、湖南衡陽,聽到市面上都系講本地話,可能二線城市影響會小D。