QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1869|回復: 5

[感情人生] 人哋所謂嘅「粵文化」......(唔歡喜勿入嚟)

睇咗噉耐文,我得出一個結論,就係人哋所謂嘅「粵文化」主要係講粵話,無乜其他野咯

係人哋所謂嘅「粵文化」:

粵文化=粵話粗口俗語(皆因平日常用)

粵文化=粵話流行歌(多人聽)

粵文化=粵話映畫戲(多人睇)

唔係人哋所謂嘅「粵文化」:

廣東音樂≠粵文化(無乜人聽)

粵曲大戲≠粵文化(無乜人睇)

粵話詩歌≠粵文化(無乜人作)

粵話古仔≠粵文化(自卑感作怪,無乜人作)

粵繡≠粵文化(無乜人知曉)

粵式建築≠粵文化(無乜人會理)

………

品茗而家都多人去,所以當佢一半係一半唔係

睇我唔順眼可當我無講過
得閒寫咗支無乜韻嘅板眼

粵語就得人撐,噉啲文化就點呀樣?文化.家陣.真正係危危呀乎。
估話廣東.個啲音樂.係會有人嚟聽呀,殊不知一日.兩日.就俾人睇呀低!
唉也.個啲大戲呢.應該係嶺南嘅傳統嘛!又點知.聽個啲係.多數係阿呀嬋。
又去講下.個啲粵話嘅詩詞呀,竟然有人.講話呢啲係打油呀詩。
再講粵話寫個古仔.係有啲新呀意,唉.竟然有人.話佢係寫唔呀掂。
話說廣東嘅粵繡.係有人.聽見咯,之不過.曉得個粵繡.就得個幾呀位。
喂.聽聞廣東嘅唐樓.的確係幾正呀,唔知呢類嘅唐樓.又幾多人嚟保呀衛?
拿.我家陣唔係.寫緊「Rap」呀,板眼呢家野.你又曉呀唔呀曉?
唔該你多啲.就去下品呀茗呀,粵話.與共傳統.係要人去保呀衛。

簡易版:

粵語就得人撐,文化就點樣?文化家陣真正危危乎。
估話廣東音樂係會有人嚟聽,殊不知一日兩日就俾人睇低!
大戲應該係嶺南傳統!又點知聽個啲多數係阿嬋。
又去講下粵話詩詞,有人講話係打油詩。
粵話寫個古仔係有新意,有人話佢寫唔掂。
廣東粵繡有人聽見,曉得粵繡就得個幾位。
廣東唐樓的確幾正,呢類唐樓幾多人保衛?
我家陣唔係寫緊「Rap」,板眼你又曉唔曉?
唔該你多啲就去下品茗,粵話與共傳統係要人去保呀衛。
支持你
粵文化唔單指粵語
仲有好多畀粵語情况更加危殆
但是就畀人忽略
如果连语言都无埋,其他的就更加5使讲啦。
我细细个就听粤曲,去长堤排队买飞体嘎。帝女花,紫钗记都识唱嘎。其实,你自己体5起伊d也,5等于距地5存在咯,5等于我地5想保护。
我地宜家系连最最最根本的粤语都保护5到,开始被强迫退化,好心up咯。
粵文化用粵語表述先啱聽,冇粵語,乜都冇。
貓児:

支持之餘,若果可以用粵話作歌謠文章重好!

千祈唔好對自己寫嘅粵話有「自卑感」,唔試下寫反之對自己無益

claracy  與共  外外星人 :

粵話固之要保護,咁粵話衍生出嚟嘅野呢?

粵曲大戲做開有條路,有人撐腰,係唯一一個算係安全嘅文化

我無睇唔起騎樓,騎樓買少見少.我無睇唔起粵謳,粵謳幾乎絕跡(好難聽得返)

粵話所衍生出嚟嘅野越小,粵話可能會越牙煙

所以,我勸喻諸粵人撐粵話之餘,要保護我哋嘅文化傳統,唔好一味崇洋,要崇粵