QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2476|回復: 5

[問音問字] 小弟虔诚问下,各位会粤语的兄弟大狭们,下列词语是不是粤语!

因为下列有些词语!为南宁方言的!所以小弟要剔除出来啊!特向大哥们版主请教!!! 1褦鸡——伤疤(褦:nang1,亦作:褦鸡疤)(纠正如果不是,帮忙翻译下粤语) 2 哪褦——联系、关系(哪:naa1,褦:“能”音,nang3,例:我同佢一啲哪能都呒有!)(同上) 3根哪/佶哪——疙瘩、结(佶:“吉”音,gat6,例:帮我喺条绳上面打只根哪。) 4阿爷——国家、政府,特指gcd 5阿爷数——公款 6捞篱——筛状的汤勺(捞:leu4,不读laau1/laau4) 7濑屎兵——逃兵、胆小的人(同上) 8屎肚卒——很差劲的人(同上) 9呤啷佬——收破烂的人(呤:ling1,啷:long1)(同上) 10九八佬——中介,专吃回扣的人(同上) 11狗——不老实的,虚伪的(例:哈?你信佢,佢好狗唉喎!)(同上) 12脤——蠢笨的,神经的(“肾”音,san5,例:脤青年)(同上) 13朦——成熟的,口感舒服的(“蒙”音,mung1,例:啲莲藕煲得好朦啊!)(同上) 14啱厊——合适、正确(厊:“瓦”音,ngaa5,例:螺丝同螺母呒啱厊,扭呒落去。)(同上) 15㪐㩿[戾攴][乞攵]——说话断续,不流利(lak1、kak1,粤语luk6、gwaat6,例:讲话㪐㩿[戾攴][乞攵]。 16佶哪——小气的、不爽快的(佶:gat6例:佢份人咁佶哪,边啲舍得出钱啊!) 17揦利——干脆利落、雷厉风行(揦:“啦”音,laa2,) 18揦渣——乱、不整洁;做事马虎;另指手段低劣、下流(例:佢做嘢咁揦渣,迟早有报应。) 19羊吊——得意、丑美,或者外型、行为让人觉得有点恶心的(例:睇佢只样啊,好似好羊吊咁。) 20捞事/捞搅——粗枝大叶、马虎(捞:laau2,搅:gau4) 21煞当/煞瘾——无趣、无聊(煞:saap3/$aap3,当:dong3) 22狗宝——平手 多谢大哥们了!忘大哥们不要留手啊!尽管回复啊1!!谢谢了!!!

Re:

是的....大部分是

Re:

1褦鸡——伤疤(褦:nang1,亦作:褦鸡疤)(纠正如果不是,帮忙翻译下粤语) 未聽過 2 哪褦——联系、关系(哪:naa1,褦:“能”音,nang3,例:我同佢一啲哪能都呒有!) 係,不過你寫錯字 3根哪/佶哪——疙瘩、结(佶:“吉”音,gat6,例:帮我喺条绳上面打只根哪。) 未聽過 4阿爷——国家、政府,特指gcd 係 5阿爷数——公款 聽過,不過多數講“公數” 6捞篱——筛状的汤勺(捞:leu4,不读laau1/laau4) 冇 7濑屎兵——逃兵、胆小的人(同上) 冇聽過人噉講 8屎肚卒——很差劲的人(同上) 冇 9呤啷佬——收破烂的人(呤:ling1,啷:long1)(同上) 我哋叫 收買佬 10九八佬——中介,专吃回扣的人(同上) 冇 11狗——不老实的,虚伪的(例:哈?你信佢,佢好狗唉喎!)(同上) 冇 12脤——蠢笨的,神经的(“肾”音,san5,例:脤青年)(同上) 有 13朦——成熟的,口感舒服的(“蒙”音,mung1,例:啲莲藕煲得好朦啊!)(同上) 冇 14啱厊——合适、正确(厊:“瓦”音,ngaa5,例:螺丝同螺母呒啱厊,扭呒落去。)(同上) 有 15㪐㩿[戾攴][乞攵]——说话断续,不流利(lak1、kak1,粤语luk6、gwaat6,例:讲话㪐㩿[戾攴][乞攵]。 有 16佶哪——小气的、不爽快的(佶:gat6例:佢份人咁佶哪,边啲舍得出钱啊!) 我哋講 孤寒 17揦利——干脆利落、雷厉风行(揦:“啦”音,laa2,) 冇 18揦渣——乱、不整洁;做事马虎;另指手段低劣、下流(例:佢做嘢咁揦渣,迟早有报应。) 意思相近,我哋一般講 揦渣手段,講手段唔乾淨,陰險 19羊吊——得意、丑美,或者外型、行为让人觉得有点恶心的(例:睇佢只样啊,好似好羊吊咁。) 冇 20捞事/捞搅——粗枝大叶、马虎(捞:laau2,搅:gau4) 有 21煞当/煞瘾——无趣、无聊(煞:saap3/$aap3,当:dong3) 冇 22狗宝——平手 冇

Re:

11狗——不老实的,虚伪的(例:哈?你信佢,佢好狗唉喎!)(同上) 冇 我個人認為係有嘅,不過可能唔同意思?雖然我自己都比較少用. 係逃學威龍2中,有呢一段話: 周星星(拍住细龟膊头):因为我要话畀人听,我系飞虎队第一号杀手。上一镬学校失枪案,我一夫当关,万夫莫敌,(拉住细龟衣襟)而家就算唔系总警司,都应该系总督察。绝对唔系交通部pc编号167。你明吗? 细龟:我明。 周星星:你讲大话!你咁狗,点会明呀? 细龟:星哥,我很狗,但我很聪明。

谢谢!!

多谢两位大哥的解释!小弟感激不尽!!

Re:

支持highyun解释。 不过我谂狗应该系名词作动动用法或者名词作形容词用法啫~