QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3139|回復: 4

[其它] 唔该,讲粗口都正宗少少喇 (ZT)

文/xixiho 唔该,讲粗口都正宗少少喇--有感于广州话文化传承 前2日夜晚同学聚会,结果打算去"哥哥”,咁啱嗰日4.1,就去”哥哥”唱哥哥嘅歌嚟怀念哥哥,我隐隐然觉得,嗰日会有奇遇。 原本约8点但系我6点多些少已经去到中山二院门口,冇法,揾饭吃,啱好隔篱有间嘢,开饭先。 叫咗个西多士,真系好钟意吃西多士,跟住发觉有啲唔妥,服务员好好态度噉话:阿生,唔好意思冇晒刀叉,用筷子喇! ...... 有冇搞错啊,吃西多士用筷子??? 算了,今日愚人节特备节目。 于是我尽力用筷子夹开,啊唔系,系叉开、厾开、撬开嗰2块炕到几熟, 然后个边又几厚嘅面包,多次努力之后发觉都系好艰难,于是决定用牙咬成嚿“齿”开。 正当我努力”齿”嘅时候,隔篱台来咗3个人,听口音系一个类似外地, 2个类似广州嘅,然后佢哋就喺度吹水了。嗰个类似外地人似乎好多嘢讲,不过佢可能学习广州话过程中遇到一啲问题,讲3句话唔汤唔水嘅广州话就插2句广州话粗口,但系无论系语气助词、形容词、名词,佢都似乎剩系识讲嗰个字嘅粗口。就系一个“7”字,有一句几乎令我喷多士出来:“你条7头啊,咁7犀利都得。”(佢对面嗰个系女嘅)。 晕喇~~~~ 对面2个人居然唔觉得奇怪? 经过多年耳濡目染,对于广州话粗口嘅精髓都可以话略知一二了,对于代表嘅意思就唔使讲一定清楚喇,最记得以前有人曾经讲过16字粗口歌,唔记得内容,剩系记得笑死我。 有好多人话,广州话文化日益息微,好担心以后出街要讲“煲冬瓜”,所以发扬广州话文化,任重道远、刻不容缓。 如果,身为广州人,对于广州市井语言文化入边最难以割舍但系又好似最污糟嘅“粗口文化”都难以承继,噉以后我哋成日要讲个“日”字???难以想象广州人唔识讲广州话粗口。 广州话文化需要传承,唔单止作为广州新一代嘅我哋需要学习好多以前嘅广州话用法,假如见到外地人,都可以教佢哋讲广州话,无论系广州话嘅精髓部分,譬如粤曲,定系市井文化,譬如粗口,如果我哋唔将正确嘅广州话传播出去,就好似你吃西多士用筷子一样,就好似你听到人哋用个“7”字形容女生一样,你觉得好奇怪,实际上都系好奇怪,但系假如吃嗰个、讲嗰个唔觉得奇怪,噉以后学佢吃、学佢讲嘅人就唔会觉得奇怪了,噉以后“7”字就系拿来形容女生了,男生?用个“系”字喇! 所以,你讲粗口,都唔该,正宗少少喇!

你系咪想话要发扬粗口文化啊?

粗口都係文化嘅一部分,唔可以因為佢市井就避而不談。

好多名著,例如《水滸》,入面都有好多粗口,例如“鳥”、“屌”等,呢啲就係生活嘅一部分。反映現實生活嘅文學作品,點解唔可以包括粗口?

有一句几乎令我喷多士出来:「你条7头啊,咁7犀利都得。」(佢对面嗰个系女嘅)。

呢个你唔喷我都喷啊~真系超低能劲搞笑!

不过人哋都系“揾食啫,犯法啊”

[em01]

但係寫呢篇嘢條友都好多錯字囉~

我而家唔講粵語詞,就一個“式微”佢都可以寫成“息微”嘅~