QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3199|回復: 7

[語音研習] 考試

犀利、緊要、交關、巴閉、架勢

用上便啲詞造句,最好係寫成短文。

試下玩下

大明嚮處睇新聞紙,睇見有一頁係講話今年公開考試嘅野。於是乎大明同小明講:「小明,你睇過。今回考試考得好個啲人認真犀利咯!」小明聞得佢講話,個心唔忿,好得戚噉同大明講話:「佢哋好巴閉咩?」大明用手指指住講話公開考試個頁紙,同小明講:「之唔係好巴閉。你睇下啦,個新聞紙講話今年公開考試對啲同學仔好緊要,而且重話呢回考試難得交關。一個唔覺意叉錯腳,就唔得讀書咯。換言之,今回考試考得好個啲人是必好功力至考得好。」小明越聽越唔忿,大大聲咁「嗟」咗一聲。大明聽倒佢「嗟」一聲,就起思疑,就問:「你嗟乜野呀?好架勢咩你而家?」小明就叉住手,好得戚噉講:「好話!我嚮呢個試一分都拎唔倒,你話架勢架勢?」
犀利哥嗰頭講緊要做文明人,嗰頭就同人嗌交。佢嗌交關我乜事,梗關啦,喺架大巴閉密空間度,佢嘈Q住我。所以,出嚟行,連私家車都冇架勢係假。
犀利哥嗰頭講緊要做文明人,嗰頭就同人嗌交。佢嗌交關我乜事,梗關啦,喺架大巴閉密空間度,佢嘈Q住我。所 ...
普君南拆遷居民 發表於 2010-8-8 20:37

嘩!好犀利,勁得好緊要!個篇文個啲文彩好得咁交關!認真巴閉!你真係好架勢!

犀利、緊要、交關、巴閉、架勢
----
你有我咁犀利,冇我咁架勢,
   點解我(喺公司)緊要得咁交關 ? 咪因為我巴閉羅, 我老豆係XXX,
嘩!好犀利,勁得好緊要!個篇文個啲文彩好得咁交關!認真巴閉!你真係好架勢! ...
游人 發表於 2010-8-8 23:14

「勁得好緊要」就唔啱嘞。

可能有啲人會話:唓,呢幾個詞成日講著啦,點會搞錯?

e, 噉至弊,成日講著都搞得錯。我有時講嘢快啲都會講錯。

佢肥得好犀利——肥又點得嚟「犀利」呢?唔通佢啲肥肉好打得咖? 一唔係就噉:「佢啲肥肉好犀利咖,一磧就磧死人咖喇。」

佢肥得好緊要——有幾「緊要」? 緊要得過唔好肥?

「佢肥得好交關」,係囉,係人都知係噉講嘅,唔知點解十之八九都成日講錯嘅呢。

跟著一齊講吓「巴閉」、「架勢」啊喇。
「勁得好緊要」就唔啱嘞。

可能有啲人會話:唓,呢幾個詞成日講著啦,點會搞錯?

e, 噉至弊,成日 ...
芬1012 發表於 2010-8-13 01:35

咁.....「架勢堂」又點?

我聞得人講過「我幾代都係架勢堂嚟」
交關係嗌交嘅意思?