QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2344|回復: 5

[語義解譯] 请问大家有"噤多"这种用法吗?

请问一下,下面一段文字有没有粤语用法上的错误呢? 我记得有一次我问你:「我有乜嘢吸引你」, 你话俾我知,我唔似其他人,净係识盲目噤体贴你, 冇哂自己性格。 以前,你话你钟意我上进,好识得打算。 依家,你埋怨我从来都唔俾时间你。 大家喺埋一齐耐咗,我嘅优点竟然变成对你嘅负累, 我響度唸,我为咗呢个屋企,为咗你,付出咗噤多, 反而因为噤,你会讨厌我。 我开始怀疑,呢啲究竟係天意呀,定係我一手造成嘅错。 依家,喺呢张长台上面,一切都已准备好, 只要你喺呢份文件上面签上你嘅名, 行出呢个门口,听日你就唔须要再对住我。 但係,喺你以后嘅生活,又或者喺呢个梦里面, 会唔会唸番起一啲我哋以前嘅过往?我一定会。 特别是其中的一句"传出咗噤多"...这里用"噤多"对吗?我听读音是"gǒ"多,不应该是用"噤"字吧?请问在粤语中正确的用法应该用什么字呢?以上的文字还有在粤语用法上的错误吗?谢谢您给我指出哦

Re:请问大家有"噤多"这种用法吗?

净係识盲目噤体贴你,冇哂自己性格。 淨係識盲目體貼你,冇自己性格。 依家,你埋怨我从来都唔俾时间你。 依家,你埋怨我從來都唔時間你。 我響度唸,我为咗呢个屋企,为咗你,付出咗噤多,反而因为噤,你会讨厌我。 我響度,我為咗呢個屋企,為咗你,付出咗多,反而因為,你會討厭我。 会唔会唸番起一啲我哋以前嘅过往? 會唔會番起一啲我哋以前嘅過往?

我记得有一次我问你:「我有乜嘢吸引你」, 我記得有一次我問妳:「我有乜嘢吸引妳」, 你话俾我知,我唔似其他人,净係识盲目噤体贴你, 妳話我知,我唔似其他人,淨係識盲目體貼妳, 冇哂自己性格。 冇自己性格。 以前,你话你钟意我上进,好识得打算。 以前,妳話妳鍾意我上進,好識得打算。 依家,你埋怨我从来都唔俾时间你。 依家,妳埋怨我從來都唔時間妳。 大家喺埋一齐耐咗,我嘅优点竟然变成对你嘅负累, 大家喺埋一齊耐咗,我嘅優點竟然變成對妳嘅負累, 我響度唸,我为咗呢个屋企,为咗你,付出咗噤多, 我响(最好用“喺”),我爲咗呢個屋企,爲咗妳,付出咗多, 反而因为噤,你会讨厌我。 反而因爲,妳會討厭我。 我开始怀疑,呢啲究竟係天意呀,定係我一手造成嘅错。 我開始懷疑,呢啲究竟係天意,定係我一手造成嘅錯。 依家,喺呢张长台上面,一切都已准备好, 依家,喺呢張長檯上面,一切都已準備好, 只要你喺呢份文件上面签上你嘅名, 祇要妳喺呢份文件上面簽上妳嘅名, 行出呢个门口,听日你就唔须要再对住我。 行出呢個門口,聽日妳就唔須要再對住我。 但係,喺你以后嘅生活,又或者喺呢个梦里面, 但係,喺妳以後嘅生活,又或者喺呢個夢裏面, 会唔会唸番起一啲我哋以前嘅过往?我一定会。 会唔會番起一啲我哋以前嘅過往?我一定會。

鄉同响?有咩唔同??

非常感谢dada和anl...不过我还是有一点不明白? 在这段话里我听到的读音是读"go多",所以应该不是"咁多"吧? 难道是"嗰多"???再请问一下有"嗰多"这个用法么?

係「咁多」﹐即係這麼/那麼多。如果你聽到「go多」﹐可能因為佢講得快。