QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3559|回復: 4

[特色詞彙] 【趣談四邑話】愛恨交加

俗話講,愛與恨祇不過係一線之差。但係恐怕無人會念到,向四邑話爾頭愛同恨竟然係等同箇!恨即係愛!

譬如,一箇細文崽哭貓,渠媽媽會講:「娣崽,勿莫哭,恨返!」然之後通常還會惜一啖細文崽。該爾頭箇「恨返」就係指「親愛返」箇意思。

又譬如講,「若安人最恨就係伱囉。」意思即係話,伱祖母最愛就係伱囉。

所以,「恨」該箇詞向四邑話爾頭真係夠哂複雜,一定要判斷語境,聯繫上下文先至有法子搞清楚係愛還係憎,可謂愛恨交加,愛恨交織,愛恨交纏。
粵語嘅「恨」畢溜都冇「憎」嘅意思咖啦,而且重相反添。
粤方言的「恨」是「疼爱」的意思,其反义词是「憎」。普通话「要不要」,粤语是「爱唔爱」。普通话「爱跳舞」,粤语是「中意跳舞」。粤语口语的「爱」和普通话口语的「爱」不同。只有在书面语言中,例如「爱国」中「爱」字的意义相同。
有咁用咩?唔多觉啊,係台山话呱? 新会话冇咁用咖...
恨返你。。 ,莫哭。。。
得闲GONG下三民仔。。。

这个GONG 我想大家更哭笑不得吧? 哈哈  以前我表妹听到这个词就笑 ,表妹是澳门的。