QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2159|回復: 5

[問音問字] 請問「分」同「協」字讀音

「二分之一」個「分」字﹐我讀fan6﹔「協議」個「協」字﹐我讀hip6。請問有冇讀錯呢﹖

Re:請問「分」同「協」字讀音

我讀[分]係呢個情況下一般讀[份]個音.. 恊字我都係讀hip6

二分之一个分系读fan6,但協系读hip3,我唔会读hip6。

我曾經喺一個論壇話﹐二分之一個「分」字﹐應該讀fan6﹐唔係fan1。有一個人話唔係﹐因為普通話讀fen1。因為冇人再回帖﹐所以我懷疑自己係咪讀錯﹐雖然我從未聽人講過二fan1之一。

《粵語審音配詞字庫》話hip3係異讀。究竟邊個時候噉讀呢﹖

我手頭上有三本粵音字典。 《廣州音字典》《廣州話正音字典》《中華新詞典》 其中 《廣州音字典》hip6 《廣州話正音字典》hip8(即粵拼表示爲hip3) 《中華新詞典》hip8又hip9(即粵拼表示爲hip3又hip6) 意見啱啱係二比二 如依我自己個人習慣及社會講法,廣州地區普遍讀hip8(hip3)。 以上內容僅供參考。