QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7007|回復: 13

[粵語拼音] 其實可唔可以用一啲比較象漢字 口既 音標呀

我唔係唔中意依家 口既 音標,只係佢實在係好冇中國風,好似用咗佢就係將以前啲中國文化都掉曬落鹹水海.其實台灣已經行咗先例用咗注音符而且又同大陸 口既 羅馬拼音相通,點解我地唔設計一套有中國色彩 口既 粵語注音呢?
噉樣就要另外設計過一套符號,呢啲符號將會好難輸入電腦,好難進行電子信息傳播

用韩文标音吖
在私人领域,你可以用韩文来拼写粤语拼音。一些有音无字的词汇,就可以写韩文。跟汉字看起来很协调的哦。缺点係标唔到调。
事实上,还是使用拉丁相对好。因为已经有了汉字。
如果用注音符号来或者其他非拉丁文字来注音,
一方面是电脑输入问题,别一方面还要开发一套翻译体系。
相对麻烦和浪费
事实上,还是使用拉丁相对好。因为已经有了汉字。
如果用注音符号来或者其他非拉丁文字来注音,
一方面是电 ...
高涼那海 發表於 2010-8-2 08:10

其實我只喺想話呢個既然喺粵語音標就應該有多d中國 口既 色彩, 唔好話到人地d意見一文不值先得架, 事實上用羅馬字實在喺有侮辱中華文化之嫌.

從情感的角度,發明一個新的方案是不錯。
但從經濟的角度來說,不現實。
意思不是說不行。。。
比如,你可以先弄好,再發上來給大家欣賞,讓大家知道,不現實的東西也是有可能的。
我是很支持你的。就如漢字一樣。當年也是因為電腦無法輸入而搞拼音化。
但現在能電腦輸入了,漢字反而更有活力。
同樣,你說要發明一個自己文化特色的拼音,不是不行。
只是在現行的技術條件下不大可能。
當然,幾十年過後,說不定,一場轟轟烈烈的粵文化運動,然後這套特色方案就會成了最正式。
如:當年的韓文。
從情感的角度,發明一個新的方案是不錯。
但從經濟的角度來說,不現實。
意思不是說不行。。。
比如,你可 ...
高涼那海 發表於 2010-8-2 10:55

隔離帖有類似 口既 方案:
http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=15688
陳氏粵語注音方案真係有注音同中國特色。不過嗰啲唔同嘅拉丁拼音已經夠亂,而家仲嚟呢嗰注音。
我提議粵協做一個調查嚟決定正式統一拼音方案。

陳氏粵語注音方案(2013最新版)

http://bbs.cantonese.asia/viewth ... mp;extra=#pid229323

我有一個主意,就係按照「反切」相似嘅方法製造一種聲母韻母嘅符號系統。咁唔使製造新嘅Unicode符號,使用比劃簡單嘅漢字就得啦,

譬如話:

[][口刀]

乃、里、口、刀等字,通過倉頡輸入法找得到,唔使製造新嘅unicode嘅字...

(呢啲聲調符號有點樣衰,我知,我會找其他嘅)

我得閒,就想製造呢種「粵式反切符號」畀大家睇吓,呢啲符號我會按照呢個鍵盤上嘅字製造:
http://bbs.cantonese.asia/thread-37997-1-1.html
一共會有55個符號...

明明就有現成嘅注音符符號,點解重要搞咁多嘢

我陳氏粵語注音用三十二個符號連聲調即可拼注所有粵音
日語片假名加平假名有90多嘅。55個大家已經知而唔需背嘅字唔算多啦。仲有電腦輸入嘅時候,只要㩒兩次,好方便,好快。仲有,當旁註標記個時候,兩個符號(加一個小嘅聲調符號)容易看得到一點... 同注音相似,但係快啲同埋好似中國傳統嘅反切...

回覆 13# PanDeCaille

我中意注音,但係我覺得注音當符號旁註標記嘅時候太小,請比一比(呢個聲調符號唔係原本嘅,係我添加嘅):