QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4292|回復: 6

[原創]《加價熱潮》之新舊版本對照及淺釋

《加價熱潮》之新舊版本對照及淺釋 1、舊版本: 《加價熱潮》 曲:de knight-freedman 詞:許冠傑、黎彼得 你怕我怕個個怕 煙加酒加屋租加 巴士加的士加 多士芝士乜都加 加 加 加 加 加 糖又加 鹽又加 成日咁加任佢話 其實無他 你住人屋宇下 佢梗收買路錢嗱兩渣 買佢怕 買佢怕 要加就加總之慣啦 牛油又加 蠔油又加 燃油又話每卡七個六 其實無他 佢石油多到極 可惜真金白銀貶曬值 冇法啦 冇法啦 佢加就加 都由佢啦 紅豆沙 茶葉渣 全部要加慘到極 陀累全家 靠份糧點夠食 卒之揸到豉油都冇滴 夠啦啩 夠啦啩 咪枕住加 喂好啦啩 時時話加 年年話加 無盡咁加趕到絕 其實無他,塊面黃梗冇力,早知當初入埋英國籍 就冇有怕 冇有怕 佢加就加 拜拜啦 (加加加……) (我怕怕怕……) 人人話加 頻頻話加 成日咁加任佢話 其實無他 我做人多說話 喺啲加價熱潮風氣下 八吓卦 八吓卦 發起爛渣 谷鬼氣嘛 2、新版本: 《加價熱潮》 曲:de knight-freedman 詞:許冠傑、黎彼得 你怕我怕個個怕 煙加酒加屋租加 巴士加的士加 多士芝士乜都加 加 加 加 加 加 糖又加 鹽又加 成日咁加任佢話 其實無他 你住人屋宇下 佢梗收買路錢嗱兩渣 買佢怕 買佢怕 要加就加總之慣啦 牛油又加 蠔油又加 燃油又話每卡七個六 其實無他 佢石油多到極 可惜真金白銀貶曬值 冇法啦 冇法啦 要加就加 都由佢啦 紅豆沙 茶葉渣 全部要加慘到極 陀累全家 靠份糧點夠食 卒之揸到豉油都冇滴 夠喇啩 夠喇啩 咪枕住加 喂好喇啩 時時話加 年年話加 無盡咁加趕到絕 求助哪咤 我望能生對翼 即刻飛上月球再揾過食 就冇有怕 冇有怕 佢加就加 拜拜啦 (加加加……) (我怕怕怕……) 人人話加 頻頻話加 成日咁加任佢話 其實無他 我做人多說話 喺啲加價熱潮風氣下 八吓卦 八吓卦 發起爛渣 谷鬼氣嘛 各位顯而易見,《加價熱潮》之舊版(首版)歌詞(該曲收錄于1979年初發行嘅《’77-79雄霸樂壇寶麗金》合輯集錦唱片lp及2004年首出cd版之《04’繼續》中),略不同於收錄在1979年8月份推出嘅sam《79夏日之歌集》專輯中嘅《加價熱潮》新版(第二版)一曲之歌詞,首版嘅中間一段歌詞原本系“其實無他,塊面黃梗冇力,早知當初入埋英國籍”,喺1979年8月推出專輯《79夏日之歌集》時,歌詞已經改為“求助哪咤,我望能生對翼,即刻飛上月球再揾過食”。至於歌詞為何要改?---以某位香港資深sam迷提供嘅呢段文字作為參考,或許大家能夠从中搵出答案---“因為呢首舊版歌詞系1979年初推出,當時中國正提出話要收回香港(其實1979年當時仍未有簽定關于中國收回香港嘅《中英聯合聲明》,到1984年底才正式簽定),於是整個香港就已好似地震噉,當時香港電臺話呢隻首版嘅歌唔再播得(因為當中有“入埋英國籍”呢句),怕引起(社會)混亂,所以sam亦因應此而改過新版歌詞后,該歌曲才以新版本正式出街。”

Re:[原創]《加價熱潮》之新舊版本對照及淺釋

多谢版主提供的资料,个人认为,旧版的歌词更客观反映香港果时的社会状况。

原来新、旧版本歌词嘅差别仅系其中嘅一句.

唔知而家阿sam又有乜嘢感想呢?
我第一次聽到舊個版本是響"04繼續"果張CD

不说还不知道呐,原来还有旧版本的。