QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2372|回復: 4

[問音問字] 有關「鬱」同「郁」

究竟「鬱」字有冇可以發juk1嘅時候呢?
喺繁體字環境入邊呢兩個字又係咪既可以互相轉換又可以獨立存在呢?
先時睇見「郁闷」呢個字我一頭霧水,我心想係唔係郁住嚟悶

收尾知道「郁闷」正體係「鬱悶」個陣時我真正無奈咯

聽講話「鬱」字變「郁」字皆因同音(普語)而變
先時睇見「郁闷」呢個字我一頭霧水,我心想係唔係郁住嚟悶

收尾知道「郁闷」正體係「鬱悶」個陣時我真正無 ...
游人 發表於 2010-7-28 14:35

漢字簡化本來就好兒戲好隨便,好多字都係普通話同音就歸為一個
就例如「餅乾」嘅「乾」同「事幹」嘅「幹」就合咗體喇
鬱係鬱,郁係郁,本來完全冇相干……

系京府將渠兩个亂來
郁同鬱系无關系
鬱系影聲文韻入調 紆物切 臻攝三等合口呼 quat陰入
郁系影聲東韻入調 於六切 通攝三等開口呼 qiot陰入
注意以上拼音无系普及粵拼所用 此拼音爲左提下大家爾兩个字系有塞喉子音
好似愛咁 都系影聲 粵拼用oi 但正讀系qoi陰去 无知邊到來ngoi==