QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4290|回復: 6

[問音問字] [求助]係《得著》定《收穫》?[

平時我哋讲《收获》嗰时係讲《收获》吖定係《得著》呢?你睇香港电视就肯定係讲〈得著〉,究竟係点讲呢?请问! 另,落咗个输入法都有一段时间,但依然感到吃力,打字未练熟,慢,有时要不停切换输入法!打过之后有啲问题想问:点解有d字打唔到?如:阳,陈,李。睇香港戏打出嘅係:yeung,chan,lee(lei?)。如果係话输入法唔同,咁嗰只又係乜输入法呢?用网上呢个,好似用j代咗y。具体就等高手教导喇!

Re:求助]係《得著》定《收穫》?

你指嘅系轻松粤拼输入法? 输入法系以《粤语拼音方案》作为标准而做嘅,你可以参考呢个网页: http://www.cantonese.asia/school/showarticle.asp?articleid=9

Re:求助]係《得著》定《收穫》?[

係吖,我係喺嗰個網度落咖!有啲唔明,問吓你! 同埋解答吓我張貼嘅問題,唔該!

Re:求助]係《得著》定《收穫》?[

得著 收穫 两个词意思上唔同,得著 系指做某件事收到嘅正面效果。

Re:[求助]係《得著》定《收穫》?[

highyun在2006-6-11 17:32:58說道:[br]得著 收穫 两个词意思上唔同,得著 系指做某件事收到嘅正面效果。
噉邊個係常用嘅呢?多謝!

這個輸入法我覺得非常好的,我用這個輸入法,基本上冇問題啦,打字也好快了,可能我天生有電腦天份啩,還是我的粵拼已經可以了呢

唔係邊個常用嘅問題,係兩個用返唔同,用於唔同場合。