QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3637|回復: 15

粵協論壇已經畀GFW封咗?

喺大陸嘅朋友,試下唔用穿牆工具能否訪問本論壇?
我用手机可以嘅
好唔穩定  用代理又5得
我得,我系广州嘅
系喺7月25日至8月2日期间,羊城网(gznf.net)和粤语协会论坛都出现状况,广州嘅ADSL用户都访问唔到,但其他地区或者其他宽带用户访问就冇问题,估计系同近期粤语事件有关。
喺大陸嘅朋友,試下唔用穿牆工具能否訪問本論壇?
dulp 發表於 2010-7-27 18:35

早就問過,粵語會唔會變咗關鍵詞啦!
http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=15605
冇有問題啊,我都冇有使擒牆啊!
回覆 1# dulp

0甘 大單

我係廣州電信用戶,我可以作證,粵協已經鐵定被GFW封咗,宜家每次上嚟都要擒墻喇
點解咁怪咖,有時上到有時又上唔到。我宜家又唔使爬墻都上到喇,玩嘢咩,CCP究竟喺道搞邊科咖?!!
我係廣州鐵通用戶!~~可以上到啊!~~不過就好慢!~~
呢個系咩世界,乜7都唔俾上,根本無人權。
从上月底起,广州电信ADSL访问论坛bbs域名,出现问题,估计属于电信单方面问题,即域名过滤。

其余视讯宽带,铁通,联通,网通,长宽应该冇问题。

到我发帖为至,都未能恢复。

感觉上已经系只眼开只眼闭,人哋一定知道有呢个地方。

而家GFW有新手段啦,叫「拖網」。呢招最先用系「維基網」上。因為美國總統要求共慘黨政府系奧運期間放寬網絡管制。所以「維基網」就解封左啦。但系「維基網」上有好多條目做左公正解釋,共慘幫啃系吾高興啦,于是,竟然新發明左網絡上從未有過嘅技術,「拖網」。讓人訪問一個網站嘅速度慢得不得可了,最后訪問者耐性到達極限不了了之嘅新技術。。。。

可能會運用系呢度。
从上月底起,广州电信ADSL访问论坛bbs域名,出现问题,估计属于电信单方面问题,即域名过滤。

其余视讯宽 ...
monfan 發表於 2010-8-4 20:56

做乜失驚無神改咗個頭啫?! 啲字用得好laau,好核突呀!
你們都誤會了,其實是粵語協會的網站服務器能力有限,訪問量大了就不容易出圖片。