QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4255|回復: 13

粵話嘅聲調有感

平時我唔曾嚮處發主題,敞若我有乜野唔對,就當粉牌字抹嘵佢咯

近排我嚮網上處見倒一段影畫片,我開起身上嚟睇過.原係有人將而今嚮香港常播嘅廣告片(牙刷廣告片嚟)搞鬼佢.將佢拖長啊,加字幕噉.

字幕係將「知椅意儀驗,尖尖知厭」個幾隻字不斷回帶

我一睇見個字幕,就覺,粵話嘅聲調認真神奇

個幾隻字雖則無乜野關聯,但讀起身竟係共隻歌嘅音樂一樣!

呢個再一回証明,粵話嘅聲調係利害,就噉讀就猶如唱歌噉

下便就係個隻歌,聽得幾分鐘就得了,皆因段影畫片後便俱係一樣(無字幕)

http://v.youku.com/v_show/id_XMTg1ODYxNjYw.html
粵語梗係掂啦。
欢迎楼主来呢度多多指教。
係就係有創意,不過「尖」成十分鐘,煩到蕉噉。

幾好計吖!將隻英文歌"All I have to do is dream"改成廣告歌,
音與韻都好合拍,冇得頂!
Dream.. Dream.. Dream.. Dream...
尖...尖....知...厭.
粵語嘅六個調值,恰好分佈曬do re mi fa sol五個音階,所以粵語歌詞讀起身出口成「樂」,唔信嘅話讀讀,注意係,讀一讀以下歌詞:
攔路雨偏似雪花 飲泣的你凍嗎
這風褸我給你磨到有襟花
連調了職也不怕 怎麼始終牽掛
苦心選中今天想車你回家
原諒我不再送花 傷口應要結疤
花辦鋪滿心裡墳場才害怕
如若你非我不嫁 彼此終必火化
一生一世等一天需要代價

誰都只得那雙手 靠擁抱亦難任你擁有
要擁有必先懂失去怎接受
曾沿著雪路浪遊 為何為好事淚流
誰能憑愛意要富士山私有
何不把悲哀感覺 假設是來自你虛構
試管裡找不到它染污眼眸
前塵硬化像石頭 隨緣地拋下便逃走
我絕不罕有 往街裡繞過一周
我便化烏有

相信就算你強調自己要去讀,你都會不知不覺哼唱出富士山下嘅旋律出嚟。原因就係粵語聲調嘅魅力所在,呢個亦都係粵語歌好唱嘅原因(當然,前提係你熟練粵語)。我去唱K,縂係覺得粵語歌比普語歌更加朗朗上口,就算係同一旋律,例如《富士山下》同《愛情轉移》,都係鍾意點《富士山下》嚟唱
未睇過呢個廣告,唔知搞咗啲乜。
未睇過呢個廣告,唔知搞咗啲乜。
外外星人 發表於 2010-7-21 01:55

查實佢將呢段廣告片由三十秒拖長至到十分鍾咁多,真係水蛇春咁長咯
但現實中你講野會唔會講平仄格律?
日常生活嘅漢語真係難聽,
又唔連貫,啲聲調好似乒乒乓乓,煩到~
好似我聽唔明閩南話,
每次聽啲馬拉仔講都想(佢地)死!
回覆 9# moksiuwai

「今晚(陰平音)食乜餸?」
    平平               仄仄仄

「你而家食飯唔曾?」
    仄平平仄仄平平

「呢舊牛肉真和味」
    平仄仄仄平平仄

敞若你要嚮平時聽到呢啲講說話嘅「樂」,你真係要細聽先至聽得到咯

一首啦出嚟嘅俄國音樂都能畀粵語作出歌詞

http://www.youtube.com/watch?v=e_fxeG_xbtw

YouTube唔知省城人睇倒唔睇倒
一首啦出嚟嘅俄國音樂都能畀粵語作出歌詞

YouTube唔知省城人睇倒唔睇倒 ...
游人 發表於 2010-7-23 16:12

擒墙出去就睇得到..
擒墙YouTube睇鋤羅羅一半節就斷咗緩存喇
唔知何解,
唔知係咪"條梯"有問題

唯有放條無歌詞嘅,再貼個歌詞出嚟

http://www.tudou.com/v/OOLrE_XTSxU/v.swf

歌詞:

瓦 也廿也
廿廿廿 也廿廿
敖熬傲噢澳 澳廿也
也也廿 廿也也
耶夜惹野睿裔裔睿裔裔惹
鵝賀可呵苛
爺夜惹野椰椰惹野野惹夜
鵝餓賀可呵
亞呀噢 雅痾 號浩蠔
拿娜難哪 喇啦拿 難拿啦 拿難拿 拿難拿啦
拿爛拿那能 啦那能 啦那挪