QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2953|回復: 8

[正字本字] pun2 死

日本人有句话叫“pun2死食河豚”,即系话冒住中毒嘅生命危险都要食味道鲜美嘅河豚。 呢个pun2,正字究竟系乜呢? 系咪“本”嘅变音?

Re:pun2 死

但粵語都有「pun2死無大礙」嘅講法噃。。。

不是“拚死食河豚”嗎? 這應該是我們廣東人說的, 怎麼會是日本人說的呢? “河豚”的日語叫“ふぐ”,與“福”(ふく)的讀音相近, 所以日本人認為食“河豚”就是有“福”, 這就跟廣東人認為食“髮菜”可以“發財”一樣。

系我讲得唔准确,应该讲“广东人话日本人‘pun2’死食河豚” 水浒入面有个梁山好汉叫“拼命三郎”石秀,楷叔讲古都系讲“pun2命三郎”。究竟系“本”定系“拼”啱啲呢?

Re:pun2

其實夢兄已經講咗,pun2嘅正字就係「拚」。 拚,普通話讀pan4,對應粵語音係pun3,但係實際上讀pun2音更普遍。 「拚」字喺普通話中嘅pan4音依家已經基本唔用,往往係同「拼」字溝埋讀ping1。 學校嘅語文教學慌死我哋識得多噉,成日回避一啲方言或者傳統嘅語文知識。就好似「平上去入」四聲噉吖,都係慌死啲人識得多咗噉收埋一二角。依家一般人有幾多個係知道入聲係乜嘢回事嘅?就算係南方講有入聲嘅方言嘅人,知道入聲嘅人都係寥寥無幾咖咋。

拚死的确读pun2死 唔知系刘天赐、定系王亭之、定系何文汇喺啲网上资料度讲过

真系收获甚大,我一直以为“拚”系“拼”嘅繁体字或者异体字,原来两个字系唔同嘅。 而家嘅国语大晒嘅简体字教育制度,真系搞到好多有意义嘅嘢丢失咗。

highyun在2006-5-21 1:06:57說道:[br]真系收获甚大,我一直以为“拚”系“拼”嘅繁体字或者异体字,原来两个字系唔同嘅。 而家嘅国语大晒嘅简体字教育制度,真系搞到好多有意义嘅嘢丢失咗。
同感! 难怪我有时听粤剧时听到人哋系唱“拚pun2命”,我当时仲以为佢读错,原来系我自己孤陋寡闻。 多谢各位!

真係學到嘢咖~~~~~~