QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2971|回復: 8

[其它] 買到本《廣州話俗語詞典》

琴日系購書中心5樓間去親必入嘅「必得書店」度見到,即刻就買低。唔知系好賣定系入得少只有2本,好多俗語都有典故講解,又寫埋注音。正如該書作者所講,本書既可幫助初學粵語者提高粵語水平,也可幫助初學普通話者提高普通話水準,一舉兩得。咁好嘅書當然要支持。邊讀邊感慨有唔少諺語、歇後語越來越少聽到,大批以前常用的詞語漸漸消失,令我有一絲傷感。

這本書似乎香港都有出版,系豆瓣上查到有繁體版。點解繁體版個封面靚仔咁多噶~
簡體版介紹鏈接
http://book.douban.com/subject/4289021/
繁體版
http://book.douban.com/subject/4070032/
多谢分享
作者: 歐陽覺亞 / 周無忌 / 饒秉才

ISBN: 9789620702914
页数: 304
定价: HK$70
出版社: 商務印書館
装帧: 平裝
出版年: 2009年7月
作者簡介:
  饒秉才,暨南大學文學院教授,碩士研究生導師。先後在中國科學院語言研究所、中山大學、暨南大學和華南師範大學從事語言研究和教學工作。著有《廣州音字典》、《客家音字典》、《客家人怎樣學習普通話》等多部著作,以及現代漢語和語言理論大量論文。
  歐陽覺亞,中國社會科學院民族研究所研究員,博士生導師,國家語委普通話培訓測試中心兼職教授。長期從事中國南方民族語言的調研工作。主編《中國少數民族語言使用情況》一書,著有多種南方各少數民族語言和粵語的研究專著、詞典和論文。
  周無忌,曾任廣東人民廣播電台台長、廣東省廣播電視廳廳長、高級編輯。長期從事粵方言語音、詞彙研究。著有粵方言字典、詞典多本及粵方言知識讀物等。
饒秉才,廣東興寧人,1928年出生,暨南大學文學院教授。

歐陽覺亞,男,廣東從化人,1930年生於廣州,1953年畢業於廣州中山大學語言學系。
佢地同時有出一本叫廣州話方言詞典,我兩本都買咗!
今日你買咗未呀?
兄弟能否影低后传上来,我可以OCR成Word版供更多人用。
我睇过,里面好多字生安白造嘅,唔系正字,咪先我都买一本啊
两本我都有买,网购嘅,好失望,两本错字超多,唔值得啊!重要我人手更正!编书嗰几个水平有限好心就唔好献丑喇!