QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 外外星人

[其它] 國軍抗日十大名將

可唔可以补充下佢哋嘅籍贯?
忠烈軍魂!

親愛精誠!
vincent10 發表於 2010-7-11 23:28

好心你就俾5文佢喇!!!
唔知樓主嘅主人 係點對呢啲 英雄嘅咧?
好心你就俾5文佢喇!!!
Barbecue5354 發表於 2010-8-21 23:10

+人工  抗通脹
衛立煌、王耀武、戴安瀾爾三個聽得最少甚至直頭未聽過。張自忠仲有啲印象,其餘嗰啲就出名好多。
可唔可以补充下佢哋嘅籍贯?
chekeyguan 發表於 2010-8-21 22:19

畀個你,杜聿明,籍貫陝西省嘅。有一定恨佢嘅人鬧佢「劊子手」。佢係國軍之中出咗名好打嘅名將。
衛立煌、王耀武、戴安瀾爾三個聽得最少甚至直頭未聽過。張自忠仲有啲印象,其餘嗰啲就出名好多。 ...
紫凤凰 發表於 2010-8-22 02:09

呢三個你居然都未聽過,枉你話自己係中國人。都叫你少睇啲CCTV。瞭解多啲真實歷史㗎啦,識多啲真真正正嘅民族英雄。

王耀武:國軍美械第74軍軍長,上高會戰中率74軍重創日軍,取得上高大捷。王耀武因而被授予「青天白日勳章」,74軍亦獲得「抗日鐵軍」之稱、

衛立煌:國軍將領中與共產黨關係較好嘅一位。1943年奉命出任中國遠征軍司令官,率部打敗盤踞於滇西和中緬邊界的日軍,與中國駐印軍一起,打通了滇緬公路。

戴安瀾:國軍第五軍第200師師長,當時第五軍乃是國軍精銳。1942年中國遠征軍第一次赴緬作戰,當時蔣介石精銳盡出,包括派出國軍最精銳嘅第五軍奔赴緬甸作戰。戴安瀾嘅200師先係喺同古一帶,用8000人擋住咗日精銳第56師團(相當於一個軍)共兩萬幾人嘅輪番進攻,殲敵4000餘人,取得同古保衛戰勝利。其後又收復棠吉,屢立戰功。當時史迪威見中國遠征軍(國民黨軍)作戰威猛,正雄心勃勃打算於緬甸中部一大聯同英軍與日軍嚟一場決戰,徹底從緬甸擊退日軍。殊不知英軍貪生怕死,不聽安排竟擅自撤退自印度,導致盟軍陣腳大亂。由於英軍撤退,導致兵力不足,而且導致右翼兵力空虛,日軍得以趁虛而入,穿插自國軍後方,截斷咗國軍撤回國內嘅公路。中國遠征軍唯有各自突圍,其中戴安瀾率200師打算從野人山撤回雲南。撤退途中遇日軍偷襲,戴安瀾不慎中彈,再者野人山乃荒蠻之地,蚊蟲、瘧疾橫生,戴安瀾傷口感染發炎,未及率所部回國即殞命異國沙場。其事蹟感動盟軍各界,國軍總司令蔣介石賦予挽聯:「虎頭食肉負雄姿,看萬里長征,與敵周旋欣不忝。馬革裹屍酹壯志,惜大勳未成,虛予期望痛何如?」;CCP領導人毛澤東亦為其賦詩《五律·輓戴安瀾將軍》;美國國會更授權美國總統羅斯福為戴安瀾追授「外國同盟軍將領之軍團功勳章」,戴安瀾係獲此殊榮嘅第一位中國軍人。
自從知道真相,我就對「國民黨反動派」表示深切同情與敬仰
呢三個你居然都未聽過,枉你話自己係中國人。都叫你少睇啲CCTV。瞭解多啲真實歷史㗎啦,識多啲真真正正嘅 ...
xiss 發表於 2010-8-22 13:44

有咩出奇啫,未聽過就未聽過。即使可能睇過都唔記得。我最差嘅就係記憶力。可能睇過唔記得都唔出奇。
自從知道真相,我就對「國民黨反動派」表示深切同情與敬仰
無他 發表於 2010-8-22 17:55

改朝換代係噉架啦。
回覆 21# chekeyguan

張自忠將軍係山東臨清人
國軍十大名將係「抗日」揚名   這是歷史的真相