QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: moksiuwai

[其它] 足球明星花名反映香港粵語低能同乏味

睇見樓主左一句 gay右一句乸,似乎樓主從來唔會叫人乜仔乜佬。記住啦,樓主,你以後唔好叫人乜仔乜佬,叫親你就係 gay就係乸。不過話時話啦,樓主有冇叫,係唔係gay,係唔係乸都冇乜相干,唔關其他人事。樓主自己知自己事就得啦。
樓主一係外省人,一係十幾歲後生仔,所以唔知廣東人口中所謂北人撈人,係指廣東以北省份人士。
仔...只是近年慣性用語,例如人民幣稱人仔.和"基"沒有任何關係

1/.是樓主唔知咩叫潮流用語,因為一向他OUT爆

2/.樓主用無知當作高平
不敢苟同哦
看来楼主 你连什么是 花名 也没有搞懂……

云佬 奥云仔 呢D!不是叫做花名!
是简短的称呼

边D是花名 我教下你啦 「四眼龟」「肥仔*」
呢D就叫花名了……
唉!!无你收罗……
仔...只是近年慣性用語,例如人民幣稱人仔.和"基"沒有任何關係

1/.是樓主唔知咩叫潮流用語,因為一向他OUT爆 ...
Auaudi 發表於 2010-7-17 18:20

呢啲叫"潮"語,e仔都out左幾世少左人食啦!
看来楼主 你连什么是 花名 也没有搞懂……

云佬 奥云仔 呢D!不是叫做花名!
是简短的称呼

边D是花名 我 ...
Hyde-BoA 發表於 2010-7-19 13:31

你唔知香港文化咪問囉!
唔駛大陸人教番我轉頭.
呢啲叫"潮"語,e仔都out左幾世少左人食啦!
moksiuwai 發表於 2010-7-19 22:07
粵語文化博大精深豈是一般低水平的人能了解,

國父就是當時國人文化水平低才放棄粵語成國語原因之一.(當時沒有多少人讀過書)

等同為什麼中國改用簡體字不用繁體字重要原因.

粵語講求精簡,用詞少而又能完整表達

你回家查查什麼叫"潮流"再說吧.
粵語文化博大精深豈是一般低水平的人能了解,

國父就是當時國人文化水平低才放棄粵語成國語原因之一.(當時 ...
Auaudi 發表於 2010-7-20 10:58

又係呢啲自悲吹水怪!
每種語言都有優點缺點,
北方方言都有好多精妙地方.
一個語言同自己母語差越遠越難學,
越南人泰國人學廣東話易學英文難,瑞典人調番轉,同"文化水文"無關!
樓主真搞笑。 "佬"  "仔"點會聯想到低能同乏味,不理解粵語先會有呢種諗法,

北佬將鬼佬譯成"姆" "爾",系唔系可以聯想到是老女人?小羅 小哨,,,等等,   前邊加個"小"字後邊加花名,系咪乸到無倫? 天生麗質的夏萍,北佬叫「赫本」,似唔似一個男人?夠晒陽氣吖,邊個乸,邊個MAN,邊個低能同乏味,一對比就睇得出。。

純粹包拗頸~~~~~~~~~~~
你唔知香港文化咪問囉!
唔駛大陸人教番我轉頭.
moksiuwai 發表於 2010-7-19 22:08

阿叔土生土長香港幾十年,未聽過你啲所謂香港文化。你唔認係內地人,但又唔識香港文化,真係唔知係邊處人!
阿叔土生土長香港幾十年,未聽過你啲所謂香港文化。你唔認係內地人,但又唔識香港文化,真係唔知係邊處人!
李四 發表於 2010-7-23 23:00

我信佢係香港人
佢重對佢喺大口環間母校念念不忘添
睇嚟楼主身处粤地真不懂粤的人情细故,称之为仔或佬是善意和亲切,是有自己人或朋友的感觉。难道一个女人称自己的老公是.....「我嗰個死佬」是咒自己的老公去死吗?或者叫自己同年的朋友...「嗰個死仔」。仔和佬与大陆北方文化的小和老一样有异曲同功之效,北方称一个比自己小的叫..小「姓氏」或老「姓氏」。如小张.老何之类的。在你嚟讲这叫小的就睇小人家,称老的又讲人家是老饼......呵呵
唉,LZ无野拿来讲,以前兴叫佬、现在叫仔,显得后生点啊嘛!好像买送,点人见人就叫靓女甘,时代变,观念变,跟得上潮流先得架。