QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dert112233

[趣事趣物] 大家看看这个闽南语基维百科,你想吐吗?

唔赞用汉字既华人改拼音代替,讲我就支持,写就唔好,唔系迟早会变成另一个民族
北方以前有個沐嘴「學者」(已瓜老襯),叫呂叔湘,就係主張「文字改革」,即係改用拼音文字
http://chinese.cersp.com/sJdcd/sJyjd/200701/3218.html
要把汉语拼音化的衰人都应该瓜老亲。a_qi你都係好嘢喎,不遗余力地数落我。
要把汉语拼音化的衰人都应该瓜老亲。a_qi你都係好嘢喎,不遗余力地数落我。 ...
dert112233 發表於 2010-7-3 17:24

嗰張帖啲話,係你自己寫嘅,冇數落你

用著拼音嚟寫字我唔認同咯,尤其係用羅馬字嚟拼.皆因用拼音嚟寫字一啲美感都無,恰如一堆積本噉.

而嚮清兵入關,清人揸著中國權柄個時,佢哋有滿文唔全面推行,而係保留漢字.

所以話用拼音嚟寫字我覺得好難去全面推行.
嘩...好難睇得明..
我都識聽識講閩南語..要用字寫出黎好似比較難搞..

由於父母一個係講閩南語一個講客家..哈哈..造就我兩方都識聽..雖然唔算得上好好..
但係都覺得識多種方言係一件好事..咁樣起碼將來仍然有機會聽到..
如果唔係日後既子孫都只係識煲冬瓜咋..好可悲呀...

唔理係邊到既方言都好..都要盡力去教育下一代..唔好比尼d語言消失..
因為語言尼d野一消失就好難搵返最原始既味道..日後要學正宗就好難..

我支持多樣化, 支持多選擇
    "純音 當文字使"都係選擇之一,
至於電腦輸入麻煩,--- 呢D,第時 某個\某些 愛好者+技術人員 可以解決, 加快輸入效率,
睇唔明---佢又唔係畀 "非群體內人士"睇嘅, 無理由要求一定要符合"火星人 標準\土星人 標準"
正如, 鷹語係(主要)畀鷹語人士睇嘅,無必要為咗 將就 亞拉伯人士,而 鷹語文字 中東化, (反之亦然)

而該群體係咪使用呢個選擇,定係使用更加便捷,更中意使用弟D, 呢D由佢地個人去選擇