QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 36607|回復: 15

[問音問字] 借「mie」个「mie」字点打啊?

如题。

E.G.
借「mie」、
你啲字写到「miemie」斜斜。

有歪嘅意思。
玩野啊,你已经写左出黎啦
回覆 2# youngfs

啊?即系点啊?莫非就系「歪」呢个字?!
回覆  youngfs

啊?即系点啊?莫非就系「歪」呢个字?!
cantonmiao 發表於 2010-6-27 20:56

http://bbs.cantonese.asia/thread-13302-1-1.html

【廣韻】彌也切【集韻】母也切,音哶。眼乜斜也。
唔系粤语俗字嘅「乜」,都唔知怎解粤语会用「乜」来表示「勿」嘅。不过「乜」都已经深入民心了,唔知有无必要帮佢正名。
唔系話「物嘢」嘅咩?點解又變「勿嘢」嘅?
歪白话系读me啊,意思又啱,就用它啦
歪, 我一直讀成"wai1", 係跟住普通話嘅發音亂讀, 錯咗半世, 今日學到嘢咯.
其实粤语里面有无歪(普通话发音)呢个读法既字?暂时谂唔到有咩字系呢个音
其实粤语里面有无歪(普通话发音)呢个读法既字?暂时谂唔到有咩字系呢个音 ...
kpphz 發表於 2010-7-3 19:58

溾 waai1
有时waai有时me?歪理无理由读me理。。。
應該係多音字吧~又或者可能本來歪waai1理眞係讀成歪me2理咧~唔出奇咖
歪, 我一直讀成"wai1", 係跟住普通話嘅發音亂讀, 錯咗半世, 今日學到嘢咯.
steventan 發表於 2010-7-3 19:41

讀成「wai1」都唔算系錯,只不過系文讀音。「wai1」、「mie2」,一個系文讀,一個系白讀。
o o o o o o

睇来都无人睇到「乜」真正嘅读音同意思。【集韻】母也切,音me。眼乜斜也。见到乜斜未?乜乜斜斜个乜斜。用一个词组去解释返嗰个字就知道,乜就系「歪」嘅意思啦,但主要系指眼嘅乜斜。
五楼、十五楼正解!!
唔信嘅可以自己去查字典,么嘢字典都可以查,任你查,反正每一本都会写明「乜」就系「乜斜」嘅意思。
跟住可以去查「乜」嘅粤语读音,会发现对应「乜斜」呢个意思嘅读音就系「me」

将「乜」无端当作「mat嘢」个「mat」,已经系乱用汉字,有错再先
如果我哋宜家唔肯承认呢个错误,死口话「乜」唔系「乜斜」,重要扭曲话埋「me」系「歪」嘅什么「口语音」,就系错上加错,重要扯多个「歪」字落水!!!