QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2128|回復: 6

與女有關的語言文字[轉帖]

與女有關的語言文字 在造字、解釋字詞意義時,往往出現男尊女卑、侮辱或貶低婦女的內容。如單從「女」字的甲骨文字形來看,它是女子屈身下跪的形象: 另從《說文解字》中,亦可見侮辱和貶低婦女的字或賦義,如嬾(即「懶」)、媮(即「偷」)、婬(即「淫」)、姦、奸、佞、婪、嫉、妒等,這些字皆從「女」旁,反映出至漢朝時,均認為惡德都屬於女性。再如奴、妖、妓、婊子等下賤身份、厭懼角色亦由女性承擔。 另外,語言文字如委、孌、婉等,是讚美及倡導女子的順從隨和。姣、好、姝、嫵、媚、媛等,則對期望與欣賞女子美色。直接反映性別關係的如御、幸、寵/事、奉、承(表示權力等級關係),婊子/內人(表示婦女職場身份的等級),賣淫/嫖妓(性交易中的性別關係),表達出宮廷、家庭內外的男尊女卑思想。不少貶低女性的成語及諺語亦流傳至今,如「女子無才便是德」、「紅顏禍水」等。 古人在使用這些語言文字時,往往表達出婦女是卑微的、負面的、不被重視的意思。在潛移默化的作用下,婦女因而會自我克制,安守本份,甘於處於卑微位置,不會僭越,從而達到鉗制婦女之目的。當然,亦有文字記下上古女性的輝煌事跡,如炎黃舜禹等姓氏﹕姬、姜、姚、姒、為皆從「女」旁,可見女系傳承確實存在。 http://www.chiculture.net/1002/html/c22/1002c22.html# 推薦呢個網~http://www.chiculture.net

Re:與女有關的語言文字[轉帖]

我反而覺得女字邊嘅姓氏,係源出於母系氏族嘅社會:姬、姜、姚、嫪 中國嘅人類社會係從母系氏族發展到父系氏族 包括姓氏個“姓”,亦从女部,證明姓氏起源係與女姓有關。以至姓係跟母親姓嘅。

anl~你講嘅同篇文章講嘅好一致,根本無衝突喎~ 文中嘅最後一句: 當然,亦有文字記下上古女性的輝煌事跡,如炎黃舜禹等姓氏﹕姬、姜、姚、姒、為皆從「女」旁,可見女系傳承確實存在。 em6: em6: em6: em6:

在造字、解釋字詞意義時,往往出現男尊女卑、侮辱或貶低婦女的內容。
完全同意。 不過﹐講到甲骨文「女」字﹐唔知會唔會有另一個解釋。女人應該自古做家務事(譬如煮飯)﹐古時又冇檯冇凳﹐唯有跪喺度。所以或者可以解釋為﹐跪喺度做緊嘢嘅人。 食飯都要跪喺度。「即」嘅甲骨文係﹐字形係跪喺一種飯器面前﹐即係食緊飯。

講咗「即」﹐順便講埋「既」。 面對飯器係食緊飯﹐引申為「即」。擰轉面就表示食完唔再食﹐引申為「既」。

咁“嬲”應該解釋為:兩男爭一女,就會嬲?

《說文》冇「嬲」字﹐段玉裁話因為佢係「嬈」嘅俗字。 「嬲」通常解釋為擾亂、糾纏、戲弄。 《二十年目睹之怪現狀‧第二十六回》:「我也聽見繼之、述農都說你,喜歡嬲人家說新聞故事。」呢個用法有啲似「佢嘍我去睇電影」(《廣州話方言詞典》)。 另一個意思(玄應)係﹕「嬈亦惱也」。不過呢個「惱」唔一定係「氣惱」。《國語辭典》﹕「嬲惱﹐擾亂。隋書‧卷三十五‧經籍志四:『釋迦之苦行也,是諸邪道,並來嬲惱,以亂其心,而不能得。』」 不過﹐就算「嬲」本義係擾亂﹐兩男爭一女,畀人擾亂當然嬲啦﹗ em2: