QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2510|回復: 13

[感情人生] 我有冇權利唔愛自己嘅國家?

我有冇權利唔愛自己嘅國家?

我有冇權利唔愛自己嘅國家(嘅人民)?
我有冇權利唔愛自己嘅國家(嘅政府)?
單選投票, 共有 8 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
爱国主义响欧洲晨早破咗产,响美国,占大多数人声称自己爱国,不过响德国,基本无人敢声称自己爱国.
国家是为人而建立,而人不是为国家而生存。——爱因斯坦

要让我们爱我们的国家,我们的国家应该可爱才行。——爱德蒙 柏克

爱国主义:一堆随时可以被任何野心家所点燃,去照亮他的名字的易燃垃圾。 ——安卜罗斯 皮尔斯

恶国家甚于无国家;……我们爱的是国家为人民谋幸福的国家,不是人民为国家做牺牲的国家。——陈独秀
  每当一个国家的政治、经济出现重大危机的时候,爱国主义的破旗就又散发出臭味来。 ——列宁

爱国主义是无赖最后的避难所。 ——塞缪尔 约翰逊(Samuel Johnson)

爱国主义就是积极地为了微不足道的原因杀人并被杀。 ——勃特兰 罗素
  爱国主义是超越于原则之上的对于不动产的一种专横的崇拜。 ——-乔治 简 纳森

除非你把爱国主义从人类中驱逐出去,否则你将永远不会拥有一个宁静的世界。爱国主义是一种有害的、精神错乱的**形式。爱国主义就是让你确信这个国家比所有其他的国家都要出色,只因为你生在这里。 ——乔治 肖伯纳

当爱国主义涉入认知领域时,是一个应该被扔出门外的混小子。 ——阿瑟 舒本华
  那些没有自尊的人仍然可以是爱国的,他们可以为少数牺牲多数。他们热爱他们坟墓的泥土,但他们对那种可以使他们的肉体生机勃勃的精神却毫无同情心。爱国主义是他们脑袋里的蛆。 ——亨利 大卫 梭罗

民族主义是我们的乱伦模式,是我们的偶像崇拜,是我们的疯狂。「爱国主义」是它的迷信崇拜。不必说,我所谓的 「爱国主义」态度将自己的国家置于人道之上,置于正义与真理的原则之上。 ——埃里克 弗罗姆

評分

查看全部評分

本人認為, 有權5愛自己護照上嘅簽發國,  (包括 出生國及移民國,包括該地理所在政權變更后嘅新國, 亦包括 專制國\及泯主國\及半泯主國)
包括該國嘅 人泯 \ 及正府 \ 及該國(缺省)強加嘅意識形態 \ 及該國(缺省)強加嘅文化 \ 及城市中嘅花花草草 ,
(注: "唔愛" ≠ "反對" ≠ "推翻" ≠ "反人類\反社會")

愛大英帝國算唔算愛国呀?!?!

還我大港俾大英!!!
楼上正仆街!死去
愛大英帝國算唔算愛国呀?!?!

還我大港俾大英!!!
丹尼王子@HK 發表於 2010-6-19 22:42

我覺得港人會寧願選擇獨立囉
楼上正仆街!死去
dert112233 發表於 2010-6-20 00:16

做麼嘢你咁鐘意鬧人嘅?
有钱弟弟走佬唔好唔记得穷大佬啊。
话晒系骨血相连

//////////////////////////////////
大陸及TW 建立新廷 初期,百廢待舉, 均大量需要人力物力,
TW情況未清楚,
大陸現廷嘅話, 始期仲待你如上賓, 之后羅喎, 新鮮感\三分鍾熱度 過后, 砧板上嘅肉, 將你 煎完再炆, 蒸咗再炸 都仲得, 因為你都無得番轉頭(或者 翻轉頭 需價甚大)
           一如外商之於大陸境內,

其他域\廷\, 或者 都一樣有此情形,程度不一, (注: "域" 指 '大概地理範圍' , 因歷史而變)
           特別系"以(廷)為重,以民為輕"嘅 家\廷\, 一個"集體高於個人"嘅 家\廷\ , 一個沿行 數千年\若干 實行"愚民策"嘅 新舊 家\廷\

系講政治嘅, 而政治經常會變來變去, 內中 個人 無法不受其影響 而 風吹樹動 \ 大海飄萍
          從此一角度, 我都系贊成 "個人有權唔愛自己(所在)  家\廷\ 及其附屬之 有形\無形   人\物
//////////////////////////////////
另:
A) 而家發現 棄用"家"字樣,改用"\廷\"字樣, 更能準確描述,  擬逐步棄用"大陸",更加唔使講"X"字樣, 更加唔使講, 某D情況下,使用 首府城市名 指"家名"或"正府名"
          例如,(本人)改稱"中(大陸)\新中\中華人~~" 為 "(全稱)大陸供黨廷", 簡稱"大陸共" ,再簡稱"共"
                   改稱"以江XX為核心嘅XXX' 為 "共", 同理有"共"
                   如果"春哥"當政, 則稱"共"
                   如果當年 魏忠賢 謀權奪位,並改號成"XX共和",  則稱為(全稱)大陸閹黨廷", 簡稱"大陸閹", 再簡稱"閹"
                   如果歷史上某號, 以"永"字為主字, 咁就撿到寶啦, 史稱"(全稱)大陸永X廷", 簡稱"大陸永", 再簡稱"永"
          同理,改稱 "中華泯\TW(當地部分人稱呼) 亞扁正府"為 "TW扁",

如果需僅指"地理",則省卻"X"二字

同理,亦可改稱"日本小原政府\米布殊政府" 為"(硫球)日(本)小原 \ (XX)美bush"  (其中"大陸\硫球"等 所指嘅地理範圍,在各均非同一個"XX平方公里"範圍, 但亦可能大概,亦可能 同時並存"大陸蜀\大陸魏\大陸吳")

因為從數千年人類歷史嚟睇,"家"嘅存在 系短暫嘅, (包括歐洲諸及羅馬帝 以及"日不落大不列顛帝"等),
                   而"家"一詞, 唔知其他人感覺點樣, 反正本人第一印象系"有永久之意",至少系"無意識狀態", 但實際上,類似於"公司\有限責任公司"之類, 可以 被動\主動 破產嘅, 最多都系"(對於店鋪嚟講) 百年公司\百年老店" 經已'頂籠',
                   而"X"一詞,本人第一印象係諗到"唐宋元明清 ",  (在數千年歷史及往后N年歷史中)只系匆匆過客,
                       第一印象系"(在數千年歷史中)短暫嘅\可變嘅",

B) 此處,與"愛X不等於愛T"一句之區別系:  佢嘅"廷"指"正府, 本人用""字嚟替,
          本人而言, 覺得改成" 愛 '' 不等於 愛 '' " 更佳,

C) 因此, 本人認為"亡"並不可怕, 只是換個而已, 只係"亡",
         如果新比舊(總體)好,未必壞事, 如果新比舊(總體上)仲衰 並且無自省能力, 咁就...

D) 各與各公司類似,所定嘅 規則 及"規則之原則" 及"規則之原則之原則"  不同,  亦都可以有唔同嘅"公司文化(各文化) \ 業務範圍(各方向) \ "

E) 第N+1代公司繼承人(第N+1代),亦都可以推翻 第N代嘅已存政策,
              當然,亦可以 追隨前任 完全不變,
              亦都可以 改變公司名稱,                             (例如, 武則天改國號為'周')
              亦都可以 改變"股份制公司"為獨資公司,  (一如 袁世凱, 又如前幾年 某個小國國王)
              亦都可以 改公司為'廠",
              亦都可以  (主動\被動 噉) 全換所有手足,  
              亦都可以 (主動\被動) 自己下野,   
              亦都可以 將公司做成一個"彎彎公司", (一如"秦二世")
              亦都可以 將公司做成一個"跨境公司", (一如"羅馬帝國\成吉思汗"以及 "(未遂)解放全世界" )
F) 改稱"朝鮮金一世正府"為 "(全稱)朝鮮半島北面 鮮朝 金一世" (注:"世 "字 義上 類似於"代",故不另稱"XXX金一世代")
  簡稱"(朝島北) 鮮朝 金一世", 再簡稱"金一世",  
      國號點樣,唔關緊要, 果個國號起到"天花龍鳳"都無相幹,
      公司文化系點樣,亦都無關緊要, 話之佢系 "(實際)世襲皇室制",定系"(名義)共和制"
        話之佢系咪"杠杆式 控制大公司", ( (一)人控黨,黨控朝), 或者"一人控私人公司仔, 私人公司控中型公司股權, 中型公司控股大型公司)

同樣,話之佢金二世嘅大仔當正,定系個細仔摣FIT, 都稱"(朝島北) 鮮朝 金三世", 再簡稱"金三世",
做麼嘢你咁鐘意鬧人嘅?
xiss 發表於 2010-6-20 03:44

仇恨往往就係噉產生。
我有冇權利唔愛自己嘅國家?
-----
"愛"字,在粵語中,有兩個意思
1) love, "愛與"恨"相對,  喜愛\喜歡,
2) need \ "要", 例:"(飲早茶時)亞女,你愛唔愛叉燒包啊,愛就夾嚟食啦,
共和六十二年五月初十,时夏至。天闷且燥。
是神州之时势,不宜论政。