QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 28495|回復: 7

[論文資料] 粵語語氣助詞詳解(主要整理自《廣州話分類詞典》)

粵語語氣助詞詳解

一、用在句末表示敘述、肯定等的語氣詞

*1gaa3。表示肯定(口氣較重)。我唔知〜!(我不知道呀!)

*1ge3表示敘述。梁小姐係三點度到〜。(梁小姐是三點左右到的。)表示肯定。就係噉〜。(就是這樣的。)

*2ge2。表示肯定,又帶有解釋或同意的口氣。呢單嘢唔關佢事〜。(這事兒跟他無關的。)|噉都好〜。(這樣也好。)

咧(哩)le5表示情況確實如此,用於希望對方相信或敦促對方接受自己的意見。我唔係呃你〜。(我不是騙你呀。)|噉樣唔好〜!(這樣不好的!

lei4。表示命令對方保持某一狀態。坐好〜!(坐好!)|企住〜。(站住!)

aa1aa3,語氣詞。的;啊,表示同意或強調:好〜,一於噉做(好的,就這樣做)|係〜,噉做唔得(是啊,這樣做不成)。嘛,表示申辯,陳述理由:我冇應承過佢〜,冇理由催我去做(我沒答應過他嘛,沒理由催我去做)。呢,表示追問:你買唔買〜(你買不買呀)|有乜好笑〜(有什麼好笑呢)。

*1aa1表示同意對方的意見(有讓步、放棄自己原有意見的意思)。噉又得〜!(這也行嘛!)表示所說的事實非常顯然(有反駁對方的意思)。佢亦都冇話到你乜嘢〜!(他也沒說你什麼嘛!)表示對對方的言行不以為然。呢啲嘢你使乜咁咁志在〜!(這些東西你何必那麼在乎呢!)

1laak3。表示事情發生了、情況出現了,大致相當於普通的「了(le)」。大家都嚟齊〜。(大家都來齊了。)|我食咗飯〜。(我吃過飯了。)

喇(嘑)1laa3。大體同「嘞」,而口氣略重一些。啲書冧曬落嚟〜!(那些書全掉下來了!)

lo1。大體同「嘞」,而帶有提醒對方注意的口氣。琴日都搦曬去〜(昨天都全部拿去了。)

1大體同「咯」,而口氣略重。落雨〜,快啲收衫!(下雨了,快點收衣服!)表示建議、邀約。呢個禮拜去東郊公園玩〜。(這個星期天到東郊公園玩吧。)表示勸阻或催促(口氣較婉轉)。噉嘅話就唔好再講〜!(這樣的話就不要再說了!)|行〜!(走吧!)

囉喂:表示催促對方與自己一起行動。喐手〜!(動手幹起來吧!)[其中「囉」是「囉1]

2lo4表示情況就是如此,帶理所當然、肯定無疑的口氣(往往用於回答別人的提問)。邊個好啲——呢個好〜!(哪個好一些,當然是這個好!)

bo3表示希望對方注意自己所說的內容,有告知、提醒、叮嚀、催促、警告等作用。冇曬〜。(全都沒有了。)|好走囉〜。(該走了。)|你要記住〜。呢堂梯唔係幾穩陣〜。(你要記住,這把梯子不太牢靠。)|佢梗得啦,有人幫佢〜!(他當然行啦,有人幫他嘛!)表示說話人自己突然意識到某種情況,表示醒悟或原來沒估計到等意思。係〜!佢講得啱〜!(可也是!他說的對呀!)|你都幾得〜!(原來你還挺行!)

*1wo3。同「噃」。[這是「噃」的語音弱化形式]

個噃:相當於「嘅1」加上「噃」,是「嘅字受「噃字音影響讀成了「個」。噉唔得〜。(這樣不行的。)|啊,都幾好〜!(喲,還挺好的!)[又作「個]

*2wo5表示轉告別人所說的話。經理話就噉得喇〜。(經理說就這樣行了。)|嗰度好難行〜。(據說那兒很難走。)表示對某一出乎意料的事情表示不滿。畀佢攞曬走〜|(被他全拿走了!)

wo4。表示出乎意料,帶吃驚、驚奇或不以為然等口氣。阿珍成個人變曬〜!(阿珍整個人全變了!)|整出咗咁多〜。(居然弄出這麼多來。)|佢噉都唔制〜。(這樣他都不幹。)

*1haa2aa2。表示提醒對方注意。你睇真啲〜!(你看清楚啊!)|因住〜!(小心哪!)

laa1表示命令、請求、提議、制止等,帶有無奈或哀求的口氣。快啲去〜!(快點去吧!)表示勉強的同意、認可。好〜,你話點就點〜!(好吧,你說怎麼樣就怎麼樣吧!)表示已經如此或當然如此。都係噉〜。(就是這樣了。)|使乜講〜!(哪用得著多說呢!)表示認定某事,帶責備的口吻。一日都係你〜,唔係都唔會噉!(全都是你,要不也不會這樣!)表示列舉。阿哥一家〜,細妹佢哋〜,你呢度〜,埋都有八九個人。(哥哥一家吧,味妹她們吧,你這兒吧,合起來也有八九個人的。)

ze1,音遮。表示事情不過如此而已(常用於對某種說法的否定)。好細雨〜,唔使擔遮。(是很小的雨,不用打傘。)表示反駁別人的說法。你做得人哋又做〜!(你幹得了人家也幹得了嘛!)表示某種看法為自己所獨有、內容為自己所獨知等。實係佢〜。(一定是他了!)|我就知道〜。(我就知道呢。)

*1zek1表示不過如此(口氣比較強烈)。係得咁多〜。(這衹有那麼多。)|先話佢一句〜,就喊囉咊。(說了他一句,就哭了。)表示所說的內容為對方所不知道。我阿哥有好多好靚嘅郵票〜。(我哥哥有許多很漂亮的郵票呢。)表示鼓動或建議(往往是提出同對方意見不同的建議)。我話噉樣好〜!(我說這樣好呢!)

1zaa3。表示僅限於此(指出數量或範圍較小)。個月三百緡〜。(一個月三百塊。)|係我先咁好講話〜。(衹有我這麼好講話。)

之嘛表示不過如此,有「沒什麼大不了」的意思。十幾緡〜,濕濕碎啦!(不過是十幾塊錢,小意思!)表示僅僅因為某個原因(而導致事情沒辦好),帶有遺憾的口氣。小謝手腳慢得滯〜!(都是因為小謝手腳太情!

至噃表示僅僅如此,有提醒對方注意的口氣。呢度得二十個〜。(這裡衹有二十個呢。)[參見「噃」]

罷啦表示作罷,不再計較。冇呢種就要嗰種〜。(沒有這種就要那種算了。)

係啦表示斷然如此,不必猶豫和懷疑。你放心〜,我實得嘅。(你放心吧,我一定行。)表示衹好如此,有無奈的口氣。人人都唔肯去,噉我去〜。(人人都不願意去,那麼我去就是了!)

二、用在句末表示問話的語氣詞

*2aa1表示追問(帶不耐煩的口氣)。你講你去唔去〜?(你說你去不去吧?)表示反問。點會唔得〜?(怎麼會不行呢?)表示驚訝或疑問。你想點〜?

*3aa4表示要證實某一情況。張生話佢實嚟〜?(張先生說他一定來嗎?|係胡小姐〜?(是胡小姐嗎?)表示反問,口氣較重。你估你大曬〜?(你以為你有無上權威嗎?)

*2gaa4。相當於「嘅」加上「啊2」。係胡小姐〜?(是胡小姐的嗎?)|唔畀搦出嚟〜?(不讓拿出來的嗎?)[參見「嘅1]

*3表示某種疑問。點解唔見咗〜?(怎麼不見了呢?)表示某種反問。噉點得〜?(這怎麼行呢?)

he2,(囗表示有音卻沒考正到的字)。表示希望對方同意自己的說法。都幾抵〜?(還挺值的是吧?)|大翻啲就好喇〜?(再大點兒就好了,對不對?)

喇(嘑)2laa4。表示詢問某種情況是否發生。王伯制〜(王大伯願意了?)|啲人走曬〜?(人都走了?)

咧(哩)2le5。用於反問句,表示不出所料(多是不好的事),帶有責怪對方不聽勸告的口氣。呢勻撞板〜?(這問碰釘子了不是?)|你而家知唔得〜?(你現在知迫不行了吧?)

咧(哩)3le4。表示商量,帶有希望對方同意的意思,有時有懇求或催促的口氣。我試下〜?(我試一試吧?)|帶埋小華去〜?(把小華也帶上好嗎?)|做多半個鐘頭〜?(多幹半個小時吧?)

*3wo5。用於反問句,表示所說的內容應予以否定。有啲噉嘅好事〜!(哪有這樣的好事!)|畀曬你〜!(難道全給你不成!)

*1haa2aa2表示帶商量口氣的請求。我搦走喇〜!(我拿走了啊?)表示心有疑惑而期待對方答覆。咁惡搞嘅〜?(怎麼這麼難弄,啊?)

*3ge2加強疑問語氣。點解唔得〜?(這怎麼會不行呢?)加強反問語氣。噉都通〜?(這樣做說得過去嗎?)

*2zek1。表示催促對方答覆。你去定係唔去〜?(你到底去還是不去?)

2zaa4。表示對事態僅僅如此心存疑惑或不滿等。咁耐整好兩條〜?(這麼久弄好兩條?)|全市就得呢度有呢種布〜?(全市就衹有這裡有這種布啊?)

me1。表示疑問、設問或反問。老楊仲未到(老楊還沒到嗎?)|佢唔制〜,我都有計。(他不肯嗎,我也有辦法。)|唔通噉都得嘅〜?(難道可以這樣的嗎?)

表示半信半疑(常與否定詞一起使用)。唔會〜?(不會吧?)|冇咁快〜?(沒那麼快吧?)

jaa1。語氣詞,表示驚異或感歎。哎〜〜、我的媽〜。

三、單獨使用的表語氣詞語(嘆詞)

waa1waa4。表示驚歎。〜!真好嘢!(謔!真好!)|!啲風好大!(謔!這風多大呀!)

haa1表示憤慨。〜!你咁大膽!(嘿!你這麼大膽!)表示疑惑。〜,點解唔得呢?(咦,怎麼不行呢?)表示驚奇。〜,原來佢都識。(嘿,原來他也會。)表示無奈。〜,噉都唔掂!(嗨,這樣也還是弄不好!)

*2haa2aa2。用於問話,表示:要求對方目答,有追問、質問、探詢、懇求等含義(總是用在句子後面)。噉我點啊?〜?(那我怎麼辦?啊?)|呢啲畀曬我啦,〜?(這些全給我了,啊?)對別人的話感到意外或沒聽清,要求對方說清楚。〜?架車走咗?(什麼?車子走了?)|〜?你講乜話?(啊?你說什麼?)對別人的呼喚一時反應不過來,以反問作應答。〜?我喺度。(啊?我在這兒。)[aa2時同可用「啊」]

ce1。表示不滿、反對等。〜!噉邊個肯啊!(嗨!這樣誰肯幹哪!)|〜!咪亂講!(呸!別胡說!)

coi1表示厭惡、斥責等,一般是針對別人所說的不好、不吉利的話而發。〜!唔聽你噏噏呢啲嘢!(呸!不聽你說這些東西!)[此一般為婦女所用。按舊時迷信的說法,口中喊「〜」可以祛除不吉利]

ne1。提醒對方注意自己所指示的事物。〜,嗰個就係嘞。(喏,那個就是了。)[參見「嗱」]

m2,表示疑問。〜?好似唔係喎!(啊?好像不是吧!)m6,表示肯定。〜!我知啦!(好,我知道了。)

naa4。同「呢」。〜,就喺度。(喏,就在這兒。[一般來說,用「呢」或用「〜」是一樣的,但如果有明顯的遠近之別時,「呢」指遠處的,「〜」指近處的]

呢嗱同「呢」而口氣較重。〜!噉都睇唔見!我挖咗你對眼!(喏!這樣都看不見,我挖了你的眼睛!)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

看上去很难学,收藏了
慢慢来,什么都不是一蹴而就的,一天一小步,十天就是一大段
THANKS
想請教常用於思考一件事後回應的語氣詞,即近似粵語中:「唔……我都覺得係!」中的「唔」(音:誤)或者英文「umm或em」,書面語應該用咩字代表?我覺得用「唔」好似比較口語化。

謝~
回覆  maychiu

唔……係,究竟要表達「係」還是「唔係」
mbingkwan 發表於 2013-2-1 09:58

兩個意思都唔係,「唔」字是係表達一個思考時的語氣詞,好似英文umm、em咁,有少少拖著時間諗答案的用處
兩個意思都唔係,「唔」字是係表達一個思考時的語氣詞,好似英文umm、em咁,有少少拖著時間諗答案的用處 ...
maychiu 發表於 2013-2-1 13:45

有版友可指教嗎?