QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6715|回復: 18

[資料收集] [廣州牌13張打法](歡迎補充或更正)

[廣州牌13張打法](歡迎補充或更正)------2~5樓 內容已更新至 主貼,

13張■[紙牌廣州13張]《TS》一種紙牌的打法: 三只牌+5只牌+5只牌=共13只牌
一鋪牌\成鋪牌■[紙牌廣州13張]《TS》=頭(三張)+中(五張)+尾(五張)=13張

頭■[紙牌廣州13張]《TS》第一段(三張牌)
中■[紙牌廣州13張]《TS》第二段(五張牌)
尾■[紙牌廣州13張]《TS》第三段(五張牌)
大鬼\大非■[紙牌廣州13張]《TS》=大王,13張打法中除去"大鬼"牌
小鬼\小非\細鬼■[紙牌廣州13張]《TS》=小王,13張打法中除去"小鬼"牌

A■[紙牌廣州13張]《TS》讀"煙士"
K■[紙牌廣州13張]《TS》唔知有無 "kuen"嘅講法
K■[紙牌廣州13張]《普君南拆遷居民》K唔係kuen,係king

Q■[紙牌廣州13張]《TS》讀"n女"
J■[紙牌廣州13張]《TS》讀"即"
2仔~10仔■[紙牌廣州13張]《TS》"2",最細,"A"最大, 同理有"3仔\4仔...\10仔"

注碼■[紙牌廣州13張]《TS》一注10蚊,    三條頭+3注(不累加),      四條中+8注,四條尾+4注,     花神中+10注, 花神尾+5注,       其他情況 頭\中\尾贏,則各+1注,  一鋪牌,最多=3+10+5=18注

黑葵■[紙牌廣州13張]《TS》=黑桃
葵扇■[紙牌廣州13張]《a_qi》喺香港, spade我哋叫葵扇

紅心■[紙牌廣州13張]《TS》=紅桃
梅花■[紙牌廣州13張]《TS》=梅花
階磚■[紙牌廣州13張]《TS》=方塊

單張■[紙牌廣州13張]《TS》=一只牌, 例句"(鋤大D打法) 行 單張"
一pair■[紙牌廣州13張]《TS》一對,例 "33"
一啤■[紙牌廣州13張]《a_qi》一pair

兩pair\兩啤\雙啤■[紙牌廣州13張]《TS》兩對,例 "33 同 55"
三條■[紙牌廣州13張]《TS》例 "33355(三條+1 pair)"及"33356(三條+兩個單只)",   "333"亦稱"三條"(例句:上鋪我三條A帶啤K,今鋪你又系三條A帶啤K, 咁鬼Q(=巧合)嘅,

俘虜■[紙牌廣州13張]《TS》例 33355, 有時稱"俘虜"為"三條"
俘虜■[紙牌廣州13張]《a_qi》三條加一啤, 叫「俘虜」,可能來自英文full house

花\蛇\蛇仔■[紙牌廣州13張]《TS》 例45678
蛇\筍■[紙牌廣州13張]《a_qi》蛇我哋又叫順(讀「筍」)

花神■[紙牌廣州13張]《TS》同種 例 ◇4◇5◇6◇7◇8
花筍\花順■[紙牌廣州13張]《a_qi》所以我懷疑你講嘅「花神」,其實係「花順」(同花順)

出寵■[紙牌廣州13張]《TS》(又稱"烏龍"??),    頭比"中\尾"大, 或 中 比"尾"大時,稱"出寵",    不過唔知"出寵"時點計注,系"只計該段" 定系 "全部(三段)當輸"
擺大個頭■[紙牌廣州13張]《a_qi》廣府俗語「擺大個頭」就係來自十三張。即係話當牌極差時,擺大頭一(二)注,放棄第(二)三注,正正係「田忌賽馬」智慧。

莊家■[紙牌廣州13張]《TS》上次嘅贏家
發牌■[紙牌廣州13張]《TS》發牌人
閑家/閑■[紙牌廣州13張]《TS》簡稱"閑",除咗"莊家\發牌"就系"閑家"

鬥大■[紙牌廣州13張]《TS》1)如果A人持有"方塊K+紅桃K+6",B人持有"黑葵K+梅花K+3",則A人大 ,2)如果A人與B人均持有"KK6",則 誰為莊家則誰勝,否則,邊個發牌邊個贏,兩者閑家,則計6嘅花色,

-----------------------------------

歡迎補充或更正,(本人未點打過)
中意嘅話,亦可 以上格式書寫:  

名詞■[紙牌廣州13張]《作者》讀音\解釋\注釋\例子\指出某人所列詞條為錯\...
  (名詞或動詞)■[紙牌廣州13張]《作者》某種情況下之說明,   
                      例:   " (策略) [紙牌廣州13張]《作者》好多人咁樣打法, 如果...則放XX在頭.."

注: 本人戒賭(查實,都未可稱為"戒", 因為從來未賭過) , (真人)啤牌 基本唔打,  好多亦都5記得咗,

本文,因為 當日(發貼果日) 與某老人交談時, 講起咗13張, 之后憑記憶錄低嘅,  有錯漏之處, 期待繼續 更正\補充..
喺香港, spade我哋叫葵扇
梅花都係叫梅花

三條加一啤, 叫「俘虜」,可能來自英文full house
蛇我哋又叫順(讀「筍」)
所以我懷疑你講嘅「花神」,其實係「花順」(同花順)

講開又講,廣府俗語「擺大個頭」就係來自十三張。
即係話當牌極差時,擺大頭一(二)注,放棄第(二)三注,正正係「田忌賽馬」智慧。
喺香港, spade我哋叫葵扇
所以我懷疑你講嘅「花神」,其實係「花順」(同花順)
a_qi 發表於 2010-6-12 17:20

------
葵扇----系播, "黑葵\葵扇"都聽過,漏咗
蛇我哋又叫順(讀「筍」), 所以我懷疑你講嘅「花神」,其實係「花順」(同花順)-----,系嘅, 我錯咗,應該更正成"花筍(順)"
「俘虜」----主貼寫嘅"俘獲"系誤筆,  應改成「俘虜」
本人戒賭(查實,都未可稱為"戒", 因為從來未賭過) , (真人)啤牌 基本唔打,  好多亦都5記得咗,
    本文,因為 當日(發貼果日) 與某老人交談時, 講起咗13張, 之后憑記憶錄低嘅,  有錯漏之處, 期待繼續 更正\補充..
K唔係kuen,係king。
K唔係kuen,係king。普君南拆遷居民 發表於 2010-6-14 00:38
------
OK,收到, 已 更改主貼,
例牌:
1、13张。一手牌里面,13只牌无一相同的是「13张」,而如果这13只不同的牌又同一花式,又叫青龙,这是最大的牌面;
2、6啤半。一手牌里面,有6个一对加一只单牌的牌是「6啤半」,是仅次于「13张」的例牌;
3、三花。一手牌里面,头、二度、尾三组牌每一组是同一个花式的是「三花」;
4、三顺。一手牌里面,头、二度、尾三组牌每一组是一个顺序组合的是「三顺」。
例牌通杀非例牌,如同为例牌,则按上面排列比较大小。
另外有一种叫「八张」的玩法,与「13张」玩法类似,8只牌分组是2、3、3,计注上差异更大,例如:如果有一对A能摆在头,计注就是13注。
13张术语1:
一手牌13只牌,按3、5、5分成三组,第一组叫「头」;第二组叫「二度」;第三组叫「尾」。
也有一种叫「宝宝(四张)」的玩法,虽与13张玩法同一类,但牌例上有不同。4只牌分成二组组合,如果是二个一对的牌,就叫「宝宝」,是通杀例牌;不同一对的,则二只牌加起来10以下的点数比较大小,9点为大,而其中公仔加9为「钢9点」最大。
还有一种玩法「牛牛(五张)」,与「13张」都是同一类型的玩法,牌例上有所不同。「牛牛」玩法,玩家每人派5张牌,分成2、3组合。10和公仔(J、Q、K)为10点,首先3张牌的组合加起来为10个点或10的整除数点,则为一个「牛」,如果前面2张牌组合加起来也是10点或10点整除数点,就成为「牛牛」,是最大的牌面。同是「牛」的,则按K、Q、J、10,葵、桃、花、阶的顺序比较大小。如果没有牛,叫牛閪,则相加10以下的点数比较大小。
例牌:
1、13张。一手牌里面,13只牌无一相同的是「13张」,而如果这13只不同的牌又同一花式,又叫青龙,这 ...
粤民 發表於 2010-6-14 13:18

如果攞到呢幾類奇牌,可以「報到」。
麻雀撲克粵語用語大全:http://www.cantonese.asia/viewnews-375.html
K.我读作"王"
台灣叫羅宋,廣東佬叫睇公仔,一手牌擺唔出蛇(順)或同花而只有一對,悲極生樂也算例牌.
一手牌只能擺三對叫三輪車,只能在中段擺一對,後段擺蛇(順)就叫新馬仔主題曲;無頭一啤(pair)蛇.

黑葵K...我們叫葵扇King或者叫...大king

例如:黑葵A我們叫大粒煙

香港說法

要到同花顺咁大做乜,人家三顺或四条你就冇行啦....例牌。无花无顺焗住踩三轮,有五辘就梗係摆五辘啦,随时可以格食格。牌嘅叫法我哋就叫....烟A..KING..K,女Q...積J...十10........。葵扇或黑葵....红桃....梅花...街砖。

回覆 12# a_qi

我试过一次...不过係我哋叫草龙,即唔係青龙,唔同花。有个问题,就係如冇订明在先,到底當三顺例牌定係乜?几多注呢?我哋一般係,例牌三注,四条四注,俘二度两注,三条头三注,青龙...就先计例牌三注再加尾5注二度10注头15注一共33注。有啲人计埋13张嘅13注咁就噙计啰。你哋点计?
我記得細個玩, 最大係13注, 所以一條龍報到都係得十三注
青龍... 唔係造馬真係冇乜可能出現, 機率係個天文數字嚟