QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3474|回復: 15

[簡繁體漢字] 現代文盲

誤用率非常高的漢字 獲穫 只隻祗衹 面麵 干幹亁乾 里裏裡 复復覆複 松鬆 台臺檯颱 系係繫 鐘鍾 歷曆 當噹 贜髒 蒙矇濛懞 谷榖 么麼 葉業 余餘 后後 表錶 發髮 胡鬍 伙夥 出齣 洁潔 回迴 厂廠 家傢 私俬 姜薑 粮糧 舍捨 涂塗 网網 苹蘋 扑撲 仆僕 制製 征徵 朱硃 庄莊 致緻 虫蟲

Re:現代文盲

大陸的大學生對漢字的認識,比港臺的小學生還差。 所以,夠了。 請同志們先重新學習漢字,再發表你們的高見。 em3:

本年度最佳笑話大獎的得主是---頭發。 統計資料由 google 提供 關於[隻不過]大約有67,400 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.40 秒。 關於[阿裏山]大約有411 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.37 秒。 關於[阿裡山]大約有9,830 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.56 秒。 關於[業子]大約有539 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.27 秒 關於[姜是老的辣]大約有145,000 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.19 秒。 關於[頭發]大約有179,000 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.41 秒。 關於[皇後]大約有112,000 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.65 秒。 關於[鍾錶]大約有1,300 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.62 秒。 正字應該係 [只不過][阿里山][葉子][薑是老的辣][頭髮][皇后][鐘錶] 以上錯別字主要係來自大陸網站,從來唔用繁體字嘅人,偏偏要做繁體字網頁。 閙出國際笑話而不自知,可恥。 em2: em3:

大陸的大學生對漢字的認識,比港臺的小學生還差。 所以,夠了。 請同志們先重新學習漢字,再發表你們的高見。[quote] 你噉講我覺得對大陸學生唔係幾公平! em17: 你列舉好多嘅「漢字誤用」其實都係因為簡體字嘅出現...例如, 里裏 只隻 后後 洁潔 厂廠 苹蘋 虫蟲 一日中國重係用緊簡體字,老師就教簡體字, 學生就由細學簡體字,噉大陸學生 何錯之有呢?~ em6:

cactus在2006-4-29 15:37:15說道:[br]本年度最佳笑話大獎的得主是---頭發。 統計資料由 google 提供 關於[隻不過]大約有67,400 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.40 秒。 關於[阿裏山]大約有411 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.37 秒。 關於[阿裡山]大約有9,830 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.56 秒。 關於[業子]大約有539 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.27 秒 關於[姜是老的辣]大約有145,000 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.19 秒。 關於[頭發]大約有179,000 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.41 秒。 關於[皇後]大約有112,000 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.65 秒。 關於[鍾錶]大約有1,300 頁繁體中文 和 英文搜尋結果,這是第1至10項。 共費0.62 秒。 正字應該係 [只不過][阿里山][葉子][薑是老的辣][頭髮][皇后][鐘錶] 以上錯別字主要係來自大陸網站,從來唔用繁體字嘅人,偏偏要做繁體字網頁。 閙出國際笑話而不自知,可恥。 em2: em3:
我發上一個貼時重未見到你呢個新貼, 所以唔知你原來想講呢樣野...

我嘅意思就係,請嗰班反對繁體字嘅人睇下咩嘢叫做文盲。 em3:

cactus,我發覺你嘅帖都有錯字,今次係錯個“閙”字。該用“鬧”。

好有意思,不过我有样嘢唔同意楼主意见。即使本身唔系太懂繁体嘅人,如果佢肯用繁体做网页,都系值得鼓励嘅,起码佢对繁体有好感。有错系难免嘅,应该指出,并纠正佢,而唔应该谴责佢。 其实我刚开始转做繁体网页嘅时候,都成日会用错字。

anl在2006-4-29 19:29:55說道:[br]cactus,我發覺你嘅帖都有錯字,今次係錯個“閙”字。該用“鬧”。
係喎,我都冇留意到呢個[門]字部首嘅兩種寫法。 [鬧]係 big5 字,[閙] 係 hkscs 字,原則上用字係應該 big5 字優先。 ------------------------- highyun 你前面話對繁體有好感,但係我覺得使用繁體字僅僅得好感係好唔足夠。 要視繁體字為法定中國文字,認真對待。 正如亞 kathy 嘅講法。
一日中國重係用緊簡體字,老師就教簡體字, 學生就由細學簡體字,噉大陸學生 何錯之有呢?~
大陸係想打壓繁體字,以簡化字取而代之,而唔係和平共存。 既然內地學校唔教正體字,我諗呢種錯字現象都幾難消失。

我一直用嘅係簡體字,但係都好用心去接觸繁體字。 不過如果要中國大陸改用番繁體字我覺得機會唔大。其實最重要嘅係激起國內人士對繁體字嘅認知(最起碼唔好好似而家咁,有部分人對繁體字有偏見) 所以我覺得,係中國大陸,寫簡識繁先係最實際嘅。

好一句“寫簡識繁” 我同意

“寫簡識繁”?咪係統治者推行簡體字,妄想消滅傳統文化嘅藉口囉。

循序漸進呢條路未必係錯嘅 寫簡識繁,下一步都可以係寫簡寫繁,關鍵係取决于當權者想點 而且寫簡識繁都只係殺人王提出嘅啫

rugal在2006-7-17 23:36:11說道:[br]“寫簡識繁”?咪係統治者推行簡體字,妄想消滅傳統文化嘅藉口囉。
香港人寫唔寫簡體係佢地嘅自由 我有幾個香港嘅網友都話自畢業後都好少寫字(用手) 寫嘅時候好多時都用"簡化字"(非大陸簡體字) 咁都証明,其實對部分字進行簡化係對日常生活有幫助嘅 但係對於大陸人士自細就寫簡體字,根本就無學習繁體字嘅環境. 寫開簡體日常生活要用繁體根本就不太實際. 但係為繼承大中華文化精髓,識繁體係一定要嘅. 另外,lg點出與嘲笑大陸人用錯字嘅同時又不考慮佢地身邊嘅環境. 將心比心,若你生於大陸在沒有接觸深筆字之同時可會百份百全對? 大陸人寫繁體字你笑,大陸人用簡體有人又會話扼殺傳統文化. 要做到"中庸之道"實屬不易,尤其喺大陸呢個要求"統一"嘅國度

rugal在2006-7-17 23:36:11說道:[br]“寫簡識繁”?咪係統治者推行簡體字,妄想消滅傳統文化嘅藉口囉。
推行簡體字就是消滅傳統文化? rugal君也太高估文字的力量了, 文字祇是用來記載文化的工具而已, 不管使用何種文字,其實都能把文化傳承下去。 諸如《周易》、《詩經》、《春秋》、《論語》等等經典, 其成書時所使用的文字, 恐怕現在除了幾位大師級的文字學家外, 能通讀這些文字的人也沒幾個了。 但這對這些經典的傳承造成甚麼影響了嗎? 我倒看不出有任何的影響。 所謂“文以載道”, 文化的精粹在於道, 文字,皮毛而已。 一個用簡體字甚至日本語來飽讀中國古籍的人與一個雖然識繁體字卻不從讀中國古籍的人, 到底哪一位更能傳承中國傳統文化呢? 這個恐怕就不言而喻了。

始终认为繁体中文冇得顶,简体中文不知所谓! 政府到底想做啲乜?佢话事,一句讲晒,佢玩晒!理得你死!