QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4544|回復: 21

[語義解譯] 廁所文章-highyun移-

已前的厠所文章,周時見到一啲奇怪字  閪  其實喺唔係字嚟架呢?? 又係唔係咁意思呢??

Re:廁所文章-highyun移-

「、閪、」幾個字係生安白造。 「」正字係「屌」。《國語辭典》﹕「屌﹕①男性外生殖器的俗稱。字彙‧尸部:『屌,男子陰名。』﹔②罵人的髒話。董西廂‧卷三:『怎背誦華嚴經呵?禿屌!』」不過粵方言「屌」指男子性交動作。 「閪」係女子生殖器﹐我一時諗唔起正字。「屄」係平時所講嘅b。 「」正字係「㞗」。《異體字字典》﹕「男性生殖器,方言中常用以罵人。字彙‧尸部:『㞗,男陰異名。』」

娭,古代對婦人的賤稱,罵其婬也。粵語引申指女性的生殖器。

粗口没必要讨论拉,  更没必要将佢发扬出去拉, 好丢假噶.

粗口亦係一種文化,有啲嘢確實存在,就唔應該好似 共 產 黨 噉將佢隱瞞。粗口文化一啲都唔丟架,反現係地道粵語嘅體現。 dada所講嘅“屌、屄、㞗”三個都已經係正字。

anl在2006-4-25 11:48:48說道:[br]粗口亦係一種文化,有啲嘢確實存在,就唔應該好似 共 產 黨 噉將佢隱瞞。粗口文化一啲都唔丟架,反現係地道粵語嘅體現。 dada所講嘅“屌、屄、㞗”三個都已經係正字。
文化都有良莠之分,承前继后,取其精华,抛其糟粕,也系必要的,没理由因为“缠足”系一种文化,我地就要继承吧。 粗口作为一种文化,有专家认识就足够,真的有必要让人人都知道,人人都来讲咩,

南粤高凉仔在2006-4-25 20:10:22說道:[br] 文化都有良莠之分,承前继后,取其精华,抛其糟粕,也系必要的,没理由因为“缠足”系一种文化,我地就要继承吧。 粗口作为一种文化,有专家认识就足够,真的有必要让人人都知道,人人都来讲咩,
当然有必要讨论粗口啦,粗口存在于民间,就有佢生存嘅土壤。研究探讨一种语言,当然要研究埋佢嘅粗口,否认粗口系粤语文化嘅一部分,就等于唔真正认识粤语。 唔因为粗口本身粗俗而避而不谈,就等于一个唔敢于谈论性嘅社会,呢个社会系愚昧,落后嘅。

男女的生殖器官本身並不是甚麼粗口, 祇是後人用髒了它們而已。 就象香蕉與芭樂一樣,本身並不是粗口, 可《最佳損友》裡的一句“香蕉你個芭樂”, 就讓香蕉與芭樂都變成了粗口, 以至於現在的廣東人都不太敢叫人“喫蕉(吃香蕉)”了, 可這是香蕉的錯嗎?

highyun在2006-4-25 20:47:49說道: 当然有必要讨论粗口啦,粗口存在于民间,就有佢生存嘅土壤。研究探讨一种语言,当然要研究埋佢嘅粗口,否认粗口系粤语文化嘅一部分,就等于唔真正认识粤语。 唔因为粗口本身粗俗而避而不谈,就等于一个唔敢于谈论性嘅社会,呢个社会系愚昧,落后嘅。
甘讨论归讨论, 发扬光大就没甘个必要拉.

夢星羽在2006-4-26 13:49:35說道:[br]男女的生殖器官本身並不是甚麼粗口, 祇是後人用髒了它們而已。 就象香蕉與芭樂一樣,本身並不是粗口, 可《最佳損友》裡的一句“香蕉你個芭樂”, 就讓香蕉與芭樂都變成了粗口, 以至於現在的廣東人都不太敢叫人“喫蕉(吃香蕉)”了, 可這是香蕉的錯嗎?
香蕉在某滴情况下的确可以成为粗口, 但使用有限,而大部分情况下,香蕉仅仅系一个水果而已。 古代的“乌龟”系一种吉祥物,系个褒意词,到左今日,在某滴情况下,同样系骂人的说话,我地唔可能因为某滴人讲粗口就要放弃“香蕉”和“乌龟”吧? 但系,有滴粗口就系完全系粗口,用系边度都系粗口,比如“屌”,我真系唔知道有咩场合系可以光明正大甘使用“屌”的。 em2: em3: em4:

南粤高凉仔在2006-4-26 22:24:04說道: 香蕉在某滴情况下的确可以成为粗口, 但使用有限,而大部分情况下,香蕉仅仅系一个水果而已。 古代的“乌龟”系一种吉祥物,系个褒意词,到左今日,在某滴情况下,同样系骂人的说话,我地唔可能因为某滴人讲粗口就要放弃“香蕉”和“乌龟”吧? 但系,有滴粗口就系完全系粗口,用系边度都系粗口,比如“屌”,我真系唔知道有咩场合系可以光明正大甘使用“屌”的。
“上廁所”同袂“做愛”個陣未就可以光明正大𣢟使用“屌”囉! 你係真唔知定假唔知啊?

夢星羽在2006-4-27 9:21:06說道:[br] “上廁所”同袂“做愛”個陣未就可以光明正大𣢟使用“屌”囉! 你係真唔知定假唔知啊?
甘样都算啊? 哈哈, 甘我都可以光明正大甘系头脑里边諗噶, 諗下又唔会犯罪, 又唔会失礼噶. em3:

Re:廁所文章

“粗口没必要讨论拉,  更没必要将佢发扬出去拉, 好丢假噶.” 絕對有必要討論,粗口係粵語嘅一個組成部分,上面我已經講過,呢度唔重複。 “粗口作为一种文化,有专家认识就足够,真的有必要让人人都知道,人人都来讲咩,” 粗口一定要畀所以人知道,無論識講粗口嘅人抑或唔識講嘅人。噉並唔係鼓勵人講,而係使人認識粗口,從而知道邊啲係粗口,亦知道邊啲說話唔應該講,如果唔係人哋媽叉緊你,或者你得罪咗人都未知。 討論粗口同討論性一樣,只要討論嘅人唔好懷有不良動機,就冇問題。

多謝咁多位嘅回應,想知嘅已經知道!! 暫時未有見到有咩怪字。

補充一句。喺臺灣﹐「屌」係「酷」嘅意思。用google可以搵到大把「屌」或「屌酷」。 我曾經喺一個臺灣網頁睇到﹕「語言不僅僅是人們溝通的工具,語言本身常含有豐富而複雜的歷史與文化意涵,有時也反映了社會的某種現象或心態。然而,使用語言的人卻多半不去注意語言的這些特性,因而出現一些不該有的場景。想像一下,大學新生盃男籃賽,我方進球時,突有班上女生大喊『好屌』,不絕於耳,此情此景就實在是難以言說了;而男生若在一群女生面前大喊『好屌』,也實在脫不了邪淫之嫌。」

我覺得有必要俾人知道粗口字本義, 好似我讀中學一年班時,個中文老師就教左好幾個最常用的粗口字嘅意思,佢教我地絕對唔係叫我地將粗口發揚光大,而係認清背後意思,知道好多粗口都侮辱緊女性,就唔會胡亂講出口... 如果剩係專家先知粗口字本義,普遍人都唔知,隨時會出現阿媽鬧個仔「屌你老母」... em4:

既然系实实在在噉存在于民间嘅嘢(粗口),大家客观地讨论一下、认识一下都无妨,个人认为,呢种亦系一种文化,“知”总比“无知”好。

有誰共鳴 講得就比較客觀,呢度大多數人都係想噉之嘛。硬係有人覺得不文雅不談。以至香港無綫電視以前破天荒製作過性教育專題。大受好評。

甘请问下拉,大家当中,有几多人日常生活当中,会不由自主甘讲粗口噶? 发火时有没人讲啊?  骂人同粗口系唔同噶。

討論粗口文化,講嘅係“應唔應該討論”。同“幾時講出嚟”係兩個話題,請南粵高涼仔另立條目發表高見,唔好刻意扯開話題。