QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2169|回復: 11

[純水無大礙] 秦朝攻打嶺南使唔使五十萬人?

羅馬帝國最鼎盛嘅時期都冇五十萬軍隊,而攻打一個小小嘅嶺南要咁多人?係唔係攞啲軍隊嚟曬命吖?但係嶺南環境咁惡劣,點解又要攞啲士兵曬命呢?點解越人嘅祖先要生活係山上唔平原呢?點解唔識據險而守呢?唔同我哋嘅祖先真係咁蠢?
秦國係一半軍一半民,當時秦國有二百萬人口,即全國軍隊人數為一百萬,戶口人數又一百萬。而且嶺南北有五嶺天險,所以會比較難打,嬴政唔係傻仔,所以先會派五十萬大軍打。
重有中國自古以來就係人口大國,所以攞羅馬帝國嘅軍隊數量同中國嘅軍對數量嚟比,唔合邏輯。
一半軍一半民,如果系敢,一百万人劳动人口如何养活一百万既军队
五十万只是个虚数,实际二十万左右。

比起岭南,巴、蜀、黔、滇 天险更犀利,秦军更难打。

秦国打六国,本国士卒战斗力已消耗得七七八八。

攻打岭南番邦,纯粹是秦国「以夷制夷」策略,消耗那些无处可安置的六国战俘。(留佢地在中原,唔惊佢地作反?)

但是现代的基因检测科学,并不支持「秦军在岭南大批繁衍」这一讲法。因为岭南的乡下地方还是以土著男人的Y染色体单倍型为主。

广州肯定系例外,因为广州自古至今的北来移民都超多。
再有,南越国时期的广州(番禺城),土著依然占主要比例。如果番禺城的土著比例低过北来人,赵佗系无可能特登揾个土著(吕嘉)来做宰相的,仲要一做做足三代权倾朝野。
五十万只是个虚数,实际二十万左右。

比起岭南,巴、蜀、黔、滇 天险更犀利,秦军更难打。 ...
使君子 發表於 2010-5-31 14:35

懷疑合理,古代嘅人都係好鍾意報大數。但係目前嚟講,資料都重係五十萬。
重有中國自古以來就係人口大國,所以攞羅馬帝國嘅軍隊數量同中國嘅軍對數量嚟比,唔合邏輯。 ...
紫凤凰 發表於 2010-5-31 01:46

古代战争以人口取胜,有乜理由罗马人的出生率会低过秦朝?
唔见低出生率系发达国家通病咩?
请返嚟啲佣兵忠诚度好有问题
大多数文明国家毁喺暴力政权手上不下于太阳黑子㗎

岭南抗秦失败,根本原因是岭南诸越(粤)部落之间一直处于离散状态,甚至互相仇杀,完全没有团结一致对外的观念。

秦军分兵「十万」攻打东路的 连州—阳山—清新—花县—番禺城(越秀) 一线,一路直通,根本毫无抵抗力量(至少史书上无记载)。

最东路的赵佗,非常轻松地越过了大庾岭,进入了现在的 河源,同当地的东江土著饮饮食食。(赵佗哩条友可以做到南越国开国皇帝,纯粹系「食屎食着豆」,一味靠好运!当然,佢一开始就同粤地土著相处得比较融洽。)

西路的 牂牁江(珠江流域上游 贵州段),秦军也是靠一路贿赂各部落酋长而获得通行权。

唯一坚持抗秦的,可能就只剩低 西瓯 一支部落。秦军打通灵渠之后,去到 梧州、贵港 一带,遇到 西瓯 顽强的抵抗,造成了几十万的伤亡。

直到今时今日,我粤子民依然不知晓 团结一致对外 的重要性,依然在搞无理头族内猜忌仇杀,亲者痛仇者快!

粤协各位同仁,可否齐心协力,删去所有无理头闹交贴?
秦國當年以六十萬滅楚.
似乎百越當年之兵力也不弱.