QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6118|回復: 8

[族群溯源] 讲粤语嘅人都系马来人种?

南海小帅哥

收录:加入博客文集
  个人文集

我都说了,这上面说白话的都是些脑残的人,除了骂人就是搞她娘。
正一个垃圾人种。
吐,这些马来应试全转移到西藏去,佛山这么好的区位,被这些脑残的人搞的这样的乱78zao  ,这些垃圾除了每天吃三餐屎泡吧开房搞B外,就不会其它的了,那脑子都没进化。。

http://www.c2000.cn/dispbbs.asp?boardid=1&star=10&replyid=1543985&id=1078707&skin=0&page=1

刚系佛山嘅C2000网睇到一条友甘样讲我地。
无所谓!
反正同中原人都唔系同一个种,理得佢哋点讲啦!
係吖!我哋粵民族都有,都會有,亦都應該要有,冇都要整到有南蒙古利亞人種血統!
粵民族和壯、侗、傣比較像吧
咪傻啦,除非係匿埋深山近親繁殖,唔係點會冇其他族群血緣?有容乃大,唔好學啲糞青咁思想狹窄啦!
經DNA測試,南中國漢族人,跟北方漢族人既DNA成份差好少咋!都係O3基因組佔大多數。
馬來人或東南亞人種,DNA跟南北漢族人相差比較遠些。
唔系講系就系嘎。

從來只有強勢種族影響弱勢種族,馬來血統很難佔據廣東人主要成分
唔好話馬來,就算原來既百越都唔會留好多,漢族歷史如此強勢!今日好多少數民族查下基因,睇下有幾多純粹?
宏觀來講華夏種族觀更講文化認同,因而可以從中原融合到一個這麼大的中國。。

歐洲文明反而分成甘多部分。。。
扮下斯文:"不遭人妒是庸才"。
俗啲啲:"憎人富贵嫌人穷"。
第一句,係讲我哋广东人嘅......。
第二句,係讲嗰啲唔知係乜水嘅......。

百越和粵族應該接近壯 侗 傣,但和馬來同屬南蒙古利亞人種