QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dert112233

[語義解譯] 粵語中沒有「咱們」這個相對應的說法,怎麼辦好?

康有為個女康同璧女寫過首詩:「捨衛山河歷劫塵,布金壞殿數三巡。若論女士西遊者,我是支那第一人。」
話說天朝開國毛天子登基後有次見到康女士,天子對住康女士直豎拇指話:『支那第一人』
我地 你地 佢地
学生佢地——学生们
一般第三人称复数就用「XX佢地」,不过近来看南方卫视频频使用「XX们」,真的很恶心。
南方卫视肯用「们」说明南方卫视不俗,这总比香港粤语引入的大量英文词好。例:BB、feel、pass、passport、partner、keep、postcard等,看了很难受,好像汉语表达不准确这些概念似的非用英文不可。用英文也许,他们用粤语读这些英文就不好了,你用标准的美英音标读就更好,他好似要别人要先懂粤语才能听懂他的英语,有种的直接就全用英语别用汉语,反正粤语在香港也是二等公民语言。我觉得你们还是不要排斥普通话好。
咁又係呀,香港人自己冇得當家作主,特首都要聽西環天朝特派九品芝麻官話,唔係二等公民係乜?
香港甚至東南亞華人講話中英夾雜係歷史遺留問題,有其特殊性質。至於廣東話眾數加隻『們』字,呢個提議好明顯係唔熟悉廣東話,建議你親身多同廣東人傾下,就知道冇咁嘅必要。如係一般名詞眾數,廣東話會喺名詞前加隻『啲』字。例如『女孩們』,廣東話會講『啲女仔』或『班女仔』。如果係『我們』、『你們』、『他們』,廣東話就會講成『我哋』、『你哋』、『佢哋』。
你嚟呢個論壇係想學廣東話定係想叫大家學普通話?
廣東話自有廣東話語法,點解硬要加普通話語法入去?廣東話唔用普通話語法就係抗拒普通話?
樓主想改良廣東話,都係學好廣東話先講啦!
你嚟呢個論壇係想學廣東話定係想叫大家學普通話
廣東話自有廣東話語法,點解硬要加普通話語法入去?廣東 ...
李四 發表於 2010-5-31 17:27

呢個乳痿專家嚟到香港先算啦!
抄阿城小說『樹王』裡面一句俾老糞青乳痿專家阿沈睇下:『我一個屁眼大的官,管不了。你還在我屁眼裏,你發什麼瘋?』

李四讲得啱!怪我粤语不熟,忘咗咁好嘢嘅「啲」。不过粤语嘅量词我都好唔熟悉。条友很独特,人也可以係一条嘅?
北大中文论坛我都常去0架嘞!我都好讨厌沈炯呢份人,经常乱删人哋嘅帖同埋封号。我上北大论坛主要係潜水。入便真嘅有好多好嘢嚟0架!不似本坛噉,成日都冇几个人入来,就问啲肤浅嘅问题亦都唔错。点解本坛仲不及人哋鬼佬英国人嘅论坛火呢?
讲到底生活所逼嗟,而家系物质世界。
建议版主开多嗰以白话行文作故事(题材范围不限)
噉应该吸引唔少人入嚟
北大中文论坛我都常去0架嘞!我都好讨厌沈炯呢份人,经常乱删人哋嘅帖同埋封号。我上北大论坛主要係潜水。 ...
dert112233 發表於 2010-5-31 23:05

北大中文论坛???

支那漢撈嘅垃圾壇!
北大中文论坛我都常去0架嘞!我都好讨厌沈炯呢份人,经常乱删人哋嘅帖同埋封号。我上北大论坛主要係潜水。 ...
dert112233 發表於 2010-5-31 23:05

噉妳咪趁早過主囉!

好行夾唔送!

歡迎zi naa嚟粵語協會