QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8027|回復: 6

[話說粵語] [轉帖]大陸人講廣東話!(香港人寫嘅)

大陸人講廣東話! >1. 我聽過人地講:結婚要去〝動物園〞﹝渡蜜月﹞ - 囉文件要〝贈品〞﹝正本﹞ >2. 有冇雷電顯示?﹝來電顯示﹞ >3. 我公司有個大陸女人好好笑: 1)冷係=(冷氣) 2)必喎=(迫我) 3)抱子=(報紙) >4. 食屎路 - 石屎路 >5. 一個內地女人想叫前面d人讓條路佢行,所以佢沿途係咁話:kiss me?kiss me?,但我諗佢想講excuse me?excuse me? >8. 卡拉ok女郎:先生,我地玩〝失蹤〞﹝骰盅﹞囉? >9. 最怕比佢地問我:〝簡典扇〞﹝咁點算﹞ >10.〝忍影支係ben〞﹝影印機係邊﹞ 〝死手間係ben〞﹝洗手間係邊﹞ >11. 有朋友係電話公司做,佢話好多大陸人黎話要將自己部手提電話〝出煙〞﹝trade in﹞ >12. sen生你蝕唔蝕飯? ﹝先生你食唔食飯﹞ >14. 有個女人問路:先生,請問〝侏儒村〞係邊呀?先生旁邊出現十幾個??????? 原來〝侏儒村〞係﹝g2000﹞ >18. 係一個巴士站度,眾人都等緊巴士,有個女人問另一人:〝先生唔該,請問你有冇〝生 痔瘡〞呀?個男人頭都痕埋,原來個女人係想問佢有冇散紙唱!﹝個時八達通仲未係咁流行﹞ >19. 係街邊賣野食d大陸女人成日話:好〝令〞既〝而蛋〞、〝牛演〞、〝而演〞同〝支肉演〞 >20. 大家要唔要〝雀仔按摩?〞﹝腳底按摩﹞ >21. 〝唔得簡樣架〞 - ﹝咁樣唔得架﹞ >22. 我同事落左香港都成十幾年,但係講話都仲係好大陸?有次問佢電腦問題,佢猛叫我〝y cut〞,又唔知佢講咩,問佢又怕佢尷尬,攪左好耐先知,原來佢想講:個mouse右制,right click呀! >23. 係我個friend話我聽ga,話說有日佢同佢亞姨去買野,佢亞姨睇中左條類似頸巾既物體,跟住有個女人走過去同佢亞姨講:呢條唔只可以做頸巾,仲可以用黎做〝衛生巾〞﹝圍身巾﹞。此話一出當堂搞到我個friend呆左,佢諗好耐先領悟到呢句咁高深既說話! >24. 我班的陳同學曰:唐山大〝地浸〞﹝地震﹞,呢個世界好〝黑 un〞﹝黑暗﹞ >27. 尋晚去食潮州野,睇住個menu在想滷水拼盤究竟有乜食,個伙計就無端端答嘴〝哩個老鼠拼盤係冇老鼠鵝,得老鼠蛋、老鼠腸、老鼠豬耳〞 >29. 我做sales時,向一個女人sale條褲,佢拎起條褲拍埋個身到度,然後問我:〝條褲有冇隊架?〞我話:下? 女人:〝條褲有冇隊架?〞﹝我真係r晒頭,心諗佢想隊乜?﹞然後個女人自己摸下條褲? 噢!冇隊架!到佢行開左,我先諗到原來佢想問:條褲有冇袋! >30. 我阿哥係入境處辦事處到做,成日聽到d大陸人講,身份證叫〝新款證〞,出生證叫〝畜牲證〞....

Re:[轉帖]大陸人講廣東話!(香港人寫嘅)

純粹係用嚟取笑大陸人。 咪唔記得廣州人都係大陸人,廣州人講嘅粵語同香港人一樣。笑返香港人嘅祖先。一竹桿打死成船人。

Re:[轉帖]大陸人講廣東話!(香港人寫嘅)

anl在2006-4-11 0:00:12說道:[br]純粹係用嚟取笑大陸人。 咪唔記得廣州人都係大陸人,廣州人講嘅粵語同香港人一樣。笑返香港人嘅祖先。一竹桿打死成船人。
佢講嘅應該係指粵語唔係第一母語嘅大陸人,廣州人唔會犯d咁嘅錯誤。 另外,我感覺廣州人講嘅粵語同香港人講嘅有些少區別,香港人講粵語夾有好多英文,仲有d港式粵語tim.

厘清粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」嘅概念

根本就冇「廣東話」,又何來「大陸人講廣東話!(香港人寫嘅)」?

唔熟悉嶺南方言嘅朋友,往往會將粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」混為一談,其實彳豦之間係有好大嘅區別,應該嚴格予以厘清。

粵語:即華語粵方言,包括廣府片、四邑片、羅廣片、高陽片、吳化片、邕潯片、梧州片、勾漏片、欽廉片等等,分布於嶺南即兩廣地區。

廣府話:即華語粵方言廣府片,包括廣州話、順德話、莞寶話、香山話等。

廣州話:即華語粵方言廣府片廣州話,包括城內音、西關音、番禺音等等。

所謂「廣東話」,學術上根本冇該個概念,係一乃人單純以行政規劃區分語言嘅體現,實際上語言分布同行政規劃倂唔重合,所謂「廣東話」該個講法有失科學性同合理性,一般唔提倡使用。

廣東都係大陸喇!!欺師滅祖,唔好唔記得自己條根喺邊度!
香港人现在也有学讲普通话,在电视也可以欣赏到的,但我们不要嘲笑他们。