QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2657|回復: 9

[其它] 幫下我嘞,我唔知点算嘅喎。

我而家用嘅係粤语输入法2。0 不過咧,几多字都打唔出嘅。都會出现“䅬”。唔知点解? 大家用嘅都係咩软件嘎? 点解會出现“䅬”?

Re:幫下我嘞,我唔知点算嘅喎。

可能需要安装unicode支持。

粵語輸入法好似有6。0喇

有冇一种输入法,打简体字出深笔字咖?

海峰五筆就有伲個功能, 不過也不可能全部都轉換, 皆因有不少簡體字是由數個繁體字合併而成。

夢星羽在2006-4-12 9:26:25說道:[br]海峰五筆就有伲個功能, 不過也不可能全部都轉換, 皆因有不少簡體字是由數個繁體字合併而成。
試咗一吓,感覺都幾好用?。 唔該哂。

芬1012在2006-4-12 1:24:30說道:[br]有冇一种输入法,打简体字出深笔字咖?
我推薦極點五筆+海峰五筆,極點嘅打簡出繁功能係目前所有輸入法中做得最專業嘅,而海峰勝在字庫量充足。兩者結合,相得益彰,我就係用開呢兩種輸入法㗎嘞。。。

芬1012在2006-4-12 1:24:30說道:[br]有冇一种输入法,打简体字出深笔字咖?
用word嘅簡繁切換功能啦!

miamaya在2006-4-18 0:56:34說道:[br] 用word嘅簡繁切換功能啦!
word嘅繁简转换好多错嘅,唔推荐用。其实基本上简体转繁体嘅软件都冇可能完全正确,所以只有繁体输入法先可以正确噉输入每个字。

講吓我學繁體字的方法吧。我現在打的繁體全都是直打繁體的。 不知道的字,用微軟拼音打簡出繁,放到汉语大辞典v4.00超完美版裏面就可以知道五筆怎麼打了,一般的字,看到怎麼寫就知道怎麼打了,學繁體不是很難,不建議大家用打簡出繁,這樣永遠學不會繁體字。