QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 22252|回復: 13

[公告]粵語維基百科新近建立

今日啱啱得知,最近有心人士建立咗粵語維基百科。 可惜國內封鎖咗維基嘅服務器,同其他維基一樣,喺國內上唔到去,要借助代理服務器,好唔方便,真係衰。

Re:[公告]粵語維基百科新近建立

我喺香港, 登入同編寫都無問題。 國內嘅朋友有無代 理 可以幫手入去? 真係想快啲寫多啲條目^^~

用代理软件。呢度唔方便公开。楼主需要我可以发去你邮箱。

beyond在2006-4-1 8:32:48說道:[br]用代理软件。呢度唔方便公开。楼主需要我可以发去你邮箱。
唔該嗮,已經收到。

係囉,單靠港澳人士參加粵語維基百科編寫,真係勢孤力弱。 不過粵語維基百科暫時好似冇繁簡自動轉換功能,唔知用繁體寫嘢係咪好過用簡體寫?因為眾所周知,簡轉繁嘅出錯率會高過繁轉簡。

因爲簡轉繁係一對多,而繁轉簡係多對一,所以繁轉簡出錯少。

jumpsey在2006-4-2 16:34:56說道:[br][quote]beyond在2006-4-1 8:32:48說道:[br]用代理软件。呢度唔方便公开。楼主需要我可以发去你邮箱。
唔該嗮啊,發嚟呢個地址啦:jumpseywhong@hotmail.com[/quote] 已经发送,请查收。唔好意思,一时唔记得咗呢回事,而家补翻。 唔知你收唔收到?收唔到嘅话记得发论坛短信联系我啊。

我度可以登陸到

唔係啩,咁都要封锁,真係衰格 em16: em20: em1:

越要封鎖就越要睇,哈哈!

Send个过我度~Thx

tearszhu#yahoo.com.cn

上粵語wiki嘅四個方法:

1. 用鏡像

地址:http://wiki.foreprinciple.org/zh/index.php/%E7%B2%B5%E8%AA%9E

2. 用HTTPS

地址:https://secure.wikimedia.org/wikipedia/zh/wiki/%E7%B2%B5%E8%AA%9E

3. 用IPV6(部分ISP唔支持)

開始菜單->運行->ipv6 install
安裝完成后(大約1分鐘)用以下地址訪問:
http://zh.wikipedia.org.sixxs.org/wiki/%E7%B2%B5%E8%AA%9E

4. 用代理

建議用協會網站提供下載的Torpark代理軟件。

我都想要阿,发比我好吗?我电邮:djjack8112@163.com