QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 佛山霍先生

[其它] 百岁老人周有光纵论普通话简体字

Re:百岁老人周有光纵论普通话简体字

miamaya在2006-4-1 3:59:14說道:[br][quote]superjill在2006-3-30 23:57:05說道:[br] 呢个提议唔错
係個唔錯嘅提議 有咗電腦之後連簡體字都唔識寫啦 其實統一漢字係從秦始皇以來就有嘅講法 但係語言好奇怪 南轅北轍根本統一唔到 呵呵 不過大家寫咗簡體之後 大概就唔會有主觀能動性去寫繁體了 如果唔係香港電視 我大概都唔認得繁體字啊 同入博物館冇乜區別[/quote] 好彩香港台湾同埋海外地区继续用正体字,如果唔係,传统文化又会少好多。

简体字既然出现咗,就唔可以否定佢嘅存在 虽然简体字有佢不足嘅地方,但系都唔可以忽略咗佢里面一样有优点,其中有啲字都简得几有道理,如果我哋又将呢啲比繁体好嘅地方都抹杀嘅,噉同老共又有乜分别? 至于点先为之优点,我谂要取决权在于用家 所谓嘅正体字,只不过系一个名称,系时间沉淀嘅结果,从佢有啲字有唔同嘅写法就可以知道佢并系相对稳定,系咪真系一啲都唔改得噉用呢? 我谂,入博物馆唔系最可悲,而系可以发挥最大效率(唔系速率)嘅字都要入博物馆先系最可悲

superjill在2006-4-4 9:37:14說道:[br]而系可以发挥最大效率(唔系速率)
应该係用“效用”/“功能”呢个词? 其实 呢种讲法不无道理嘅 应该讲,任何一种语言文字都係 喺发展中变化,喺变化中发展嘅 不过汉语汉字比较特殊 尤其係文字因为係象形文字发展而来 不同于拼音文字 (拼音文字,即使构建新词 都多少可以从词根睇出语源) 粤语正字亦係噉讲囉 如果更多人使用正字 咪话研究用途之类嘅大嘅讲法啦 即使係大家讲嘢嘅时候 唔同方言嘅人之间都容易相互了解好多啦 毕竟语出同源 语法又基本相同 唔会显得过分无厘头啊嘛 其实我觉得正字係一件好有意义嘅工作嚟咖 而家啲人唔用正体字 攞粤语嚟讲啦 除咗因为呢种语言自身嘅发展变化之外 重有就係,因为大家都唔知道正字点写 所以都习惯咗采用代字 多啲人知道正体,或者情况会有改观 少数人嘅努力或者杯水车薪 但係做咗做过都好过袖手旁观囉 em9:

周先生嘅願望也是大家的願望。 我絕對唔認同呢種強迫思維嘅觀點。

百岁老人讲嘅野唔见得就系啱,我就唔完全认同佢嘅观点,亦唔认同有人话“周先生嘅願望也是大家的願望”呢种将自己嘅观点随意泛化嘅讲法,从学术研究嘅角度睇,呢种讲法本身就好唔严肃。

佛山霍先生在2006-3-28 2:37:43說道:[br]尊重事实
事实就系,由于个百岁老人讲嘅野好符合某啲官方人士嘅口味,所以就容易堂而煌之被搬上媒体宣扬,只可惜唔啱佢哋听嘅其他声音,就相对难有公开表达嘅途径,呢个就系现状咯。

有谁共鸣在2006-4-6 23:47:05說道:[br][quote]佛山霍先生在2006-3-28 2:37:43說道:[br]尊重事实
事实就系,由于个百岁老人讲嘅野好符合某啲官方人士嘅口味,所以就容易堂而煌之被搬上媒体宣扬,只可惜唔啱佢哋听嘅其他声音,就相对难有公开表达嘅途径,呢个就系现状咯。 [/quote]呢位老人家嘅意见,好可能系代表官方,我都认同。有啲文字系记者加落去嘅,有啲系老人家原话,请细读并分清楚。

另一段廣為轉貼的報道: ================================================== 大陸著名語言學家、現已百歲高齡的周有光指出,聯合國正準備把所有的中文文件都改用簡體字,因為用兩種字體沒有必要。他說,如果用了簡體字,就證明簡體字的方向是對的,是得到全世界多數人同意;同時證明中共在國際上的影響越來越大,世界各國學中文的人逐步增多,在這種情況下,簡體字慢慢會變成中文唯一標準。 ==================================================

香港而家用紧嘅繁体字,同50年前已经有较大差别,有心可以揾50年前嘅报纸出来对比下。

佛山霍先生在2006-4-9 21:33:52說道:[br]香港而家用紧嘅繁体字,同50年前已经有较大差别,有心可以揾50年前嘅报纸出来对比下。
有心人可唔可以貼幅圖上嚟比較吓?

anl在2006-4-10 23:38:08說道:[br][quote]佛山霍先生在2006-4-9 21:33:52說道:[br]香港而家用紧嘅繁体字,同50年前已经有较大差别,有心可以揾50年前嘅报纸出来对比下。
有心人可唔可以貼幅圖上嚟比較吓?[/quote]我见过,但而家手头冇,有嘅话早就贴过喇。

佛山霍先生在2006-3-27 19:19:21說道:[br]佢讲嘅内容有说服力。
点解佢讲嘅嘢有说服力?

佛山霍先生在2006-3-27 19:19:21說道:[br]佢讲嘅内容有说服力。
点解佢讲嘅嘢就有说服力?

呢排見啲新聞:“中國廣電總局:電視禁用方言”。 荒謬!!!

改成"周先生和他的观点早日归西是大家共同的愿望"