QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1869|回復: 2

[純水無大礙] 出席上海世博开幕式的世界各地领导人:

世博,細博,細國博覽會

講個秘密畀你知吖(其實呢條「秘密」海外媒體都已經報導曬咖喇,人盡皆知,不過中國媒體唔畀報導,噉喺中國就成為咗秘密嘞):

上海世博美國館嘅建設資金,其中一百萬左右由一間美國公司(注意,唔係美國政府)承擔,美國館剩餘嗰八成開支,由中國海爾集團有限公司同中國政府找數~~~

之所以出現呢個怪現象,係因為美國法律唔允許動用國庫去搞呢啲博覽會,一直以嚟都係由美國政府搵美國私人公司贊助嘅,但係今年世博咁啱撞上世界金融海嘯,美國公司個個荷包縮水,個個都「縮沙」唔想贊助,美國政府見拉唔到贊助,就想唔參加呢次世博嘞。
點知中國政府聽到呢條消息之後,驚恐萬分,因為咁難得能夠喺中國上海搞世博,美國呢個重量級嘉賓居然唔嚟,自己會好冇面。就立即跑去勸說(應該話係哀求)美國政府參展。最後,美國政府搵到一間美國公司,象徵式噉樣畀咗一百萬所有嘅場館建設資金,剩返嗰大筆數,由中國政府同中國海爾公司「啃」

大大隻死貓擺喺中國政府面前,而中國就「毫不猶豫」大大daam噉樣食咗佢~~