QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7293|回復: 19

[討論]香港歌手張明敏係咪從來未唱過粵語歌?

我見佢清一色係唱國語歌,佢作爲一個香港人,我覺得噉樣做實在講唔過去。以前報道佢國語都講唔凖就走去中央臺春節晚會,喺香港歌手當中確實比較另類。。。

Re:[討論]香港歌手張明敏係咪從來未唱過粵語歌?

其实唱歌倒冇乜所谓,佢钟意唱咩歌系佢嘅自由,好多香港歌手,特别系早期嗰啲,都只唱英文歌,唔唱粤语歌啦。 佢衰就衰在平时连粤语都唔讲,上次上节目竟然用褒冬瓜讲嘢,搞到我一直以为佢唔系香港人。

呢个歌手真系比较另类。

我见佢上过几次tvb都系讲粤语,标准香港口音。

我回应番“香港歌手張明敏係咪從來未唱過粵語歌? ”个主题:我都未听过张唱粤语歌,也暂时未得到任何证据显示张唱过粤语歌。

请各位在发贴及回复前,先看清楚本版版规。本版仅对“粤语歌”或“粤语歌手”进行交流讨论,请跟帖的朋友勿离题。“某国语歌手是否讲粤语”不属于本版讨论的范围,如需要讨论,请到相关版区,谢谢配合!

我记得张明敏有唱过粵语歌架,以下是其中一首,名叫: 《难寻旧夢时》 曲 : 吴智强词 : 卢国沾 *今天他相约相见 重提往日事 望见远处见她徘徊 人在寒风飞花径 想当初 春花开放 春风小雨同和应 几许开心欢笑 轻轻消失 到今天 她已改了名共姓 难寻旧梦时 徘徊万千 冷风多凄劲 瑟缩于公园冷风里 悠悠记旧情 愿再上去 免她再徘徊 流落寒风飞花径 只可惜愉愉相见 担心别人来做证 即使一刻相对 终须分开 诉心声 奈何情难誓永 无言地停步 遥遥望她 更感风凄劲,

ha ha ,街灯兄研究得好仔细,强啊!

张生肯定有唱过粤语喇,问题系有冇音像传世啫。

佛山霍先生在2006-4-28 14:43:51說道:[br]张生肯定有唱过粤语喇,问题系有冇音像传世啫。
有音像传世,不过嗰张碟极难揾而已。

我唔系张明敏嘅fans,所以冇收集佢啲唱片,不过我以前见过一张1984年香港永恒唱片公司出的、有一半系国语歌曲而另一半系粤语歌曲嘅张明敏专辑黑胶,专辑个名叫做《我们拥有个名字-中国》。

highyun在2006-3-26 11:23:29說道:[br]其实唱歌倒冇乜所谓,佢钟意唱咩歌系佢嘅自由,好多香港歌手,特别系早期嗰啲,都只唱英文歌,唔唱粤语歌啦。 佢衰就衰在平时连粤语都唔讲,上次上节目竟然用褒冬瓜讲嘢,搞到我一直以为佢唔系香港人。
佢过tvb都系讲粤语。

笑死我了,怎么会有这个问题的, 最后干脆版主站出来说:不许讨论国语歌手,好可爱的话题呀 他是我本人非常喜欢的一位歌手 他出过几张粤语cd,我都有买,(当然是正版了,南风何时卖过d版) 他以前是银行职员吧,后来参加唱歌比赛,再出唱片,再获十大中文金曲,再后来,做了香港一个什么什么青少年会的会长(类似中国的共青团中央总书记)

poplar在2006-5-11 9:29:18說道:[br]笑死我了,怎么会有这个问题的, 最后干脆版主站出来说:不许讨论国语歌手,好可爱的话题呀 他是我本人非常喜欢的一位歌手 他出过几张粤语cd,我都有买,(当然是正版了,南风何时卖过d版) 他以前是银行职员吧,后来参加唱歌比赛,再出唱片,再获十大中文金曲,再后来,做了香港一个什么什么青少年会的会长(类似中国的共青团中央主席)
同意!就似“外国歌手点解会唱中国歌?”

既然有朋友有噉嘅提议,小弟就在本版版规中明确加上一条“國语歌手及其歌曲,不属于本版交流和討論的对象”,再次多谢大家的提议和配合。本主题已关闭,请大家勿再回复。thanks!
佢上香港節目都有講粵語嘅。
系10周年庆典时,猪君搞个咩鬼节目时,我得睇到张唱咗一段粤语歌,不过我确得D感觉麻麻地~~可能系清唱个原因吧,讲真拉我咁大件都未听过张~唱既粤语歌~哎~~真系失败!.......[em05][em05]
[此帖子已經被作者於2007-8-14 21:17:49編輯過]
他在 80 年代出過兩張粵語碟,分別是 ( 望星星 / 爸爸的草鞋 )另一張是 ( 兩把秤 / 用眼淚來答你 ),望星星是一半粵語,一半國語,(爸爸的草鞋)就是收錄在這大碟中。

佢首成名作好似係中 華 民 國 頌,一直以為佢係台灣人!

完全唔識呢個人阿..

唔好打我..